Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPUŠTAJU ZAPADU

Rusi komentiraju izjavu srpskog ministra da bi se Srbija trebala pridružiti sankcijama: 'Vrlo čudno'

FILE PHOTO: Serbian President Vucic and EU foreign policy chief Borrell meet in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/3
14.03.2023.
u 12:41

Ruski komentari odnose se na priopćenje srpskog ministra gospodarstva koji je pozvao na uvođenje sankcija, jer Srbija "već plaća veliku cijenu" pošto to nije učinila do sada

Srbija je pod do sada neviđenim pritiskom da uvede sankcije Rusiji, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je srpski ministar gospodarstva rekao da bi se zemlja trebala pridružiti zapadnim sankcijama protiv Moskve. Srbija je u više navrata osudila rusku invaziju na Ukrajinu u UN-u i drugim međunarodnim tijelima, ali se opirala zapadnim pritiscima da uvede sankcije.

"Vrlo čudno: Amerika pritišće Srbiju i srpski ministar pozove na akciju protiv Rusije", napisala je na telegramu Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija, tradicionalna slavenska i pravoslavna saveznica, podržava Beograd koji se od 2008. protivi nezavisnosti Kosova, bivše srbijanske pokrajine većinski naseljene Albancima. U Srbiji vlada veliko prorusko raspoloženje, podsjeća Reuters.

Srbijanski ministar gospodarstva Rade Basta ocijenio je da Srbija "već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji" i da "to postaje neizdrživo“, a njegova je objava potaknula ograde Jedinstvene Srbije s čije je koalicijske liste ušao u vladu Ane Brnabić i zahtjeve koalicijskih partnera da podnese ostavku.

Basta je istaknuo kako, kao ministar gospodarstva, gleda pod kolikim je pritiskom EU-a i međunarodne zajednice predsjednik Srbije, ali da se na to šuti.

Srbija se želi pridružiti Europskoj uniji, svom glavnom investitoru i trgovinskom partneru, ali prvo mora normalizirati odnose s Kosovom i uskladiti svoju vanjsku politiku sa zapadom, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.

Srbija je potpuno ovisna o ruskom uvozu plina, a Beograd je također zadržao vojnu suradnju s Rusijom koja je obustavljena od invazije na Ukrajinu.

VIDEO Vučić o dogovoru s Kosovom: Vjerujem da ćemo raditi na implementaciji prethodnih dogovora

Ključne riječi

Komentara 2

FU
Fusnota
12:48 14.03.2023.

Igra gladi sa narodom Srbije. Spasitelj koji to ipak na KRAJU neće dopustiti je već poznat.

Avatar PravedniSrbin
PravedniSrbin
13:47 14.03.2023.

PA Nemačka škola, Vučko ima, i zna da Ako prizna kosovo i uvede sankcije Rusiji to bi mu bila politička krstača na njegovoj karijeri!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije