Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubio kontrolu

Rusija i Kina osudile Kimovu novu raketu prema Japanu

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.05.2017.
u 21:32

Raketa je preletjela oko 350 kilometara prije nego što je pala u more, unutar gospodarskog pojasa koji je proglasio Japan.

Treći put u samo nekoliko tjedana, Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu. Projektil je ovoga puta preletio oko 350 kilometara i pao u more između Koreje i Japana, unutar pojasa koji Japan drži svojim gospodarskim pojasom.

– Mi ne možemo prihvatiti neprestane sjevernokorejske provokacije koje dolaze unatoč ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice – ustvrdio je japanski premijer Shinzo Abe. Lansiranje su žestoko osudili i Kina i Rusija.

Dva razloga zašto ispaljuju rakete prema Japanu

Ovo ispaljivanje rakete dolazi neposredno nakon što je na sastanku G7 lidera vodećih svjetskih gospodarstava, koje je održano na Siciliji, kao jedan od prioriteta međunarodne zajednice potvrđeno odvraćanje i sprečavanje Sjeverne Koreje u razvoju dalekometnog naoružanja.

Zajednička izjava lidera G7 pozvala je Pyongyang da se odrekne svog nuklearnog i raketnog programa. Kim Jong-un ne da se njega nije odrekao, već je odmah ispalio jednu raketu kako bi pokazao da u arsenalu ima dovoljno oružja.

Sjeverna Koreja ispaljuje rakete u smjeru Japana iz dva razloga. Prvi je pokazivanje mišića i neskrivena prijetnja ne samo Tokiju već i Južnoj Koreji. Drugi razlog je testiranje tehnologije, jer svako lansiranje i praćenje putanje leta pruža sjevernokorejskim raketnim stručnjacima priliku za provjeru tehnoloških rješenja, ali i usavršavanje raketa.

  

Komentara 1

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
22:17 30.05.2017.

jesu je ostro osudili ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije