Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava u Južnoj Koreji

Robot zgnječio čovjeka, nije ga razlikovao od kutija s povrćem koje je pakirao

robot u tvornici ilustracija
Pixabay/Ilustracija
09.11.2023.
u 09:42

Čovjek je provjeravao rad senzora robota prije njegovog probnog rada u tvornici za sortiranje paprike u južnoj pokrajini Gyeongsang, zakazanog za 8. studenoga, dodaje agencija pozivajući se na policiju

U Južnoj Koreji došlo je do nesreće u kojoj je robot zgnječio čovjeka u 40-godinama jer ga nije mogao razlikovati od kutija s hranom kojima je u tom trenutku pakirao. Do nesretnog slučaja je došlo kada je muškarac koji je inače zaposlenik tvrtke za robotiku, pregledavao robota, piše BBC. 

Naime, robotska ruka zamijenila je čovjeka za kutiju povrća, zgrabila ga te gurnula njegovo tijelo na pokretnu traku, zgnječivši mu lice i prsa, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap. Muškarac je prevezen u bolnicu, ali ozljede su bile preteške te je muškarac preminuo. 

Čovjek je provjeravao rad senzora robota prije njegovog probnog rada u tvornici za sortiranje paprike u južnoj pokrajini Gyeongsang, zakazanog za 8. studenoga, dodaje agencija pozivajući se na policiju. Test je prvotno bio planiran za 6. studenog, ali je odgođen za dva dana zbog problema sa senzorom robota. Nastradali muškarac bio je djelatnik tvrtke koja je proizvela robotsku ruku, a u trenutku nesreće provjeravao je rad stroja. 

Nakon incidenta oglasio se i vlasnik tvornice, dužnosnik Donggoseong Export Agricultural Complexa koji se pozvao na uspostavu "preciznijeg i sigurnijeg" sustava. U ožujku ove godine također je došlo do incidenta kada je muškarac iz Južne Koreje pretrpio teške ozljede nakon što ga je zgnječio robot dok je radio u tvornici za proizvodnju automobilskih dijelova.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Pogledajte kako se povlači Coca Cola iz trgovina

 

Komentara 3

XA
xaron
22:05 09.11.2023.

Mašina ubila svog kreatora. Da su je bolje kreirali, do ovog ne bi ni došlo.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
18:22 09.11.2023.

Postoje svjetlosni kavezi (SR Safety Light Curtain) oko svih tih robota radi zaštite ljudi.Ako se to isključi kod servisiranja onda se svašta može dogodit.Zato postoji zaštita na radu.

JO
JOZO
13:04 09.11.2023.

Tako će biti i sa umjetnom inteligencijom jer stroj ne može imati intuiciju kao čovjek jer čovjek je njegov stvoritelj. Oprezno s robotima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije