Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skrivanje novca

Rusi panično kupuju vile po svijetu. Interesira ih i Hrvatska

vila
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.04.2014.
u 17:00

Oligarsi se najčešće odlučuju za kupnju u Engleskoj, ali povećan je interes i za Hrvatsku

Zanimanje bogatih Rusa i Ukrajinca za luksuzne vile i stanove na zapadu poraslo je od izbijanja krize u Ukrajini, a kako se poklopilo sa sankcijama međunarodne zajednice koje uključuju i zamrzavanje imovine, da se zaključiti da dio istočnih oligarha kupovanjem nekretnina preko off shore kompanija želi “sakriti” i zaštititi svoj novac.

Mete su Istra i Dubrovnik

Najčešće se odlučuju za kupnju u Engleskoj, posebice u Londonu, koji je ionako meka bogataša s istoka, no iz domaćih i stranih agencija za trgovinu nekretninama doznajemo da je među njima povećan interes i za Hrvatsku. Uglavnom je riječ o modernim vilama ili autohtonim objektima tik uz more, najviše u Istri i Dubrovniku. Vila koja zadovoljava ukus i novčanik financijskih prebjega nalazi se 20-ak metara uz more, površine je 600-tinjak četvornih metara, pokazuju nam primjere u jednoj domaćoj agenciji. Uz strogu klauzulu anonimnosti, bogati Rusi žele uživati u pet prostranih spavaćih soba s kupaonicama i prostranom dnevnom boravku u staklu koji se proteže preko cijele etaže. Kuhinja je često odvojena u poseban blok za poslugu. Bazen olimpijske veličine spušta se tik do mora. Vile imaju apsolutnu privatnost. Okućnica se nerijetko proteže na 10-ak tisuća četvornih metara parka s mediteranskim raslinjem.

– Među bogatim Rusima vlada nesigurnost jer ne znaju u kojem će se smjeru kretati ruska politika, ali i odgovor međunarodne zajednice. Zato smatraju da je bolje igrati na sigurno i novac pokušati izvući iz dometa mogućih sankcija – kažu nam upućeni. Kapital već dobrano odlazi iz Rusije. Prema procjenama agencije S&P, u prva tri mjeseca investitori su iz te države povukli 64 milijarde dolara.

Traže anonimnost

Ulaganja u nekretnine u Londonu, pak, lani su dosegla 180 milijuna funti (oko 1,6 milijardi kuna), a prvi podaci pokazuju da bi se brojka mogla najmanje udvostručiti. Hrvatska nikada nije bila naklonjena ruskim kupcima. Kako im je zakonski onemogućeno kupovanje kao fizičkim osobama, otvarali su tvrtke ili kupovali na tuđe ime. Rijetki su oni istočni oligarsi koji će se, kao u seriji “Upoznajte Ruse”, razmetati bogatstvom.

Anonimnost su osiguravali tako da bi kupovali kuće i stanove upravo preko svojih tvrtki registriranih u toj državi, a ne na svoje ime. No u posljednjih pola godine na europskom tržištu nekretnina primijećeno je da pada broj “otvorenih” kupoprodaja nekretnina, a da se umjesto toga sve više trguje s off shore tvrtkama. Osnivanje tvrtke u takvim poreznim oazama koje jamče anonimnost uvelike otežava rad poreznih službi i agencija te pušta oprani kapital u državu. Podataka o ruskim kupnjama u Hrvatskoj nema jer se odvijaju preko agencija. Za razliku od njih, prema podacima Porezne uprave od 2010. do 2013., ostali stranci kupili su 13.883 nekretnine. Najviše kuća i stanova stekli su državljani Slovenije (40,86 posto), zatim Nijemci (12,66 posto) i Talijani (11,34 posto).

Komentara 9

Avatar jigaboo
jigaboo
22:32 30.04.2014.

skrivanje novca...., cuj sakrivanje novca a kupuje kuce. valjda glupaco nepismena moze biti jedino PRANJE novca a nikako sakrivanje. sto rade, sakrivaju novce od americkih sankcija, ahahaaaaa nikad nisam cuo da neko sakriva novce tako sto kupuje kuce.

DU
Deleted user
22:32 30.04.2014.

Da sve trče...

UN
unbekant
21:27 30.04.2014.

"Rusi panicno kupuju vile,po svjetu"……...,zalosno do bola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije