Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Možete birati

Roditelji, udžbenici su slične kvalitete, zahtijevajte jeftinije!

udžbenici (1)
Foto: Anamari Salopek/Večernji list
1/4
17.05.2010.
u 08:30

Razlike u cijeni kompleta školskih knjiga različitih izdavača nisu baš zanemarive.

Prvi put ove godine roditelji učenika mogu do kraja ovog mjeseca, do kada aktivi nastavnika po školama biraju, utjecati na to iz kojih će udžbenika njihova djeca učiti i koliko su oni za njih spremni platiti.  Svi udžbenici koji su u Katalogu odobrenih udžbenika, a koji je Ministarstvo obrazovanja objavilo i na svojim internetskim stranicama, prema mišljenju stručnjaka podjednake su kvalitete.

Prilagodite se recesiji

Iz ministarstva su nastavnicima preporučili da biraju jeftinija izdanja kako bi roditelji što lakše podnijeli kupnju udžbenika u ovoj recesijskoj godini. Također, nastavnici su upozoreni da se pri  sadašnjem izboru ne moraju držati onoga za što su se odlučivali u prvom krugu kad se samo radila selekcija koji će udžbenici ući u razrede. Svi koji su u Katalogu stekli su pravo na ulazak u razred, a razlike u cijeni kompleta udžbenika za pojedini razred između različitih izdavača i nisu baš zanemarive.

Presudan stav

– U prvom krugu odabira iz upotrebe je otpalo oko 370 naslova, a među onima koji su ostali nastavnici trebaju izabrati po čemu će raditi. Roditelji imaju pravo dati svoje mišljenje i tražiti objašnjenje od nastavnika zašto se odlučio baš za određeni naslov, ali njihovo stajalište nije presudno – komentirao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Svi udžbenici koji će se upotrebljavati sljedeće školske godine, 2010./’11., jeftiniji su 10 posto nego prošloga ljeta. Na to desetpostotno sniženje nakladnike je obvezalo Ministarstvo obrazovanja, no zanimljivo je da su pojedini izdavači cijene određenih naslova snižavali od 20 do 30, čak i više od 50 posto.

Najveće sniženje od čak 62 posto doživjela je radna bilježnica iz tehničke kulture za 8. razred kojoj je izdavač Profil cijenu sa 89,79 kn “skinuo” na 34,12 kuna. Profil je također znatno, više od 50 posto spustio cijenu udžbeniku iz glazbenog “Glazbene čarolije” za treći razred osnovne škole, a taj izdavač nije jedini toliko pojeftinio svoja izdanja.

Komplet za osnovce na jesen će stajato od 400 do 1300 kuna

Školska knjiga ima najviše naslova kojima je prošlogodišnju cijenu smanjila više od deset posto. Pojedini naslovi pojeftinili su od 15 pa do 47 posto (na primjer, radna bilježnica iz prirode i društva “Naš svijet” za prvi razred). No unatoč tome kompleti udžbenika tog izdavača za nijansu su, prema našoj računici, skuplji od onih  izravne konkurencije. Razlika je od osam pa do sedamdesetak kuna. Kompleti udžbenika roditelje će tako stajati od oko 400 kuna za četvrti razred osnovne škole pa do više od 1300 koliko će morati izdvojiti za osmaša.

No, tome treba pridodati i cijene bilježnica, atlasa, pernica, opreme za tjelesni odgoj, školske papuče, torbe.... Kad se sve to zbroji, unatoč padu cijene udžbenika mnogi roditelji vjerojatno će spas, kao i prošle godine, pokušati pronaći u razmjeni korištenih udžbenika ili kupnjom u antikvarijatima. Direktor zagrebačke izdavačke kuće Profil Andrija Pečarić ističe da su oni pokazali socijalnu osjetljivost te tvrdi kako “novi udžbenik za dijete ne bi trebao biti luksuz nego standard u zemlji koja želi postati društvo znanja”.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
duda38
16:21 17.05.2010.

Imam dva sina. Jedan je peti a drugi sedmi razred. Trudim se shvatiti što to naše bajno Ministarstvo želi postići. O četverogodišnjem izboru neću govoriti jer je to već sve iza nas ali pomalo mi sve to skupa nalikuje na nekadašnje petoljetke koje nažalost nisu dovele do nekog napretka. Naravno da treba štediti, normalno da sam sretna kada pročitam da ću morati manje novaca dati za udžbenike, ALI NE NA ZNANJU. Ali ako to znači da će moje dijete MANJE NAUČITI – pa dajte meni kao roditelju da biram. Koji to stručnjaci tvrde da su knjige iste kvalitete? Ako su iste, čemu paralelni udžbenici? Po kojem kriterijima ja mogu birati – samo po baljezganju kvazi novinara koji isto nažalost nemaju dovoljno informacija da naprave dobar članak. Gospodo novinari, jeste li vi vidjeli sve udžbenike, na osnovu čega ih uspoređujete, ako vam netko iz struke u tome pomaže navedite tko pa da znamo koje ste kriterije koristili pa ćete tako pomoći nama roditeljima. Ovo nam samo bacate pepeo u oči. Ne kažem da su novinari krivi za to jer su u istoj situaciji kao i mi roditelji. Ja želim birati udžbenike, ali kako??? Gdje su mi neki parametri na osnovu kojih mogu donijeti odluku, neka iskustva struke (kojoj moramo vjerovati – da li vjerujete liječniku kada postavi dijagnozu???? Naravno da da, ali ako i niste sigurni tražite DRUGO MIŠLJENJE. Tako bismo i mi trebali vjerovati struci – učiteljicama i učiteljima. Ali ako trebamo dokaz više - posjetite školu, razgovarajte s učiteljicama i učiteljima, pitajte njih. Ali prvo zavirite u udžbenike svoje djece pa ćete na prvi pogled uočiti razliku. Ovdje uspoređujete neke komplete ne spominjući što pojedini komplet sačinjava. I na kraju molim ministarstvo ako može bilo bi dobro da zahtjeva od VIP-a, TCOM-a a može i od Tele2 (bolje da od svih traži da ispadne pravedan : )))))) snižavanje cijene mobitela, telefonskih razgovora, SMS poruka u slijedeće četiri godine pa onoliko koliko ćemo mi roditelji uštediti na tim troškovima neka investira u školovanje naše djece. Možda se onda čak i vrate besplatni udžbenici. Pa neka se i mi Radovane malo radujemo.

SO
soso
08:55 17.05.2010.

ma dajte molim vas koji su to jeftiniji uđbenici. kupite još ove godine nove a za iduču godinu čemo još vidjeti .pa takav jedan uđbenik od reciklirenog papira po svojoj kvaliteti ne vrijedi ni 15 kuna . npr mapa za crtanje 1. razred 20 listova običnoga papira 45,00 kuna super povoljno.orginal ŠKOLSKA KNJIGA kaže ti meni prodavač u knjižari

OB
-obrisani-
12:09 17.05.2010.

Ako je obavezna Osnovna skola za djecu ona mora biti besplatna za sve, jer kako nekoga PRISILITI da kupuje i udjbenike ako vec mora slati i dijete u skolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije