Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj škole

Roditelji su moljakali i zvali inspekciju, ali nisu napadali

Karlovačka škola
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/2
13.06.2014.
u 15:15

Nastavnici smatraju da bi napad na njih trebalo trebalo definirati u zakonom

        Kad danas školsko zvono za većinu osnovaca i srednjoškolaca označi završetak nastavne godine, odahnut će učenici, roditelji, ali i nastavnici koji su i ove godine, kao i prethodnih, ponajprije izloženi pritisku roditelja koji su za svoje dijete htjeli što bolju ocjenu.

Traži se ocjena više

Ravnatelji s kojima smo razgovarali slažu se da pritisak ne jenjava, ali na sreću ove godine (bar jučer do 15 sati kad je pisan ovaj tekst) nije bilo fizičkih nasrtaja kao, primjerice, prošle godine.

– U odnosu na prošlu godinu u našoj je školi mirno. Bilo je nekoliko sitnih pritisaka i pitanja možemo li dijete ponovno pitati ili mu dati malo veću ocjenu jer mu treba za školu u koju se želi upisati. Imamo nekoliko učenika koji će ponavljati razred, ali čak su im se i roditelji složili da su to zaslužili – kaže nam Krešimir Kuran, ravnatelj OŠ Vrgorac u kojoj je prošle godine jedan roditelj udario nastavnicu jer njegovu djetetu nije htjela zaključiti jedinicu nego pozitivnu ocjenu. Ravnatelj se slaže kako je to bila apsurdna situacija, no najvažnijim smatra da se nastavnica oporavila.

– Vratila se na posao i radi bez problema. Ostavila je to iza sebe, a možda su upravo zbog tog slučaja ove godine roditelji malo obazriviji – nagađa Kuran. U metkovsku Osnovnu školu Stjepana Radića roditelji dolaze, ali ekscesa nema.

– Ove je godine lakše nego prošle, malo moljakaju i traže, ali na to smo se navikli – kaže ravnateljica Božena Nikoletić. Slično je i u zagrebačkim školama. Suptilnih je pritisaka bilo, ali i anonimnih poziva inspekcije.

– Imamo nekoliko najava da će se žaliti na zaključenu ocjenu. Uvijek se traži jedna ocjena više, a poznato je da će, kad je učenik između dvije ocjene, nastavnik uvijek zaključiti višu. Pritisci su ove godine češći jer na polugodištu nije bilo zaključenih ocjena i roditelji kao da nisu bili svjesni koliko im dijete radi. Pozivali smo ih i obavještavali – kaže ravnateljica OŠ Matije Gupca Ljiljana Klinger.

Napad na službenu osobu

I ravnatelj OŠ Dugave Tomislav Cvitanović priznaje da je moljakanja boljih ocjena bilo, ali i on je, kao i njegovi kolege, zadovoljan što nije bilo fizičkih obračuna. Nastavnici, ali i ravnatelji smatraju kako bi zakonom trebalo precizirati da je napad na prosvjetare napad na službenu osobu pa bi se dodatno smanjila mogućnost ekscesa.

>>Napetost raste zbog nerealnih roditeljskih očekivanja    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije