Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ujednačivanje

Režu se plaće koje su za 1500 kn veće od državnog prosjeka

'23.08.2012., Trg svetog Marka 2, Zagreb - 46. sjednica Vlade Republike Hrvatske, prva nakon godisnjih odmora. Arsen Bauk. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Žarko Bašić/PIXSELL
07.09.2012.
u 10:35

Radili iste poslove, a zarađivali i do 30% više nego u školama, dobivali božićnice i regrese i do 1500 kuna veće nego profesori i liječnici

Zašto vozači, rukovoditelji službi ili tajnice u mnogim državnim agencijama zarađuju i do tridesetak posto više od svojih kolega i kolegica koji isti posao rade u nekom ministarstvu ili u bolnici te koliko točno iznose razlike u plaćama za iste ili slične poslove po raznim agencijama, institutima, zavodima... u odnosu na plaće u državnoj administraciji i javnim službama – pitanja su koja su, među ostalima, bila predmet upravnog nadzora koji je završio u srijedu.

>> Koliko stoje 172 agencije, instituta, zavoda

Ista plaća za isti posao

Tijekom ljeta ministri su, svaki u svom resoru, proveli nadzor nad svim tim institucijama i prikupili podatke o ukupnim rashodima, broju zaposlenih i njihovim plaćama... s posebnim naglaskom na visinu plaća za iste ili slične poslove koje obavljaju djelatnici različitih agencija ili instituta, a koje se često drastično razlikuju te su u pravilu osjetno veća od njihovih kolega koje iste poslove obavljaju u Vladinoj administraciji i javnim službama.

Agencije, instituti, zavodi..., ukupno 172, godišnje raspolažu budžetom od 70,2 milijarde kuna, od čega 41,4 milijardu dobivaju iz državnog proračuna, zapošljavaju 21.629 osoba na čije se plaće godišnje troše 2,692 milijarde kuna.

Prosječna neto plaća u tim institucijama iznosi oko 7000 kuna, što je čak 1500 kuna više od prosječne hrvatske plaće.

– Već sada smo naišli na drastične razlike u plaćama. Tako, primjerice, vozači u dvije agencije pod istim ministarstvom imaju plaće koje se razlikuju čak 30 posto. Razlike u plaćama su velike zato što su upravna vijeća spomenutih institucija mimo Vladine uredbe samostalno određivale koeficijente za pojedina radna mjesta. Stoga ćemo do kraja godine pripremiti dopune Uredbe o radnim mjestima i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Nakon toga plaće za ista radna mjesta bit će jednaka u raznim agencijama, zavodima i institutima te ujednačena s onima u ministarstvima i javnim službama – rekao nam je ministar uprave Arsen Bauk.

Osim toga, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da spomenute institucije raspolažu sa 1.165 službenih automobila, 4715 službenih mobitela, da samo na zakupnine i najamnine godišnje potroše 113,3 milijuna kuna, za poštu i prijevoz još 180,9 milijuna... stoga je jasno da prostora za uštede i te kako ima. Neslužbeno doznajemo da su se u nekim agencijama šakom i kapom dijelile i božićnice i regresi koji su bili i do tisuću i pol kuna veći od onih koje su dobivali profesori ili liječnici.

Isto tako, tijekom upravnog nadzora utvrđeno je da su upravna vijeća u nekim institucijama svjesno kršile zakon i propisivale koeficijente za rukovodeća mjesta koji su viši od maksimalno dopuštenog koeficijenta 3,5 (17.880 kuna, nap. a.). Veći koeficijenti utvrđeni su i u Agenciji za regionalni razvoj i u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekta EU.

Ukidanje nepotrebnih

A hoće li, nakon što se plaće dovedu u red, Vlada neke agencije spojiti, a neke čak i ukinuti, hoće li biti otpuštanja ili će se štedjeti na nekim drugim stavkama, zasad nije poznato.

– O svemu tome neće odlučivati Ministarstvo uprave, nego svaki ministar pojedinačno za institucije koje su u njegovu resoru. Oni će sami odlučiti hoće li ili ne neke agencije spojiti ili ukinuti ili smanjiti broj zaposlenih – objašnjava ministar Arsen Bauk.

>> Agencije, zavodi, instituti... Bogovski život u krilu države

>> Dva milijuna kuna godišnje troše na najam zgrada, a imaju svoju!

>> EKSKLUZIVNO: Prvi objavljujemo popis svih državnih ustanova

Komentara 59

FA
faraon
10:49 07.09.2012.

nije normalno da si agencije i zavodi samostalno određuju koeficijete. isto nije normalno da si pravnici samostalno određuju tarifu... :(

QW
qwad.wad
10:55 07.09.2012.

Ne ludujte, pa trebaju nam te agencije. Trebale bi i agencije za nadzor agencija i te nove agencije bi trebale imati veće plaće da mogu kontrolirati one koje kontroliraju, a sve to da ne bi bile potkupljive.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
10:45 07.09.2012.

ne znam zašto se ministri čude nisu te agencije od jučer , svi oni imaju nekog svog uhljebljenog tamo zato su plaće nabildane. a da još naprave nadzir nad evidencijom rada djelatnika u tim agencijama šta bi tu tek svega bilo; od onih koji rade samo par sati mjesečno do onih koji se nisu na poslu nikad ni pojavili...samo dođu na šalter kad je "plaćica"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije