Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birokracija

Rusi ogorčeni: Vizu za Hrvatsku čekamo u redu i po osam sati!

Ruski konzulat (1)
Foto: SRAPJAN/MVEP
1/3
25.04.2013.
u 08:15

Na sreću turističkih domaćina u Hrvatskoj naša se sugovornica nije dala pokolebati. Međutim, strahuje se da će naš turizam ceh vizama, uvedenim zbog ulaska u EU, platiti s dvadesetak, a možda i s tridesetak tisuća izgubljenih gostiju.

– Nisam sigurna da bih to više ponovila. U redu za vizu za Hrvatsku stajala sam gotovo pet sati. Otprilike toliko su čekali i ljudi s kojima sam putovala iz Moskve u Zagreb. Jedna gospođa čak kaže da je čekala osam sati!

A to nije sve. Kad se predaju dokumenti, mora se obaviti uplatu u banci koja je čak dvadesetak minuta vožnje udaljena od hrvatskog konzulata, a onda nazad. Povrh svega, s vizom za Hrvatsku mi Rusi i dalje ne možemo u europske zemlje, dok, recimo, s vizom za Španjolsku možemo i u Italiju, u Njemačku... Vjerujem da će to mnoge moje sunarodnjake odvratiti od Hrvatske – kaže Moskovljanka Margarita Spirenkova po dolasku u hrvatsku metropolu.

Na sreću turističkih domaćina u Hrvatskoj naša se sugovornica nije dala pokolebati. Međutim, strahuje se da će naš turizam ceh vizama, uvedenim zbog ulaska u EU, platiti s dvadesetak, a možda i s tridesetak tisuća izgubljenih gostiju.

Lanjski rekord neponovljiv

Slično su prošle i druge zemlje nakon uvođenja viza, a Hrvatska, prema vijestima iz Moskve, nema šanse ponoviti lanjski rekord od dvjestotinjak tisuća gostiju iz Rusije. Donedavno je buking za Hrvatsku u mjestima izvan Moskve, odakle dolazi oko 30 posto turista, bio upola lošiji nego u isto vrijeme lani.

– Nema govora, vize nisu dobre za putovanja i turizam. Iako svi Rusi koji su bili u Hrvatskoj žele doći i ponovno, ove će godine biti minusa. No vjerujem da će se posjet dogodine stabilizirati – kaže Sergej Mahan, vlasnik portala Croatia.ru.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova govore o brojkama: u Moskvi dnevno ima oko 200 individualnih podnositelja zahtjeva. Svi s urednim dokumentima budu primljeni i obrađeni isti dan i dosad nisu imali prigovora. Radi šest šaltera, no nakon što djelatnici prođu edukaciju, njihov će se broj povećati.

Nismo dio Schengena

Kad se govori o područjima za koja vrijedi viza, već je godinama na snazi režim da schengenske vize (pokrivaju većinu država EU, Norvešku, Švicarsku i Island, no za njih se izdavanje čeka od 15 do 30 dana) vrijede u Hrvatskoj.

Dok ih nije priznavala, Kinezi su, primjerice, na putovanju Europom mogli posjetiti Španjolsku, Italiju, Sloveniju..., ali ne i Hrvatsku ili su morali zatražiti posebnu vizu. Obrnuto – da se s vizom za Hrvatsku ulazi i u Schengen – ne vrijedi. Naime, Hrvatska ulazi u EU i zbog toga je za Ruse morala uvesti vize, ali još nije dio schengenskog prostora. Kad uđe, bit će dio jedinstvenog viznog režima.

>>Rusi otkazuju čartere i odustaju od dolaska u Hrvatsku zbog viza

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije