Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeg od rata

Rusi masovno stigli u njihovu zemlju, no oni ih ne žele: 'Svojevremeno su nas okupirali'

People hold a rally in support of Ukraine in Tbilisi
Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS
1/3
20.10.2022.
u 11:47

S izbjeglicama Gruzijci načelno nemaju problema, piše Politico, ali živcira ih činjenica da im stižu oni koji su Putinov režim podržavali dok ih nije pogodio izravno, odnosno dok im nije stigao poziv za uključenje u rat. Zato bi vize, a budući da ih vladajući ne žele uvesti, uvode ih sami Gruzijci pojedinačno

Od opće mobilizacije - u Gruziju. Da je spas na Kavkazu, u zemlji od 3,7 milijuna stanovnika, zaključilo je oko 50 tisuća Rusa, koji su, otkako je Rusija napala Ukrajinu, naselili uglavnom Tbilisi, s tim da ih je većina stigla nakon što je Kremlj objavio opću mobilizaciju. Nema ulice u glavnom gruzijskom gradu u kojoj se ne može čuti ruski jezik, piše Politico, a sami Gruzijci "gostima" nisu posebno oduševljeni jer Putinov napad na njihovu zemlju 2008. još uvijek im je poprilično svjež. Vize bi sad ponovno uveli, 66 posto Gruzijaca je za to, prije deset godina za Ruse su ih ukinuli jer su se nadali usponu turizma, a slobodan ulaz će, čini se, i ostati jer na vlasti je Georgian Dream Party, odnosno Gruzijska stranka sna, prevedemo li ime slobodno, koju vodi bivši premijer Bidzina Ivanishvili, vrlo blizak s Kremljom.

S izbjeglicama Gruzijci načelno nemaju problema, piše Politico, ali živcira ih činjenica da im stižu oni koji su Putinov režim podržavali dok ih nije pogodio izravno, odnosno dok im nije stigao poziv za uključenje u rat. Zato bi vize, a budući da ih vladajući ne žele uvesti, uvode ih sami Gruzijci pojedinačno. Jedna od njih mora se ispuniti za ulaz u bar Dedaena u Tbilisiju. Pristupa se obrascu preko QR koda koji je na vratima lokala, a u njemu Rusi koji žele popiti piće moraju potvrditi, među ostalim, da nisu glasali za Putina, da je Rusija okupirala gruzijski teritorij, da je Krim ukrajinski, a i da Ukrajini "žele slavu".

- Nisam smatrao da je moja odgovornost da se Rusi osjećaju kao kod kuće, a bar je uveo "vize" jer se ruski posjetitelji nisu znali ponašati, zahtjevali su da ih se poslužuje na ruskom jeziku i da plaćaju u rubljima - rekao je za Politico Data Lapauri, vlasnik bara Dedaena, na čijem zidu stoji i grafit s natpisom "Ruski ratni brodu, j*** se", kao omaž inatu pokazanom od strane Ukrajinaca koji su odbili predati Zmijski otok u Crnom moru. Nije tajna na čijoj su strani Gruzijci jer već, po početku rata, oni su na svojim zgradama izvjesili ukrajinske zastave, a kao što smo već spomenuli, Ruse koji im dolaze smatraju uglavnom podržavateljima Putinova režima, izbjeglima kad je "postalo gusto".

Foto: Reuters/PIXSELL

A s pridošlicama, promijenili su se i njihovi uvjeti za život, konkretno, stanarine su "otišle u nebo", a kako, na svom je primjeru pojasnio student Lasha Nonikashvili. Prije dolaska Rusa on je svoj stan plaćao 280 eura, a onda mu je gazdarica rekla da će mu stanarinu povisiti na 480. To je nova cijena s popustom za njega, pojasnila mu je, a dići najamninu "morala je" jer "ima onih koji će toliko platiti". Lasha, naravno, nije mogao pa se preselio u drugi stan, bez namještaja. "Mladi, educirani i dobrostojeći" Rusi mogu si priuštiti i onaj namješteni jer upravo takvi su iz svoje zemlje mahom i otišli, piše Politico, pozivajući se na nedavna istraživanja. Prema IDFI-ju, nevladinoj organizaciji iz Tbilisija, više od 60 tisuća Rusa ima aktivne bankovne račune u Gruziji, a oko 45 tisuća otvoreno ih je od početka rata.

- Oni su svakako odigrali svoju ulogu u doprinosu inflaciji jer rastuća potražnja dovodi do skokovitog rasta cijena. S druge su strane imali i pozitivan ekonomski učinak. Postoji gospodarski rast koji se može pripisati njima, ali to će biti samo privremeno - rekao je Goga Tušurašvili, voditelj istraživanja IDFI-ja.

Da njihova vlada zabrani daljnji ulazak Rusa u Gruziju, stanovnici glavnog grada zahtijevali su i na prosvjedu početkom prošlog mjeseca. Gazili su Putinovu fotografiju, a jedna od organizatorica demonstracija, Ani Kavtaradze, rekla je da je zabrinuta zbog velikog dolaska mladih Rusa, muškaraca sposobnih za vojsku.

- Trebali su ostati i na vrijeme se boriti protiv režima. Da su to napravili, sad nebi trebali bježati. Okupirali su svojevremeno 20 posto ove zemlje i ona im sad nebi trebala služiti kao sklonište. Ne osjećam odgovornost prema Rusima, nego prema onima koje su ubili i prema onima koji su poginuli braneći nas - kazala je za Politico Ani Kavtaradze. Ne osjećaju, međutim, svi Rusi kao da u Gruziji nisu dobrodošli. Znuk Zanuzok, 35-godišnjak koji je Moskvu napustio zbog opće mobilizacije, veli za Politico da su Gruzijci "kao mačići".

- Jako su gostoljubivi. Čak i kad izražavaju nezadovoljstvo zbog prošlosti, to rade vrlo neagresivno - rekao je Znuk Zanuzok, a iz Politica ističu kako su im mnogi Rusi kazali da Gruzijci moraju biti svjesni toga da je borba protiv Putinova režima gotovo nemoguća. LGBTQ+ aktivist (33), koji je zamolio da bude anoniman, kazao im je da je on osobno u Rusiji proglašen "stranim agentom", pa je u Gruziju pobjegao da izbjegne istragu na temelju izmišljenih optužbi.

- Nije vam svejedno kada ste povezani sa zemljom agresorom, a kada vam se kaže da ne činite ništa da to zaustavite u Rusiji - rekao je pa dodao da razumije zašto su neki Gruzijci tražili zatvaranje granice za Ruse jer mnogi njegovi sunarodnjaci nikad nisu ustali protiv režima. No, ima i puno onih koji su to uzalud činili.

- Ako Gruzija zatvori granice, nemam kamo otići. Barem mogu učiniti nešto da pomognem ljudima odavde. Ako odem u Rusiju, uhitit će me. Radije bih umro jer najgora stvar koja ti se može dogoditi jest ruski zatvor - ispričao je aktivist za Politico pa dodao i da mnogi Rusi koji dolaze u Gruziju malo znaju o tome zašto ih domaćini "gledaju ispod oka", odnosno slabo su informirani o povijesti ruske agresije na Gruziju.

IT stručnjak Egor Ermeev, s druge strane, već je bio u Tbilisiju kad je Rusija napala Ukrajinu. Došao je onamo 2021., nakon što je ruska vlada počela gušiti prosvjedni pokret Alekseja Navaljnog, oporbenog čelnika koji je 2020. otrovan i trenutačno se nalazi u zatvoru. Ermeev je jedan od suosnivača organizacije Helping to Leave, koja pomaže Ukrajincima da se evakuiraju na sigurno mjesto, a za Politico pojasnio je kako smatra da se ruski narod ne može smatrati odgovornim za to što nije u stanju zaustaviti Putina jer Rusija je diktatura. Uvjeren je da se režimu može suprotstaviti samo nomenklatura, tj. elitna skupina moćnih ljudi na visokim položajima.

- Obični Rusi su zarobljenici. Nažalost, stroj represije dobro radi u Rusiji. Od 2011. sudjelujem u prosvjednim pokretima i prosvjedi su završavali uvijek samo zatvorima. Ako itko može smijeniti Putina, to je nomenklatura i pritisak mora biti na njoj - rekao je Egor Ermeev.

Video: Putin proglasio ratno stanje u četiri anketirane regije

 

Komentara 33

Avatar mason
mason
12:05 20.10.2022.

Ta Rusija je zabokracina kao Sjeverna Koreja.

ZU
Zujim
13:03 20.10.2022.

Ma dajte, Rusi napali susjednu Gruziju 2008? Jel tako komsije da to nije istina, gdje bi to dobri Rusi napravili? Jesu i Gruzijce oslobadjali od nacista kao sad Ukrajince?

Avatar Asterix
Asterix
12:36 20.10.2022.

Svaka čast vlasniku bara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije