Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna povijest

‘Rommelovo ime je vrijedilo kao divizija’

vojna povijest
27.03.2014.
u 15:15

O legendarnom feldmaršalu Wermachta, vođi kojeg su vojnici obožavali, a protivnici respektirali, čitajte u VP-u.

Feldmaršal Wehrmachta Erwin Rommel bio je premlad za čin koji je dostigao. Međutim, bio je rođeni vođa, njegovi su ga vojnici obožavali, za njega se govorilo da je “obnovio” davno zaboravljeni viteški način borbe. U ratu kojemu su brutalnost odredile nacističke ubilačke “Einsatzgruppe” i savezničko strateško bombardiranje Njemačke, od vojnika pod Rommelovim zapovjedništvom očekivala se “čista” borba.

Ignorirao Hitlera

U svim svojim zapovijedima uvijek je isticao da se prema zarobljenim protivnicima mora dobro postupati, a ranjenim protivnicima treba osigurati istu skrb kao i svojim vojnicima.

Otvoreno je ignorirao Hitlerovu zapovijed da se odmah strijeljaju svi zarobljeni pripadnici “Židovskog zdruga” koji su se borili u sastavu britanskih snaga u sjevernoj Africi.

Rommel je svakako bio general koji se najbolje osjećao na bojišnici, u samom vrtlogu bitke, te se često osobno izlagao pogibelji. Kako je vrijeme prolazilo, Rommela je sve više prožimao osjećaj da nema toga protivnika koji će ga ubiti, iako su vojnici s njegove desne ili lijeve strane bivali pogođeni, da nijedna granata neće uništiti njegovo tijelo, da nijedna bomba neće pasti dovoljno blizu da bi ga ubila.

Prvi put na hrvatskom

Činio se sam sebi besmrtan. Nije bila rijetkost da bi se Rommelovo stožerno vozilo znalo zaustaviti ispred napredujućih postrojbi koje bi se iz nekoga razloga zaustavile, a iznenađeni zapovjednik postrojbe našao bi se licem u lice sa svojim ljutitim generalom koji je tražio samo jedno: “Tempo, tempo!”.

Rommelov mit bio je prisutan i kod njegovih protivnika, a kako je zapisao jedan britanski ratni dopisnik iz sjeverne Afrike 1942. godine:

“Došlo je vrijeme kada je samo Rommelovo ime vrijedilo kao čitava divizija”.

O svemu ovome, i još puno više toga o legendarnom zapovjedniku Wehrmachta čitajte prvi put na hrvatskom jeziku u prvom ovogodišnjem posebnom broju Vojne povijesti koji je posvećen Rommelovu životopisu. U prodaji je od sutra na svim kioscima za samo 29,90 kuna!

Komentara 4

Avatar MENSA
MENSA
16:06 27.03.2014.

Da, da .....čul sam to priču.Kao ono.....dNjemci pred Staljingrad i onak složno zajednički viknu ...."Romel! Romel"! Rusi ih malu slušaju-----niš ne razmeju?! "Ma ko ih je*e"....kažu Rusi ...."Deri kaćušama ". I tak oderu oni Švabe sve do Berlina ......sve dodo Berlina!!A sve zbog čiste neinformiranosti Rusa o tome koliko vrijedi jedan Rome.

RA
rafaell
16:29 27.03.2014.

nevjerojatno koliko su Njemci imali briljantnih generala,no kaplar koji se smatrao većim vojskovođom od Napoleona,uspio je zaustaviti pobjedu u ratu,ali zato su mnogi generali ostali besmrtni i zadivljujući i poslije rata

Avatar MENSA
MENSA
16:30 27.03.2014.

Je ,je....je! Ima priča o tom legendarnom generalu i iz Afrike. Dakle za one kaj ne znaju.......došelRomel malo u Afriku i tak....on se tamo malo špancira, a njemački vojnici furt kričiju.........Rommel......Rommel!Je...al kaj? Baš je puhala pustinjska oluja i tak .....Englezima su bile pune uši peska. I pita onaj Englez kaj je imal francusku kapu......"Dečki jel vi kaj razmete kaj vičeju ti Švabi? I sad, kak zbog tog peska u ušima niko nije niš razmel kaj Njemci vičeju.....taj mali Englez se popne na đipa i veli ......."Je*i ga..onda idemo napred dečki" I tak Englezi krenu i poteraju velikog Romela "iz šuba"nekoliko tisuća kilometara i prek tri četiri afričke države. I onda stanu jer je trebalo je bilo 5 sati i kuhari su skuhali čaj za vojsku. I tak..sve to, a samo zbog čiste neinformiranosti Engleza koliko vredi jedan.....Rommel. Je*bem ti ka ti je ta povjest?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije