Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUHANJE NA HLADNO

Republikanska kongresnica dvaput poklopila slušalicu Obami

04.12.2008.
u 12:30

Ileana Ros-Lehtinen, republikanska kongresnica iz Floride, manjinska je šefica kongresnog odbora za vanjsku politiku, te se novoizabrani predsjednik Barack Obama htio konzultirati s njom oko stava prema Kubi. No, kad ju je u srijedu nazvao, ona je dva puta prekinula vezu – zato što je pomislila da se netko lažno predstavlja kao budući predsjednik.

Prvo je na njezin mobitel upućen poziv s fiksnog telefona iz oblasti Chicaga, te ju je jedan Obamin pomoćnik informirao da on želi razgovarati s njom. Kad se Obama predstavio, Ileana Ros-Lehtinen je rekla:
- Žalim, ali mislim da je ovo šala jedne od onih radiopostaja iz Južne Floride poznatih po takvim podvalama - i prekinula vezu. Nekoliko trenutaka kasnije kongresnicu je nazvao Obamin šef stožera Rahm Emanuel koji je rekao:
- Ileana, ne mogu vjerovati da si prekinula vezu novoizabranom predsjedniku! No, ona je opet prekinula vezu, rekavši da "ne vjeruje da je taj poziv legitiman".

Nedugo zatim, kongresnicu je nazvao demokratski kongresnik iz Kalifornije Howard Berman, većinski šef njezina kongresnog komiteta za vanjsku politiku, koji joj je potvrdio da je ona zbilja odbila razgovarati sa stvarnim budućim predsjednikom. Nakon toga je treći Obamin poziv konačno bio uspješan.

- Jako je smiješno što ste mi dvaput prekinuli vezu - rekao joj je Obama. Ros-Lehtinen je odgovorila da radiopostaje iz Južne Floride stalno prave takve podvale (prije izbora jedna od tih postaja nasamarila je Saru Palin i nevela je da povjeruje kako priča s francuskim predsjednikom Sarkozyjem). Budući stanovnik Bijele kuće joj je pomirljivo odgovoruio da zna za to, i da i kod njega u Chicagu ima dosta takvih zafrkanata na radisjkim postajama.

- Ili ste vrlo velikodušni što me tako nestranački kontaktirate, ili vam je ponestalo ljudi koje možete nazvati. Ako je tako, emisiji 'Saturday Night Live' može dobro doći tako izvrstan imitator Baracka Obame - našalila se (pre)oprezna kongresnica.

Ileana Ros-Lehtinen je nakon toga čestitala Obami na pobjedi, i obećala da će surađivati s njime na dobrobit svih Amerikanaca. Svoju spremnost za međustranačku suradnju odmah je i dokazala – preporučila je Obami da u diskusiju oko Kube uključi i senatora Boba Menendeza iz Novog Meksika i kongresnika iz New Jerseyja Albija Sirea, dvojicu demokrata. (Pa ako mu i oni prekinu vezu, to je barem unutarstranački problem...)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije