Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRALA I PREDSJEDNICA

Hrvatska uputila prosvjednu notu Italiji zbog podizanja spomenika D'Annunziju

Foto: Facebook/Roberto Dipiazza
1/9
12.09.2019.
u 13:13

Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uručilo je veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu zbog odluke grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo danas, na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna.

Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju. Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima, kažu sa Zrinjevca te objašnjavaju kako su svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem prenijeli prosvjednom notom.

"Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi. Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora", komentirala je na Twitteru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Komentara 71

NE
nemanatrag
12:17 12.09.2019.

Ako je Trst naš onda ok....inače ispadamo slični Bosancima kad prosvjeduju zbog pelješkog mosta.

Avatar Dixie_land
Dixie_land
12:38 12.09.2019.

Neka podižu u svojoj državi što god hoće. Sve dok ne diraju naš teritorij nemamo se pravo javljati.

Avatar pendreck
pendreck
12:30 12.09.2019.

...pa IDS je pripremila teren novim dannunciju s svojom ulizavakom dvjezicnoscu.... ljevodesno jedan dva , hopsasa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije