Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljena robotska terapija

Revolucionaran pristup: Sedam robota na Goljaku pomaže djeci s teškoćama da prohodaju i osnaže

Zagreb: Predstavljena robotska terapija u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/18
14.03.2024.
u 13:49

Specijalna bolnica Goljak raspolaže sa sedam naprednih robotska uređaja, a među ostalim: Armeo Spring za ruku, Amadeo za šaku i Lokomat za trening hoda te s četiri robotski potpomognuta uređaja: Tymo za trup, Pablo za ruku te Myro za ruku i kognitivni trening (dva uređaja).

Desetogodišnja Elena iz okolice Zaprešića svako jutro u 7.15 već pet tjedana dolazi na dvosatnu robotsku terapiju na Goljak. Napredak je vidljiv.

- Puno je stabilnija i ravnoteža joj je bolja, kad korača, vidi se kako više diže noge nego ranije. Bilo joj je na početku naporno, ali voli doći jer to je kao igra, a i cijeli život je po terapijama i vježbicama. Isplati se, to je za njenu budućnost, da bolje hoda i bude samostalnija - rekla nam je Elenina mama, Nataša Vukojević, čekajući kćer koja je vježbala hodanje na pokretnoj traci prikopčana na lokomat, robotski uređaj za intenzivnu funkcionalnu lokomotornu terapiju.

Lokomat je jedan od sedam naprednih robota Specijalne bolnice za rehabilitaciju djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, koji djeci omogućuju usvajanje pokreta i životnih radnji koje ranije nisu mogli izvoditi. Gotovo 350 djece prošlo je kroz cjelokupni sedmotjedni rehabilitacijski ciklus na sedam naprednih rehabilitacijskih robota. Većinom su to djeca s cerebralnom paralizom koja uz motorička oštećenja često imaju pridružene poteškoće vida, pažnje te kognitivne smetnje. Individualizirani pristup dnevno prolazi šesnaestero djece u dobi od četiri do 18 godina, koja imaju slabost ruku ili nogu a kognitivno mogu razumjeti zadatke koje zadaje robot.

14.03.2024., Zagreb, Svecano predstavljanje robotske terapije u Specijalnoj bolnici za zastitu djece s neurorazvojnim i motorickim smetnjama. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

- Lokomat se inače koristi za širok spektar oštećenja i bolesti, mi ga koristimo za djecu s cerebralnom paralizom, uključujemo i djecu s neuromuskularnim bolestima. Tretman traje sedam tjedana i uključeno je nekoliko robota, robot za hodanje i za ruke, a mogu vježbati djeca koja ne hodaju i koja hodaju u nekom svom uzorku. Imamo mogućnost velikih ponavljanja određenih sekvenci tako da se nakon tretmana očekuje da su stabilniji, da bolje pronose težinu, da su određene skupine mišića jače a neke koje su možda prenapete postaju opuštenije. Možemo vježbati igrice snage, igre koordinacije i igre brzine tako da kod sve djece nakon tretmana očekujemo uspjeh, kod nekih više, kod nekih manje, sve je vrlo individualizirano. Prednost u odnosu na klasičnu terapiju su velike količine ponavljanja u pravilnom uzorku. Do sada nismo imali mogućnost napraviti tisuću-dvije koraka jer ste uz pomoć robota usmjereni u pravilan uzorak hoda, fiziološki hod, a u klasičnoj terapiji ne možete izvesti tako veliku količinu kontroliranih koraka - kazao Boris Najdanović, mag. fizioterapije s Goljaka.

Rad na robotu kompleksan je, iziskuje dobro školovan i uvježban tim liječnika i terapeuta koji će usuglasiti terapijske ciljeve. Prema kliničkom iskustvu veliki pomaci uočavaju se u snazi zahvaćene ruke, koordinaciji pokreta, korištenju ruke u aktivnostima svakodnevnog života, boljoj stabilnosti trupa u sjedenju te pažnji tijekom izvršavanja zadataka.

14.03.2024., Zagreb, Svecano predstavljanje robotske terapije u Specijalnoj bolnici za zastitu djece s neurorazvojnim i motorickim smetnjama. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Dječja bolnica Goljak smatra se nacionalnim centrom dječje robotske rehabilitacije, istaknula je ravnateljica bolnice dr. sc. Ivana Kern.

- Robotska rehabilitacija predstavlja revolucionaran pristup u tretmanu djece s neurorazvojnim teškoćama, pružajući individualiziranu terapiju koja potiče razvoj motoričkih vještina na način koji dosad nije bio moguć, omogućujući tako poboljšanje kvalitete života i funkcioniranja djece u svakodnevnom životu. Inovativni robotski sustavi omogućuju preciznije i personalizirane terapijske postupke, prilagođene potrebama svakog djeteta, čime se stvara temelj za dugoročni napredak i samostalnost u svladavanju svakodnevnih izazova - istaknula je dr. Ivana Kern, ravnateljica Specijalne bolnice Goljak.  

14.03.2024., Zagreb, Svecano predstavljanje robotske terapije u Specijalnoj bolnici za zastitu djece s neurorazvojnim i motorickim smetnjama. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

- Grad Zagreb razvija mrežu brojnih zdravstvenih i socijalnih usluga namijenjenih osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju što i jest jedan od prioriteta ove uprave - rekla je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović ističući kako se na Goljaku pružaju usluge djeci iz svih dijelova Hrvatske: 

-Čak četvrtina djece kojima se ovdje pruža usluga dolaze izvan područja grada Zagreba. Robotska terapija, o kojoj danas govorimo, tehnološki je vrhunac rehabilitacije i ponosni smo što je Grad Zagreb, kroz svoju ustanovu, pružio najvišu razinu usluge za 350 djece u cjelokupnom sedmotjednom rehabilitacijskom ciklusu dok je više od 200 djece iskusilo rehabilitacijske mogućnosti robota kroz tzv. demonstraturni sat.  Pročelnica Vidović je najavila i planirana ulaganja u Specijalnu bolnicu Goljak kroz širenje usluga i na istočni dio grada u Hirčevoj, nabavu opreme za potrebe Bolnice te dizalo za lokaciju na Zelengaju kao i programe javnozdravstvenog nadstandarda kojima se pruža podrška roditeljima.

14.03.2024., Zagreb, Svecano predstavljanje robotske terapije u Specijalnoj bolnici za zastitu djece s neurorazvojnim i motorickim smetnjama. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama robotska se terapija primjenjuje od 2019. godine. Specijalna bolnica Goljak raspolaže sa sedam naprednih robotska uređaja, a među ostalim: Armeo Spring za ruku, Amadeo za šaku i Lokomat za trening hoda te s četiri robotski potpomognuta uređaja: Tymo za trup, Pablo za ruku te Myro za ruku i kognitivni trening (dva uređaja). Robotski uređaji imaju veličinom prilagodljive ortoze za ruku ili nogu prema veličini djetetove nadlaktice i podlaktice, odnosno natkoljenice i potkoljenice, sa senzorima koji prate položaj uda u prostoru te daju povratnu informaciju bolesniku i terapeutu. Robot djeluje preko cilju usmjerenih zadataka putem igranja igrica (branje jabuka, svladavanje čudovišta, vožnja autića, kupnja namirnica u dućanu, čišćenje kuće, letenje na tanjuru i sl.), osigurava trodimenzionalni radni prostor, ima programsku mogućnost jačanja intenziteta treninga te modeliranja zadataka prema potrebama svakog djeteta. 

Velika fotogalerija: Brojni poznati uživali su na glamuroznom partyju povodom dodjele Ruža najtrofejnijima

Zagreb: Predstavljena robotska terapija u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama
1/74

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije