Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Rok za privatizaciju škverova produljen za još mjesec dana

kosor, vlada
Sanjin Strukić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
15.04.2010.
u 15:32

Vlada je u saborsku proceduru uputila modeli pomoći gospodarstvu po kojem bi bio oprošten dug tvrtkama koje su u problemima bile prije lipnja 2008.

Tvrtkama koje su u problemima bile i prije lipnja 2008. godine Vlada će djelomično ili u potpunosti otpisati dugovanja prema državi te će ući u vlasništvo poduzeća. Svoje udjele država će moći prodati i strateškom partneru tvrtke. Riječ je o dugoočekivanome modelu C za pomoć gospodarstvu koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru.

Predstavljen model C
- Model C uvjetovan je planom restrukturiranja i daje operativne upute poduzetnicima pri restrukturiranju i korištenju novca iz modela A i B za pomoć gospodarstvu - kazala je premijerka Jadranka Kosor.

- Poduzeća kojima se ne bude moglo pomoći ovim modelom neće moći opstati - kazao je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker i objasnio kako je riječ o poduzećima koja duguju državi, stvaraju nelikvidnost, ne plaćaju plaće i doprinose i stvaraju lažnu sliku o gospodarstvu i nezaposlenosti, a mnoga od tih poduzeća egzistiraju na rubu zakona i izbjegavaju stečaj.

Naglasio je kako stečaj ne mora biti ništa loše. Dapače, to može biti i početak dobrog poslovanja.

Kalmeta Kosor oslovio potpredsjednicom
Zanimljivo, u raspravi o modelu C ministar Božidar Kalmeta premijerku Jadranku Kosor oslovio je potpredsjednicom. Odmah je shvatio što je izgovorio i ispričao se. Naravno, svi su članovi Vlade odmah uočili pogrešku svojstvenu potpredsjedniku Slobodanu Uzelcu.

Produljen rok za predaju ponuda u privatizaciji brodogradilišta
Na današnjoj je sjednici Vlada pomaknula rok za predaju ponuda u privatizaciji brodogradilišta za 30 dana, sa 19. travnja na 19. svibnja. Hrvatski fond za privatizaciju dobio je nekoliko zamolbi investitora da se rok produlji kako bi dobili dodatno vrijeme za analizu stanja i pripremu dokumentacije - kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o igralištima za golf. Gustoća izgrađenosti smije zauzimati najviše četvrtinu ukupne površine, ne uvjetuje se najmanja površina za golf-igrališta već broj rupa na devet. Što se tiče izvlaštenja, ono će se, sukladno izmijenjenom zakonu, raditi sukladno Zakonu o izvlaštenju.

Bajs za izgradnju golf-igrališta
Ministar turizma Damir Bajs slikovito je opisao potrebu za golf-igralištima kazavši kako se događa da turisti dođu u Dubrovnik i traže da im se preporuči neko dobro igralište za golf, a na recepciji im preporučuju igrališta u - Austriji.

- Hrvatska ima 89 igrališta za golf, ali samo u prostornim planovima. Svega su tri ili četiri izgrađena - zaključio je ministar Bajs te naglasio da u Sloveniji, koja je manja od Hrvatske, imaju osam igrališta. Istaknuo je kako se ovim zakonom ne određuju lokacije za igrališta, već da to određuju županije u svojim prostornim planovima.

Ministar kulture Božo Biškupić uključio se u raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf kazavši kako se golf u Hrvatskoj igra već stotinama godina. I to u Turopolju. Objasnio je kako je riječ o igri koja se zove prasičkanje, igra se drvenim štapovima od lijeske kojima se kamenje ubacuje u rupe, baš kao i u golfu. Zaključio je kako ta igra još nije na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

Vlada je nedjelju 18. travnja proglasila danom žalosti zbog tragične smrti poljskog predsjednika i njegovih suradnika jer će na taj dan biti pogreb poljskog predsjednika.

Povećava se broj pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu
Sa zatvorene sjednice Vlada je Saboru uputila prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u mirovnoj operaciji u Afganistanu kojom se predlaže da se broj vojnika, kojih je tamo dosad bilo do 300, poveća za još 20. Dakle, u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu u 2010. i 2011. godini broj pripadnika OS RH povećava se na 320, uz mogućnost rotacije. U svibnju i lipnju 2010. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu gdje će se uputiti na rok do devet mjeseci 15 vojnika u sastav operativnog mentorskog tima za vezu.

Prihvaćen je i zaključak u vezi s izradom popisa prekršajnih i kaznenih odredbi zakona. Zadužena su sva ministarstva da u roku od 30 dana od dana donošenja ovog zaključka sačine popis prekršajnih i kaznenih odredbi sadržanih u zakonima iz svog djelokruga rada te da ga dostave Ministarstvu pravosuđa koje je zaduženo osnovati međuresornu radnu skupinu koja će sačiniti analizu kaznenih i prekršajnih odredaba radi utvrđivanja postojanja preklapanja zakonskih opisa kaznenih djela i prekršaja sukladno odluci Europskog suda za ljudska prava u predmetu Maresti protiv RH, te da predloži potrebne izmjene kaznenog i prekršajnog zakonodavstva.

Vlada je dala suglasnost Koprivničko-križevačkoj županiji za zaduženje od 15 milijuna kuna, s rokom otplate kredita od 9 godina, uključujući poček od dvije godine. Riječ je o novcu za izgradnju školskih objekata i dodatna ulaganja na zdravstvenim građevinskim objektima u 2010. godini. Gradu Pregradi dana je suglasnost za kredit od 2,5 milijuna kuna na sedam godina s godinom počeka za izgradnju učeničkog doma.

Komentara 23

ZM
zmaj5
16:20 15.04.2010.

Koliko abeceda ima slova,boli glava!

OB
-obrisani-
16:01 15.04.2010.

model C.......oprastanje..tvrtkama...!! model D.......ostavka JACE., zabrana CRVENIH torbetina.! model E........procesuriranje clanova HDZ-a, na celu sa torbetinom model F.........otvaranje golog otoka...

CO
ConteRosso
16:32 15.04.2010.

Ona je pod, pod... Hrvatskom vladaju i uništavaju je komunisti, bili oni u HDZu ili otvoreno u Srpskoj Demokratskoj Stranci koji vodi Zoran M. a koji su nam izabrali i svog predsjednika koji nas optužuje za agresiju na BH iako smo je mi pola oslobodili od Beogradske okupacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije