Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice Brexita
Povratak na članak

Rušili su Europsku uniju, a razrušit će Ujedinjeno Kraljevstvo

Jedni se uzdaju da bi kraljica mogla poništiti referendum, drugi pak računaju na to da će britanski parlament odbiti ratifikaciju referenduma

Komentari 69

Avatar navijač
navijač
13:01 28.06.2016.

Ako Englezi traže samostalnost u okviru EU. onda je moraju dati i Škotima i Sjevernoj Irskoj u okviru Velike Britanije. Opstat će EU. i bez tih snobova, koji su navikli otimati od kolonija i porobljenih naroda.

VL
DU
Deleted user
13:32 28.06.2016.

Briga me za Ujedinjeno Kraljestvo baš nekao kak je i njih briga za nas.

VL
BE
beitsche
12:56 28.06.2016.

Propaganda ..bla bla bla..dovoljno kod nas pogledat novine ,narucit par lijepih clanaka o sdp i njihovim satelitima pa da covjek pomisli da se radi o poslovnim ljudima i pametni glavama,pa nama je bivsi premijer bio prodavac usisavaca koji kritizira financiskog experta o financijama hahahhaha,,

VL
BA
bakulušić
13:49 28.06.2016.

Englezi nikada ništa nisu radili napamet! Svaki njihov potez je pažljivo analiziran i nemoguće je da oni sami sebi rade štetu. U EU su ušli s namjerom da je rasture a ne da je ojačaju. Sada najvjerojatnije prelaze na plan "B", ma što to značilo. A mi ćemo tek za dvadesetak godina možda saznati kokvo i koje lukavstvo je bilo posrijedi.

VL
DU
Deleted user
14:21 28.06.2016.

što kmečite, pa englezi žele slobodu i samostalnost kao mi 90-tih. zašto biti pod tuđom čizmom..pa njihova kraljica je lani na svom ko zna kojem rođendanu izjavila i klicala: "Živio imperij"... valjda vam je jasno što se događa....

VL
DU
Deleted user
16:59 28.06.2016.

Najbolje bi bilo da opet izaberu, svaka strana, svoju boju ruže, i započnu građanski rat. Pa onda, tko pobijedi, tako će dalje i biti. Takve stvari su se uvijek u GB rješavale odlučno: ratovima, ubojstvima, zatvaranjem doživotno u kojekakve kule, dvorce ...

VL
DU
Deleted user
14:36 28.06.2016.

Englezi nikada nisu bili Evropa, oni su bili imperij za sebe. Misle da će opet, ali su se zaje.....I mi smo se zaje... i sada nakon silne želje za samostalnošću bacamo se na glavačke pod okrilje i vlast Evrope. Nadam se ipak da je to bolja opcija.

VL
DU
Deleted user
14:11 28.06.2016.

Lako za Britance, oni uvijek rade za svoju korist, to što pričaju EU birokrati je nebitno...

VL
DC
DC
13:04 28.06.2016.

Novinari i politicari svojom propagandom pokusavaju izbrisati volju ljudi. Pitam se kako su ljudi u Velikoj Britaniji zivili prije EU... odgovor je jednostavan - bolje nego danas.

VL
SP
spaner
13:01 28.06.2016.

očito,u EU baš ne cvjetaju ruže pa bilo dobro da naši EU zastupnici konačno kažu nešto suvislo na tu temu i objasne zašto su uopće potrebiti u Briselu

VL
DU
Deleted user
13:00 28.06.2016.

nevjerojatno da se ne moze procitati niti jedan clanak koji govori nesto pozitivno o Brexit-u...a ima... recimo da im je internet prodaja porasla a sve zbog jeftinije funte...

VL
MA
mark13
13:29 28.06.2016.

Prošle godine u budžet EU Britanija je uplatila 13 milijardi funti, ako uspiju da odu iz EU to sjeda na naplatu ostalima koju ostanu u EU, to je taj strah.

VL
VK
vječni krojf
13:43 28.06.2016.

Sacekajmo malo i V.Britanija se raspada,a u opasnost dolazi i kraljevska banda.

VL
SO
Somelier
15:04 28.06.2016.

Katastrofa novinarstvo. Cijelo vrijeme nja,nja,nja,nja i u nedogled. Lupate praznu slamu. Sada tek dolaze sretni dani za EU. Davno sam govorio da se Engleske treba riješiti. Koči razvoj unije, hoće imate glavnu rijeć a uvijek naj dublje zavlaće ruku u vreću. Neka Njemačka, Francuska i Poljska uzmu stvari ustvari uzde u ruke i da vidiš napredak EU. Jako brzo će se pokazati koliko je Engleska bila štetna za EU.

VL
MA
mark13
13:18 28.06.2016.

Toliko zaštrašivanje, kao da izlaze iz sekte. Švicarska nije u EU niti namjerava biti i zar je propala ili postala zemlja na razini najsiromašnijih zemalja svijeta ?

VL
VR
vracar
14:21 28.06.2016.

Ovo su mahom netacne i jednostrane informacije. Ziveo sam u britaniji 12 godina, i sada idem cesto, i imam mnoge prijatelje. Sustina stvari je da je britaniji bilo bolje da je ostala u eu, ali nece propasti ni sama, daleko od toga, mozda su cak i povukli dobar dugorocni potez. Sad sve zavisi od pregovora sa eu, jer je britanija najveci trgovinski partner eu, 5. ekonomija sveta sa 70 miliona stanovnika, i jasno je da britanija nece nikud iz single marketa, samo je pitanje pod kojim uslovima. Tacno je da su britanske kompanije izgubile brexitom, kao i da je funta pala, ali je to samo trenutna reakcija berzi, i to je normalno, vremenom ce se sve stabilizovati, doduse odredjen broj poslova ce se uzgubiti. Juce su nritanci objavili da cak nece morati ni da aktiviraju "emergency budget", ni da podizu poreze. Predvidjanja su da ce se usporiti rast, ali nikako da ce stati. I niko ko je glasao za brexit se nije predomislio, britanci jednostavno sebe ne vide kao deo evrope, iako im je u ekonomskom interesu to biti, vise vole commonwealth, i usa, i jako vole biti nezavisni. Dalje, svi vide da je britanija preplavljena imigrantima iz celog sveta, narocito is eu u zadnjih 15ak godina, jednostavno na ostrvu vise nema mesta, rumuni( mahom romi), bugari, poljaci, litvanci su dosli i dolaze u ogromnom broju, obaraju cenu rada, prose, kradu... a eu birokratija ne dozvoljava britanskoj vladi da to pokusa spreciti, i britancima je dista toga. Sto se tice skotske, oni i onako traze izgovor da odu, i to obicnog nrotanca puno ne pogadja, 5 miliona skotska a 55 engleska, svakom je jasno ko tu gubi, i sto kazu englezi " neka idu, nek im je srecno". Takodje je netacno da kanada i australija imaju nesto protiv brexita, naprotiv, jedva cekaju da sa englezima sklope trgovinske ugovore, koji nece biti uslovljeni eu normama. Jedini problem za obicnog britance ce biti sto nece moci raditi u eu, ali ce se to resiti jer 3 miliona eu gradjana zivi u britaniji, a samo 1 milion britanaca u eu, i to mahom penzionera u spaniji, koji itako trose britanske penzije, ovo ide na ruku britaniji u pregovorima, takodje i cinjenica da uk mesecno ima uvoz iz eu u vrednosti od 19 biliona £, a izveze tamo 11 biliona, tako da mogucim prekidom trgovine eu gubi vise od uk. Na kraju britanija je vojna i politicka sila, koja je oduvek znala najbolje pregovarati, tako da ne sumnjam da ce i ovaj put dobiti ono sto je najbolje za njih, uz naravno neke ustupke prema eu, da ne bi i ostale clanice eu krenule istim putem.

VL
DU
Deleted user
13:36 28.06.2016.

Izlaskom Engleske otvara se mjesto za Ukrajinu - supermasivnu crnu rupu koja usisava europske novce po naputku Amerike i NATO.

VL
LU
luftbrenzer
18:06 28.06.2016.

"Zbog Brexita bi se mogla raspasti i sama Velika Britanija. " -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. A zašto se ne bi raspala? Očito unutar GB postoje članice koje bi se rado odvojile. Škotska i Sj. Irska otvoreno teže samostalnosti. Očito se radi o neprirodnojnoj zajednici, sklepanoj slično bivšoj Yugoslaviji ili SSSR-u, u kojoj su čvrstim okovima sapeti razni narodi, vjere, mentaliteti, kulture, privrede....itd, u tobožnju zajednicu bratstva i jedinstva i zato svaka takva tvorevina mora prije ili kasnije propasti, bez izuzetaka. Izgleda da je upravo sada sazrelo vrijeme konačnog razlaza i sad jauču svi oni koji su imali debele koristi od UK, a takvih je manjina, no baš zato najglasnije dreče. Bolje neka se raziđu sporazumno u miru nego kao mi iz bivše Juge u krvavom martiriju, U svakom slučaju povratka na staro ne će biti.

VL
Avatar kenj@c
kenj@c
13:34 28.06.2016.

ima li neka druga tema osim ludih britanaca koji ne znaju šta bi sa sobom

VL
DU
Deleted user
11:14 29.06.2016.

Kakve su to gluposti o ne priznavanju referenduma. Pa to ne bi bilo moguće niti kod nas, a kamoli u Engleskoj. Pa šta bi rekla većina. Izgleda da je EU shvatila šta je izgubila, pa stalno cima ostale da imim slučajno ne padne na pamet još neki odlazak. Nema pomoći. Nijemci su pretjerali u svojoj prepotentnosti i oni će biti najveći gubitnici. Englezi imaju Ameriku, a mi ćemo izgubiti financijsku potporu na kojoj smo gradili cjelokupni razvitak u slijedeće četiri godine.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.