Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA ODLAZAK

Rusija počinje s nacionalizacijom stranih kompanija? Vladina komisija napravila prvi korak

A view shows a McDonald's restaurant in Moscow
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/2
09.03.2022.
u 17:06

Jedinstvena Rusija navodi bi prema prijedlogu kompanije koje su objavile da napuštaju Rusiju mogle izbjeći nacionalizaciju ako u roku pet dana nastave aktivnosti ili prodaju svoje dioničke udjele.

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija priopćila je danas da je Vladina komisija odobrila prvi korak u pravcu nacionalizacije imovine stranih kompanija koje napuštaju zemlju, javlja Reuters.

U priopćenju stoji da je komisija podržala zakon prema kojem bi kompanije koje napuštaju Rusiju i u slučaju da državljani 'neprijateljskih zemalja' imaju više od 25 posto udjela kompanije bi bile stavljene pod novu upravu.

- To bi spriječilo bankrote i gubitak posla - objašnjavaju.

VIDEO: Pogledajte prizor razrušene stambene zgrade u Harkivu: Ovo je najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata.

Jedinstvena Rusija navodi bi prema prijedlogu kompanije koje su objavile da napuštaju Rusiju mogle izbjeći nacionalizaciju ako u roku pet dana nastave aktivnosti ili prodaju svoje dioničke udjele. U suprotnom slučaju, sud bi odredio privremeno novo vodstvo u trajanju od tri mjeseca, nakon čega bi dionice nove kompanije bile stavljene na prodaju.

Podsjećamo, nakon brojnih gospodarskih sankcija zapadnih zemalja i reakcija javnosti mnoge multinacionalne kompanije najavile su ili da napuštaju Rusiju ili suspendiraju do daljnjega rad svojih podružnica.  Više o odlasku kompanija iz Rusije, pročitajte OVDJE

Kompanije poput Microsofta, Applea, BP-a, luksuzni brendovi poput Chanela, Louis Vuittona i Guccija su prestale s radom u Rusiji zbog početka rata. Njima su se pak pridružile u utorak i neke druge multinacionalne kompanije. McDonald's je objavio da zatvara sve svoje restorane, međutim nastavit će plaćati svoje zaposlenike. Coca-Cola je odlučila povući se s ruskog tržišta, a PepsiCo je objavio da se više neće moći kupiti njihovi proizvodi u Rusiji, međutim izvijestili su kako će i oni nastaviti plaćati svoje zaposlenike kao i 40 000 poljoprivrednika s kojima surađuju. 

Pratite OVDJE sve što se događa u Ukrajini.

VIDEO: Kijevski simfonijski orkestar svirao na glavnom trgu: “Zaustavite rat!”

Komentara 36

Avatar emigrant
emigrant
17:54 09.03.2022.

I koja će im kompanija poslije toga doći u Rusiju?

Avatar StormRaider95
StormRaider95
17:46 09.03.2022.

I Venezuela je napravila nacionalizaciju američkih naftnih firmi... danas proizvodi manje nafte nego ikad, a stanovništvo nosi vreće novca u dućan za jednu kupovinu. Antifašisti i nacionalizacija... kako to glupo i štetno zvuči. P.S. jeste sastavili popis i dostavili Putinu!?!? Bez popisa ništa 🙄😏

DU
Deleted user
17:19 09.03.2022.

Pa to je super, onda se mogu rusiji oduzeti devizne rezerve iz kojih se mogu obeštetiti kompanije.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije