Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožena imovina

Rusija u ozbiljnim problemima: Ima još 30 dana, inače...

Dolari
Foto: LiuJie/XINHUA/PIXSELL
1/2
05.04.2022.
u 12:52

Rusija je trebala platiti poveći iznos, uključujući 552,4 milijuna dolara glavnice, ali SAD je Moskvi potpuno blokirao pristup rezervama

Rusija ne može pristupiti deviznim rezervama u američkim bankama kako bi podmirila financijske obaveze, objavilo je američko ministarstvo financija, otežavši Moskvi poštovanje rokova plaćanja na početku tjedna.

Imovina ruske središnje banke u američkim bankama zamrznuta je ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, ali njihovu eventualnu upotrebu za plaćanje kuponskih kamata na državne obveznice odobravalo je američko ministarstvo financija.

U ponedjeljak Rusija je trebala platiti poveći iznos, uključujući 552,4 milijuna dolara glavnice, ali SAD je Moskvi potpuno blokirao pristup rezervama, rekao je glasnogovornik ministarstva financija.

"Rusija sada mora odlučiti hoće li nastaviti crpiti preostale dragocjene rezerve i nove prihode koji joj stižu ili pokazati da kao dužnik ne može podmirivati svoje financijske obaveze", rekao je glasnogovornik američkog ministarstva financija.

Moskva je u ponedjeljak trebala platiti i 84 milijuna dolara kuponske kamate na obveznicu koja dospijeva na naplatu 2042. godine.

Ministarstvo je stopiralo obradu plaćanja u banci korespondentu JPMorgan Chase & Co, izjavio je neimenovani izvor.

Banka-korespondent obrađuje ruske uplate kuponskih kamata, šaljući ih banci isplatitelju koja novac raspoređuje vlasnicima obveznica u inozemstvu, objašnjava Reuters.

Rusija ima još 30 dana vremena da podmiri obaveze koje su joj dospjele na naplatu u ponedjeljak.

Krajem prošlog tjedna Moskva je platila 447 milijuna dolara kuponske kamate na državnu obveznicu koja dospijeva na naplatu 2030. godine, što je minimalno peta njezina uplata od početka rata u Ukrajini, napominje Reuters.

Video – Predsjednik Zelenski posjetio Buču: "Neka svijet vidi što je Rusija učinila!"

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije