Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nena Tromp:

Riječi Antonettija za mene su hladan tuš

Nena Tromp
Foto: VL
01.04.2016.
u 21:45

Nena Tromp bivša je istražiteljica tužiteljstva Haaškog suda koja je radila na optužnici protiv Slobodana Miloševića, a danas predaje na sveučilištu u Amsterdamu kao stručnjakinja za tranzicijsku pravdu.

– Sudac Antonetti pokazao se kao jako nesposoban i površan ili kao pametno zlonamjeran sudac. Njegove riječi poslužit će kao nova argumentacija apologetskim interpretacijama o ulozi Srbije u ratovima – kaže Nena Tromp, bivša istražiteljica tužiteljstva Haaškog suda koja je radila na optužnici protiv Slobodana Miloševića, a danas predaje na sveučilištu u Amsterdamu kao stručnjakinja za tranzicijsku pravdu.

Ne krije šokiranost obrazloženjem oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju. – Za mene, koja sam radila na Miloševićevu slučaju upravo na ideologiji velike Srbije, riječi suca Antonettija o dijelu suđenja Miloševiću na kojemu se Šešelj pojavio kao svjedok zazvučale su kao hladan tuš. Jer, sudac Antonetti je površno i neprofesionalno ustvrdio da ni sucima u predmetu Milošević nije bilo jasno što tužiteljstvo u stvari tvrdi – kaže Tromp.

– Tužiteljstvo je u predmetu Milošević govorilo o “de facto velikoj Srbiji” jer, kako god okrenete i kako god to nazovete, Beograd je od 1990. zagovarao novu srpsku državu koja je trebala biti puno veća nego Srbija u svojim avnojevskim granicama. I Miloševića i Šešelja tužiteljstvo je jednako vezivalo uz taj koncept i spremnost da se te granice šire nasiljem protiv nesrpskog stanovništva koje je uključivalo i genocid – zaključuje Tromp.

Geoffrey Nice, bivši tužitelj na suđenju Miloševiću, slaže se s Nenom Tromp.

– Dio koji je sudac Antonetti pročitao u sažetku presude, a koji se odnosi na analizu koncepta velike Srbije iz slučaja Milošević, čini se kao da je potpuno promašio poantu koju je tužiteljstvo izvelo u slučaju Milošević – kaže Geoffrey Nice.

>> Kovač kaže da je oslobađanje Šešelja nagrada za ratne huškače

>> Šešelj u Pančevu: Obranio sam projekt velike Srbije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije