Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vježba

Rusi objavili snimku lansiranja moćne rakete s podmornice: 'Meta je pogođena'

ruska podmornica
Foto: Russian Defence Ministry/Reuters
1/5
03.03.2023.
u 10:21

Riječ je o istom tipu projektila kojim se Moskva koristi u sukobu u Ukrajini. Ministarstvo je objavilo video na kojem se vidi kako projektil izranja ispod vode i zatim pogađa metu na poligonu u istočnoj ruskoj regiji Habarovsk

Ruska podmornica u Japanskom moru pogodila je tijekom vježbe kopneni cilj krstarećim projektilom Kalibr, priopćilo je u petak rusko ministarstvo obrane. Riječ je o istom tipu projektila kojim se Moskva koristi u sukobu u Ukrajini. Ministarstvo je objavilo video na kojem se vidi kako projektil izranja ispod vode i zatim pogađa metu na poligonu u istočnoj ruskoj regiji Habarovsk.

Rusija, koja se nalazi u desetljećima starom teritorijalnom sporu s Tokijem oko niza pacifičkih otoka, rekla je da je neobjavljen broj brodova, mlažnjaka i bespilotnih letjelica njezine Pacifičke flote također bio uključen u vježbu, piše Reuters. Moskva je koristila projektile Kalibr za napade na više ciljeva u Ukrajini, uključujući elektrane, lansirajući ih s brodova i podmornica u Crnom moru.

Situacija u Ukrajini sve je teža. Najkrvavija bitka vodi se za grad Bahmut. Ukrajinske snage koje drže istočni grad Bahmut iskopale su nove rovove u pokušaju da zadrže ruske napadače, a Sjedinjene Države objavile su da će se o novoj vojnoj pomoći Ukrajini raspravljati na sastanku s njemačkim čelnikom u petak. Ruske snage napadaju Bahmut u pokrajini Donjeck mjesecima, ponekad u valovima. "Borbe se u Bahmutu vode 24 sata... Situacija je kritična", rekao je za ukrajinski NV Radio Volodimir Nazarenko, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine.

"Oni ne uzimaju u obzir svoje gubitke u pokušaju da zauzmu grad. Zadatak naših snaga u Bahmutu jest nanijeti što više gubitaka neprijatelju. Svaki metar ukrajinske zemlje stoji neprijatelja stotine života", rekao je. U zadnja 24 sata ukrajinske snage odbile su više od 170 napada u pet glavnih sektora bojišnice, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov na YouTubeu u četvrtak navečer.

Ždanov je opisao kako Rusi pokušavaju okružiti Bahmut sa sjevera, istoka i juga te je rekao da je na zapadnim prilazima gradu "ovo vjerojatno jedini dio sektora Bahmut gdje naše snage, a ne ruski okupatori, imaju inicijativu".

Rusija, koja je izgubila teritorij u drugoj polovici 2022., kaže da bi zauzimanje Bahmuta bio korak prema zauzimanju ostatka okolne industrijske regije poznate kao Donbas. Ukrajina kaže da grad ima ograničenu stratešku vrijednost, ali želi iscrpiti ruske snage.

Ukrajinske snage odbile su napade na Bahmut i na dva naselja na zapadu – Kromove i Ivanivske, objavio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u priopćenju u četvrtak navečer.

Rusko granatiranje pogodilo je Bahmut i nekoliko obližnjih gradova – uključujući Časiv Jar, veći grad na zapadu – i dva grada južno od Bahmuta, navodi se.

Ključne riječi

Komentara 2

AS
Amazonske_sume
14:13 03.03.2023.

Strik znas li ti pracku napravit.Dali znas ko nas je gadao iz prastarog Sovjetskog drona iz devetnestog stoljeca? Bolje suti kad nista ne znas napravit...Rugas se onom tko je otisa u svemir prije osamdeset god. I ti ces napravit taku tehnologiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije