Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U IDUĆIH 10 GODINA

Rusi će udvostručiti svoju vojsku na granici s NATO-om? Estonski obavještajci: 'Pripremaju se za sukob'

Sir Keir Starmer visit to Estonia
Foto: Stefan Rousseau/PRESS ASSOCIATIO
1/6
14.02.2024.
u 08:52

Ovo nije prvo upozorenje koje je došlo od zapadnjačkih dužnosnika, a prijetnja leži upravo na istočnom krilu NATO-a

Rusija se priprema na vojni sukob sa Zapadom u idućih deset godina, objavilo je to estonska obavještajna služba ovog utorka, upozoravajući kako će Rusija početi gomilati svoje trupe i udvostručiti ih duž granica s baltičkim zemljama, kao i Finskom. Ovo nije prvo upozorenje koje je došlo od zapadnjačkih dužnosnika, a prijetnja leži upravo na istočnom krilu NATO-a. 

- Rusija je odabrala put dugotrajnog sukoba, a Kremlj očekuje mogući konflikt s NATO-om u idućih 10-ak godina - upozorio je čelnik obavještajaca Kaupo Rosin, prenosi Reuters. Vojni napad Rusije je ''malo vjerojatan'' u bliskoj budućnosti, dodao je, i to zato što Rusija mora imati velik broj svojih trupa u Ukrajini.

>> FOTO Stručnjaci za govor tijela analizirali Putinov velikI intervju

Sir Keir Starmer visit to Estonia
1/15

- Vjerojatnost tog napada je sve veća što smo mi nepripremljeniji - dodao je Rosin. Estonija, Litva i Latvija povećale su svoja izdvajanja za više od 2 posto nakon što je Rusija anektirala Krim u 2014., a ostale NATO države povećale su broj svojih trupa na tom području. 

Inače, lanice NATO saveza se u srijedu i četvrtak sastaju u Bruxellesu kako bi raspravljale o potpori za ukrajinske ratne napore te o svojoj obvezi da za obranu izdvajaju dva posto svog bruto domaćeg proizvoda.

POVEZANI ČLANCI:

Sastanak u srijedu nije službeni događaj samog NATO-a, već okupljanje saveznika koji podržavaju Ukrajinu, a koje je su organizirale Sjedinjene Američke Države. Pravi sastanak ministara zemalja članica Saveza će biti u četvrtak.

Komentara 14

FU
Fusnota
09:14 14.02.2024.

Ne treba biti stručnjak da bi se zaključili da moskva reorganizira vojsku. Trenutno je ograničenih sposobnosti, dodatno EU stvara novu vojsku

ZA
zagabria5
13:14 14.02.2024.

Rješenje svi znamo ali su EU političari američke pudlice i nitko se ne usudi reći. Amerika već dugo nije prijatelj Europe, Nato slući samo njihovom interesu. Europa treba svoje vojno udruženje, izaći iz Nato, odvojiti svoj interes od Američkog i dobro se naoružati. Nakon toga provesti mir sa Rusijom i od nje dobivati jeftine energente ali imati jaku vojsku u zaleđu za svaki slučaj. Europa je vjerovala da dolazi vrijeme mira i rposperitea ali Rusija i SAD su ostale rigidne osvajačke sile zaostale u 19 stoljeću. Mislim da Kina nije takva, ona se dobro naoružava ali želi trgovanje a ne rat.. Problem je RUsija i SAD, srećom obje polako tonu

ZA
zagabria5
13:10 14.02.2024.

Ovi Estonci ko curice, stalno se plaše i prizivaju Nato, ali to ih ne sprječava da javno vrijeđaju Rusiju umjesto da budu tiho kada se veliki razračunavaju. Što se ne sakriju mami pod suknju, baš će njih Rusi napast, svi stanu u predgraše Zagreba. Malo više hrabrosti a malo više izmišljanja pričica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije