Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNIČKI PROBLEMI

Rusija pokušala testirati razorne torpede Poseidon? Američki obavještajci tvrde: 'Nisu uspjeli!'

Putin Observes Drills by Russia's Strategic Nuclear Forces
Foto: Russian Defense Ministry Press O
1/3
11.11.2022.
u 12:10

Rusija je još tijekom predstavljanja ove 'krune ruske mornarice' 2019. najavila kako će Poseidon biti sposoban uništiti cijele gradove izazivanjem tsunamija, no američki izvori tvrde suprotno

Rusija je pokušala i neuspješno izvela testiranje svog bespilotnog podvodnog projektila 'sudnjeg dana', smatraju američki obavještajni izvori.

Zastrašujući torpedo Poseidon, kako se inače nazivaju podvodni dronovi kojima se upravlja na daljinu, pun nuklearnog oružja trebao je biti sposoban prijeći velike udaljenosti pod vodom prije nego što detonira dovoljnom snagom da izazove 'nuklearni tsunami', a ruske snage lansirale su ga iz Belgoroda, najveće podmornice na svijetu, prenosi CNN.

Rusija je još tijekom predstavljanja ove 'krune ruske mornarice' 2019. najavila kako će Poseidon biti sposoban uništiti cijele gradove izazivanjem tsunamija, no američki izvori tvrde suprotno. Kako su primijetili, Poseidon je napustio područe testiranja u Arktičkom moru i vratio se u luku bez provođenja testa.

Vjeruje se kako je došlo do tehničkih problema.

- Ruska vojna industrija prolazi kroz teška vremena, a također možemo vidjeti da zapadne sankcije na visokotehnološku vojnu robu imaju učinka i moraju se nastaviti - naveli su izvori.

Još je 3. listopada NATO upozorio kako je ruska najsuvremenija nuklearna podmornica Belgorod napustila bazu u Bijelom moru. Ako se Belgorod doista i zaputila u Arktičko more, ruskoj vojci ističe vrijeme jer će se Arktik uskoro zalediti, zbog čega testiranja neće biti moguća. 

Inače, podmornica Belgorod od 30.000 tona sadrži šest takvih Poseidona, ali inače služi i kao 'matični brod' za manje podmornice koje Rusi koriste. Torpeda Poseidon izgrađena su slično kao i obična torpeda, ali su puno veća te mogu doseći brzinu i do 230 km/h.

>> VIDEO Institut za rat: Ukrajina je na korak da si osigura veliku pobjedu, a prekid vatre bi koristio samo Kremlju

Komentara 11

NO
nori
12:39 11.11.2022.

20 km od Moskve srednji vijek a oni se bave idiotarijama

TO
tomislavb2
12:27 11.11.2022.

Kakvi bijednici, nemaju kanalizaciju, a htjela bi da ih se svijet boji...

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:21 11.11.2022.

Umjesto posejdon trebali su joj dati ime potemkin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije