Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTALI MLADIĆI

Rukometaši iz Burundija traže azil u Belgiji, oni ih vraćaju u Hrvatsku: 'Oni su vaša odgovornost'

nestali.gov.hr
06.09.2023.
u 17:04

Velik dio tima rukometaša starih oko 17 godina došao je u Belgiju te tamo i zatražio azil, izvijestila je državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor

Nakon što je deset rukometaša iz Burundija nestalo sredinom kolovoza za vrijeme svjetskog prvenstva juniora u Rijeci, oglasile su se belgijske vlasti koje imaju informacije o njihovom nestanku. Naime, velik dio tima rukometaša starih oko 17 godina došao je u Belgiju te tamo i zatražio azil, izvijestila je državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor. 

- Rukometaši koji su zatražili azil u Belgiji moraju biti dobrodošli. Oni su odgovornost Hrvatske, stoga su naše službe u kontaktu s njima kako bi organizirane njihov povratak, što je moguće samo ako su punoljetni - objasnila je de Moor.

- Ovaj tranzit tražitelja azila u različite europske zemlje upravo je ono što nije u redu s europskom politikom azila - dodala je. Kako prenosi Sud Ouest, mreža smještaja podnositelja azila trenutno je u Belgiji toliko zasićena da se samci više ne prihvaćaju kako bi bilo više mjesta za obitelji s djecom, a Belgija trenutno traži bolju raspodjelu tražitelja azila među zemljama članicama.

POVEZANI ČLANCI:

Belgija je inače bivša kolonijalna sila Burundija, a velika zajednica Burundijaca i Belgijanaca burundijanskog podrijetla trenutno je raspostranjena u toj zemlji.

Hrvatska policija ranije je objavila kako nastavlja ''intenzivnu suradnju s migrancijskom službom Belgije u svrhu utvrđivanja identiteta ostalih državljana Burundija iz te grupe'', smatrajući kako je velika vjerojatnost da su svi mladići dijelom rukometnog tima. 

- Također je zasad utvrđeno da su dvojica od deset državljana Burundija članovi rukometne momčadi Burundija. postoji velika mogućnost da su i ostalih osam državljana Burundija upravo oni igrači koji su samovoljno nezakonito napustili RH, a kako bi sekundarno migrirajući u Belgiji podnijeli zahtjev za azil - priopćili su iz MUP-a početkom rujna.

>> VIDEO 69 tona težak Challenger u plamenu: Ukrajinci objavili snimku, uništen prvi takav tenk

Ključne riječi

Komentara 10

ZA
Zajec
22:26 06.09.2023.

Gdje je nestao Mek baj dej!? A bio je potpuno u pravu! Jedini način da on i srbi vide more je da odu konobariti i voziti taksi kod robovlasnika Dalmatinaca.

KR
Krolo
18:31 06.09.2023.

Ne žele ni oni u Hrvatskoj konobarit...

Avatar LooneyToney
LooneyToney
23:15 06.09.2023.

"Belgija je inače bivša kolonijalna sila Burundija, a velika zajednica Burundijaca i Belgijanaca burundijanskog podrijetla trenutno je raspostranjena u toj zemlji." ...dugujete im, zadržite ih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije