Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Igor Berecki

Rukavicama ste svašta dirali, a onda stavili nešto u usta. Liječnik objasnio: Nećete se zaraziti

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
22.04.2020.
u 16:42

Kako tvrdi, količina virusa koja se zadržava na pojedinim površinama nije dovoljna da se osoba njime zarazi

Osječki pedijatar dr. Igor Berecki na svom je Facebook profilu na humorističan način objasnio hoćete li se zaraziti koronavirusom ako pojedete nešto što ste dirali rukavicama kojima ste primili kvaku, druge namirnice u dućanu i slično. 

Opisao je kako je u trgovini rukavicom u usta stavio maslinu koja je pala na pod. Zbog toga se, naime, neće zaraziti jer, kako tvrdi, količina virusa koja se zadržava na pojedinim površinama nije dovoljna da se osoba njime zarazi. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Pitanje:
Greška 1: Odem u Kaufland...
Greška 2: ...gladan.
Greška 3: Odlučim probati masline koje na delikatesama zgodna teta-prodavačica grabi žlicom i važe. Teta mi na čačkalici dodaje maslinu, ona pada (maslina, a ne teta!), ja ju hvatam (maslinu, a ne tetu!) rukom u rukavici - i stavljam u usta. Maslina je odlična, teta isto nije za baciti.
A ja se pitam: jesam li zasrao stvar time što sam rukavicom kojom diram artikle po Kauflandu stavio maslinu u usta? Oću 'l dumrem?

Odgovor:
Ne. Nećeš. Barem ne od koronavirusa.
Čakštoviše, dapače i k tomu, nećeš ni dobiti COVID-19.

Da, znam kako je objavljeno nekoliko istraživanja o tome koliko dugo virus može živjeti na pojedinim površinama. Ono, kao -- na kartonu 2 sata, na kurtonu 23 sata, na plastici 3 dana, na staklu 10 dana, na drvetu 12 godina, a na leguri za zubne proteze 452 godine 2 mjeseca 12 dana i 8,5 sati.

No, treba vam biti jasno da su ta istraživanja rađena u laboratorijskim uvjetima, s količinama virusa dovoljnim da ubiju i Chucka Norrisa -- jer je jedino takva količina adekvatno mjerljiva u svrhu istraživanja preživljavanja virusa u različitim uvjetima.

U stvarnosti, međutim, stvari nisu kao u laboratoriju.
Nasuprot navedenim teorijskim laboratorijskim eksperimentima, drugi istraživači su radili jednostavnije, logičnije i praktičnije pokuse: otišli su u trgovine, pa su s podova, različitih vrsta artikala, ambalaže, voća, kruha, rukohvata od kolica, površina na blagajnama, potplata obuće kupaca... uzimali uzorke (briseve) i testirali ih na prisustvo koronavirusa.
I pogodite koliko uzoraka je bilo pozitivno?

Nijedan.

Bonus činjenica: ulazna vrata za SARS-CoV-2 virus je sluznica dišnog sustava i očiju, ali ne i sluznica želuca", napisao je Berecki. 

Ključne riječi

Komentara 10

WI
wiamniamniinna
18:54 22.04.2020.

Kako se jedan lijecnik moze ovako sbilansirati u javnosti, teta ovo teta ono? Hallo, manje piti!!!

Avatar Asterix
Asterix
19:02 22.04.2020.

Šta je ovo? Seksizam.

Avatar HILARIUS FELIX
HILARIUS FELIX
19:27 22.04.2020.

To i dalje ne znači da se ruke ne trebaju prati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije