Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekretnine

Rusi i Amerikanci kuće još uvijek kupuju preko tvrtki

Nekretnine
05.05.2010.
u 14:55

Približno 300 tvrtki koje su se ugasile posljedica su prošlogodišnje novine po kojoj građani EU imaju pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama. Zbog toga su ugasili tvrtke i upisali se kao vlasnici.

Jagma za povoljnim nekretninama koja je u Istri do prije tri godine bila razlogom za poslovanje više od 1400 registriranih tvrtki za promet nekretninama se smanjuje.

Zadnji podaci pokazuju da je u Istri 129 registriranih agencija za promet nekretninama, ali i još 978 tvrtki koje imaju i djelatnost poslovanja nekretninama.

– Vjerujemo da je još više zatvorenih tvrtki jer ćemo svježe podatke dobiti za koji mjesec – kaže Vlatko Mrvoš, predsjednik Strukovne grupacije agencija za promet nekretninama.

Približno 300 tvrtki koje su se ugasile posljedica su prošlogodišnje novine po kojoj građani EU imaju pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama. Zbog toga su ugasili tvrtke i upisali se kao vlasnici.

Većina vlasnika stranci
 – Njima su sada bitno smanjeni i troškovi jer su ih teretila i davanja državi za otvorenu tvrtku – navodi Mrvoš.

 Preostalih oko 900 tvrtki uglavnom su još u vlasništvu stranaca koji se ne mogu upisati na nekretninu . Među njima je najviše Rusa, Amerikanaca Izraelaca. Među 978 tvrtki njih 542 je  za kupnju i prodaju vlastitih nekretnina, za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili uzetim u zakup (leasing) evidentirano je 205, a za poslovanje nekretninama uz naplatu ili na temelju ugovora evidentirana je 231 tvrtka.

Grupacija koja predstavlja 129 registriranih agencija za promet nekretninama koje naglašavaju da su jedine prave agencije jer su  u registru, želi uvesti više reda.

Izbjegavaju proviziju
– Iako je toga bilo i ranije, u recesiji sve češće stranke pokušavaju izbjeći plaćanje dogovorene provizije. Poticaj tome imaju u sporom rješavanju sudskih postupaka, čime kupuju vrijeme. Sudski postupak traje i do 5 godina. Nastojati ćemo kod sudova i ureda državne uprave ishoditi uredovno vrijeme za nas posrednike isto kao što je to određeno za odvjetnike – kaže Mrvoš koji tvrdi da ih još pritišće i nelojalna konkurencija, odnosno rad posrednika na crno.

Posla bi bilo da su bolja vremena, ali i dalje je upita  mnogo,  a kupaca malo iako su cijene, posebice na obali, pale za 20 do 30 posto. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije