Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Rode: Ne želimo nagrade, bilo bi nam dovoljno i hvala

'21.09.2010., Krizaniceva ulica, Varazdin, pripadnici udruge specijalne jedinice policije Roda Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
21.09.2010.
u 15:20

Pripadinici Specijalne jedinice policije PU varaždinske bili su uključeni u sve blokadne punktove

Varaždinci danas obilježavaju 19. obljetnicu oslobođenja svojega grada, pobjedu u sukobu s okupatorskom vojskom, koja je označila prekretnicu u Domovinskom ratu. Ono što se svih ovih godina malo spominje, uloga je pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave varaždinske Rode, koji su od početka varaždinskih dana rata, 13. rujna 1991. godine bili uključeni u blokadne punktove oko ključnih zgrada, skladišta municije na Banjščini, vojarna "Jalkovečke žrtve" i "Kalnički partizani" u Varaždinu te vojarne "27. juli" u Čakovcu

– Dva dana prije našeg upada u Vojarnu "Jalkovečke žrtve" trajale su neprijateljske provokacije. Ključna stvar za upad u vojarnu bilo je to što su iz vojne ambulante snajperisti počeli pucati po rodilištu. Vidjeli smo da pregovori nikamo ne vode i odlučili smo se na upad, 19. rujna u ranim jutarnjim satima – prisjećaju se Srećko Horenec, Borislav Krnjaić, Branko Družinić i Ivo Loborec. U vojarnu u Križanićevoj prvi su osim Horeneca i Loborca "upali" Slavko Martinković, Franci Kešina, Slavko Čečura, Anđelko Smolek, Milivoj Risek i Slavko Vudrag.

– Preskočili smo ogradu i upali u vojarnu. Bilo je dosta otpora. Tada su dva naša pripadnika, Čečura i Kešina, lakše ozlijeđena od bombe. Svi su se vojnici i oficiri predali i svi su bili zbrinuti. U vojnoj ambulanti, iz koje su pucali snajperisti, zatekli smo desetak vojnika i rezervista JNA, koji su također bili zbrinuti, tako da nije istina, što se poslije govorilo, da se o tome nije vodilo računa. Ipak, bez pomoći građana, susjeda vojarne bilo bi nam puno teže. Oni su nam punili okvire, davali hranu i vodu – rekli su naši sugovornici. Nakon pada Vojarne "Jalkovečke žrtve" krenuo je val predaje i u ostalim vojarnama, pa je 22. rujna 1991. godine predana i Vojarna "Kalnički partizani". Sve se to dogodilo, kažu pripadnici Roda, jer je jugovojska, nakon njihova upada u vojarnu u Križanićevoj, shvatila da su varaždinski borci spremni i sposobni za takve akcije.

– O tome nitko ne govori. Smeta nam što su oko cijele te ratne priče uvijek eksponirani političari, uvijek se ističe što su oni napravili. Jest da su pregovarali, no da nije bilo toga upada u Vojarnu "Jalkovečke žrtve", od predaja u ostalima ne bi bilo ništa. Ne želimo nikakve nagrade ni spomenike, ali bi bilo lijepo da se o nama govori na primjeren način, što smo zaslužili. Bilo bi lijepo da netko iz grada primi i bivše i sadašnje pripadnike Roda i kaže nam barem, hvala. To je ono što bismo htjeli, ali očito nikad nećemo doživjeti – rekli su naši sugovornici.

Pripadnici specijalnih postrojbi, predstavnici braniteljskih udruga i MUP-a obilježili su 19. obljetnicu oslobađanja Ivančice i pogibije branitelja Ivana Severa Nina. On je poginuo 18. rujna 1991. za oslobađanja Vojarne "Jalkovečke žrtve" u Varaždinu. (ljr/VLM)

Lovačko društvo Jelen priredilo je u spomen na svojega poginulog člana 4. memorijalni turnir "Ivan Sever Nino" u gađanju letećih meta. Pobjednički pehar osvojio je Željko Solina, drugi je Josip Kolar, a treći Zdravko Križek. Nagrade pobjednicima uručila je majka pokojnoga Nine Ružica Sever. (ljr/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije