Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki izbori

Republikanci se pripremaju za pat poziciju Trump-Cruz

Ted Cruz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
07.04.2016.
u 09:30

Sve je više izgleda da nijedan od republikanskih kandidata neće prikupiti natpolovičnu većinu. Stranačka vrhuška već se priprema za taj scenarij

Nakon pobjede Teda Cruza nad Donaldom Trumpom na predizborima u Wisconsinu vjerojatnost da nijedan od republikanskih kandidata neće osvojiti natpolovičnu većinu od 1237 delegatskih glasova popela se na čak 74 posto. Cruzova premoćna pobjeda u ovoj državi veliki je udarac Trumpu koji je do prije svega nekoliko tjedana u anketama u toj državi premoćno vodio. Ključni test pravca u kojem ide Trumpova kampanja dogodit će se 19. travnja, kada se održavaju predizbori u državi New York koja proporcionalno rezultatima kandidatima raspoređuje čak 95 delegata. Iako Trump tu vodi s prosječnih 52 posto podrške, za njega i njegov stožer zabrinjavajući je podatak da je sredinom ožujka on u toj državi imao gotovo 64 posto podrške, a da je ona u samo dva tjedna spala na 52 posto.

Trump prijeti nemirima

Dok njemu podrška strmoglavo pada, njegovim protivnicima Johnu Kasichu i Tedu Cruzu ona raste. Internetski politički portal Politico još je u utorak, dok se nisu znali rezultati iz Wisconsina, objavio da se u Washingtonu u ponedjeljak popodne sastala vrhuška Republikanske stranke, a glavna tema bile su pripreme za potencijalno kaotičnu republikansku konvenciju zakazanu za sredinu srpnja. Politico piše kako se stranački vrh priprema za scenarij u kojem nitko nije dobio natpolovičnu većinu. Razrađivale su se strategije za runde glasanja na samoj konvenciji, cilj je svega toga onemogućiti onaj scenarij po kojemu bi Trump ipak mogao osvojiti nominaciju.

Stranački establišment tu ima itekakvu mogućnost manipulacije superdelegatima. I sam Trump toga je itekako svjestan pa nije čudo da je već počeo prijetiti nemirima ako mu ne bude dodijeljena nominacija za koju on smatra da mu već sada pripada.

Nagrizen status favorita

I za Hillary Clinton rezultati iz Wisconsina trebali bi biti svojevrsno zvono na laganu uzbunu. Bernie Sanders u ovoj je državi ostvario dosta značajnu pobjedu. Više od toga treba je zabrinuti činjenica da je na predizborima u posljednjih osam država Sanders pobijedio u njih čak sedam. Ako se takav trend nastavi, ona bi mogla izgubiti status neprijepornog favorita. I za njih dvoje predizbori u New Yorku bit će izuzetno važni. Razlika je između njih dvoje desetak posto u korist H. Clinton, no trendovi pokazuju da njena popularnost u njenoj matičnoj državi blago pada, dok Sandersu značajno raste. Sandersov dobar rezultat mogao bi i ovu utrku učiniti vrlo zanimljivom.      

>> Cruz i Sanders pobjednici predizbora u Wisconsinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije