Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genitalno sakaćenje

Roditelji će morati obećati da im kćeri neće biti obrezane

beba ruka
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
14.01.2015.
u 23:17

Jednom kada se obitelj vrati sa putovanja, djevojčice će morati proći liječnički pregled koji će potom moći prijaviti roditelje ukoliko su djevojke "obrezane".

Pedijatri u Španjolskoj tražit će od roditelja da potpišu dokument u kojem će se obvezati da njihove kćeri neće biti obrezane kada odlaze u države u kojima je to uobičajena praksa, piše France24.

"Obećavam da ću se brinuti za zdravlje maloljetnika za kojeg sam odgovoran i spriječili genitalno sakaćenje te se odazvati na liječnički pregled kada se vratim sa putovanja", piše u dokumentu koji će pedijatri dati roditeljima.

Djevojčice na obavezan pregled nakon putovanja

Prema novom protokolu španjolske Vlade, liječnici će morati roditeljima objasniti sve opasnosti postupka genitalnog sakaćenja žena. Jednom kada se obitelj vrati sa putovanja, djevojčice će morati proći liječnički pregled koji će potom moći prijaviti roditelje ukoliko su djevojke obrezane.

Ukoliko roditelji odbiju potpisati dokument, liječnici će o tome morati izvijestiti pravosudne vlasti koje mogu poduzeti preventivne mjere da se obrezivanje ne dogodi. Sakaćenje se obavlja u rasponu od odsijecanja klitorisa pa sve do uklanjanja cijelih ženskih genitalija, kako na malim bebama tako i kod tinejdžerki. Uz užasnu bol koju trpe djevojčice kod samog postupka, postoji velika opasnost i od iskrvarenja i infekcija.

>>Obrezivanje: Kršćanska Europa zabranjuje 'sunet'

>>Otišao na rutinsko obrezivanje, a kad se probudio, ostao u šoku

Komentara 12

UL
ultras1970
23:47 14.01.2015.

to je u redu

Avatar -orlando
-orlando
09:32 15.01.2015.

Tako je , Evropa ima svoje propise, nije ovo Afrika.

LA
larala
09:22 15.01.2015.

ne mogu zamisliti da postoje ljudi koji su u stanju osakatiti i muciti svoje dijete radi vjerskih fanatika koji uopce ne poštuju i ne drže do boga vec do svog bolesnog mozga....ne mogu zamisliti da postoje oni koji istodobno govore o bogu i, nanose bol drugima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije