Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pothvat liječnika

Robot Da Vinci bubrege će transplantirati i u Hrvatskoj

'Pisa (Italy) - Giuliana Campani, the first European woman to undergo a kidney transplant under the Da Vinci Robot operated by Professor Ugo Boggi at the Hospital Cisanello In Pisa. Pictured:  proff.A
Foto: 'Milestone Media/Pixsell'
1/3
Autor
Sonja Hoffman
04.08.2010.
u 09:50

Doc. Željko Kaštelan prošao je obuku za rad na Da Vinciju, a i razgovarao s ministrom Milinovićem, koji je obećao da bi se robot uskoro mogao naći u operacijskim dvoranama KBC-a Zagreb.

Liječnici Sveučilišne bolnice u Pisi (Italija) protekli su vikend, prvi put u Europi, izveli transplantaciju bubrega koju je "odradio" stroj, popularno zvan Da Vinci, uz pomoć kirurga koji je robotu programirao upute.

Milinović obećao robota

Naime, pošto je Manuela Stedarini (57) svojoj kćeri Giuliani Campaniji (37), koja je patila od kronična zatajenja bubrega, odlučila darovati organ, mladu Talijanku i njezinu majku liječnici su podvrgnuli toj najnovijoj minimalno invazivnoj tehnici eksplantacije i transplantacije koja je trajala samo dva sata.

– Presađivanje je obavljeno primjenom izuzetno precizne tromilimetarske incizije (kirurški rez na tijelu, op. a.), a potom je bio još jedan mali rez ispod trbuha u promjeru od 5 centimetara koji je omogućio polaganje bubrega u šupljinu – objašnjava dr. Ugo Boggi, direktor kirurgije i transplantacije u sveučilišnoj bolnici.

Dobro je u tome minimalno invazivnu postupku i to da je odmah, poslije presađivanja, uspostavljena cirkulacija krvi kroz organ pa je bubreg, pošto je pacijentica skinuta s dijalizatora, proradio.

– Poslije vrlo kratkog vremena oporavka majka i kći otpuštene su iz bolnice kućama – istakao je dr. Boggi.

Iako se na prvi pogled ovakav zahvat čini za Hrvatsku dalekom budućnošću, doznajemo, tomu nije tako.

– Doc. Željko Kaštelan već je prošao obuku za rad na Da Vinciju, a i obavio razgovor s ministrom Milinovićem u kojem je dobio obećanje da bi se robot uskoro mogao naći u operacijskim dvoranama KBC-a Zagreb – otkrila je koordinatorica za transplantacije KBC-a Zagreb dr. Jasna Stoić Brezak.

Naime, Hrvatska, tvrdi liječnica, u regiji prednjači u naprednoj dijagnostičkoj i laparoskopskoj opremi.

– Zadnji krik tehnike koji se primjenjuje pri operacijama abdomena i transplantacijama je i rukavica Hand Asist – otkrila je dr. Stoić Brezak.

Riječ je o rukavici koja kirurgu omogućuje da, umetnuvši svoju ruku u nju, uđe u abdomen dok u drugoj ruci drži laparoskop.

Vadi i stare bubrege

– Osim što ovako kirurgu nije potreban asistent, rukavica mu omogućuje i da u unutrašnjosti abdomena osjeti strukturu i čvrstoću tkiva i krvnih žila, ali i napipa eventualne tvorbe – objasnila je liječnica.

Također, kako je pri transplantacijama bubrega, objašnjava liječnica, "običaj" da se u šupljini ostave "stari bubrezi", ova metoda omogućuje njihovo uklanjanje minimalnim rezom na tijelu.

– Svaki napredak u minimalno invazivnoj kirurgiji osim bržeg oporavka pacijenta smanjuje mogućnost komplikacija i sepse – objašnjava dr. Stoić Brezak i dodaje da je ušteda, ako se u sve uračuna i kraći boravak pacijenta u bolnici, golema.

– Rebro transplantira oko 100 bubrega u godini pa bi nam Da Vinci i te kako dobro došao – istaknula je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije