Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbor Europskog parlamenta

Ressler izabran za potpredsjednika Odbora za umjetnu inteligenciju: 'Trebamo izbjeći digitalne rascjepe'

Zagreb: Predstavljeni hrvatski zastupnici u EU parlametnu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 16:32

Ressler se zalaže za snažnije financiranje razvoja umjetne inteligencije, uz očuvanje središnjeg položaja čovjeka u digitalnoj transformaciji, kao i sprječavanje pretjeranog reguliranja zbog narušavanja inovativnosti i konkurentnosti

Hrvatski zastupnik Karlo Ressler izabran je za potpredsjednika Odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu. Riječ je o posebnom odboru Europskog parlamenta osnovanog radi uspostave dugoročnog europskog plana u području umjetne inteligencije (AI), napredne tehnologije koja će sve brže mijenjati način rada, a time i geopolitičke i društvene odnose.

Kao novoizabrani potpredsjednik posebnog parlamentarnog Odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Ressler postaje i dio Predsjedništva Odbora s važnom ulogom u europskoj raspravi o digitalnoj transformaciji.

"Pred nama je reguliranje umjetne inteligencije i napredne tehnologije, koja se već sada široko koristi - od primjene u zdravstvenoj dijagnostici i tretmanu, preko sustava prepoznavanja lica do automatiziranih vozila. Trebamo izbjeći nove digitalne rascjepe u razvoju i primjeni umjetne inteligencije koja nosi veliku dodanu vrijednost. Zato je ključno da kao društvo razumijemo njezin transformacijski potencijal, kao i vrijednost cijele hrvatske ICT industrije, koja već sada pokazuje da može biti motor hvatanja koraka s razvijenijim europskim državama“, istaknuo je Ressler.

"Hrvatska je uz Francusku i Njemačku jedan od osnivača European AI Foruma, Hrvatska je također među prvima u Europi po broju polaznika tečaja Elements of AI, a ovo imenovanje je još jedan u nizu signala koji potvrđuju spremnost Hrvatske da bude među vodećim zemljama EU kad je u pitanju razvoj i primjena umjetne inteligencije“, naglasio je Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju - CroAI.

Kao glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun i unutar Odbora za građanske slobode, Ressler se zalaže za snažnije financiranje razvoja umjetne inteligencije, uz očuvanje središnjeg položaja čovjeka u digitalnoj transformaciji, kao i sprječavanje pretjeranog reguliranja zbog narušavanja inovativnosti i konkurentnosti.

Europska unija je od globalnih aktera prva započela s prijeko potrebnim, ali zahtjevnim procesom reguliranja umjetne inteligencije kada je Komisija u travnju predstavila prijedlog zakonodavnog okvira, o kojem će se sada pregovarati u Parlamentu i među državama članicama.

Komentara 3

MA
majstorsmora
18:19 25.05.2021.

On i je najbolji predstavnik "umjetne inteligencije". Mislim umjetno stvoren.

ON
onjko
18:00 25.05.2021.

Rijetko sposoban mladić, koji se probija isključivo svojim vrijednostima. Nema nikakve veze što je Superhikov posinak.

BS
@bserver
09:46 26.05.2021.

Ništa neobično, to oslikava njegov habitus na najbolji način!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije