Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodostaj Dunava

Rekordno visok vodostaj Dunava tijekom zime

Dunav
Foto: Branimir Bradarić
1/2
02.01.2024.
u 14:43

U 9 sati vodostaj Dunava dosegao je 571 centimetara što je bio i najviši vodostaj do sada u ovome vodnom valu

Kraj prosinca i početak siječnja 2024. godine obilježio je i rekordan vodostaj Dunava kao i njegovih pritoka. Niti najstariji mještani Vukovara ne sjećaju se da je Dunav ikada u ovo vrijeme bio toliko visok. Na sreću on i dalje ne ugrožava naseljena mjesta osim što su poplavljeni neki rukavci. Stručnjaci ovako visok vodostaj u prosincu i siječnju pojašnjavaju toplim vremenom za ovo doba godine kao i topljenjem snijega. Uz to u nekim područjima bilo je i kiše, a sve to u konačnici slilo se u Dunav.

Danas se očekuje vrhunac ovoga vodenog vala, a prema službenim podacima vodostaj Dunava stagnira te je počeo lagano i da opada. U 9 sati vodostaj Dunava dosegao je 571 centimetara što je bio i najviši vodostaj do sada u ovome vodnom valu. U slijedeća dva sata vodostaj je stagnirao da bi onda počeo polako opadati.

Treba napomenuti i kako je najviši vodostaj Dunava kod Vukovara, u novijoj povijesti, zabilježen 26. lipnja 1965. godine kada je iznosio 769 centimetara. Tada su Hrvatske vode i ostale službe bile angažirane na izradi zečjih nasipa s kojima se branio otok sportova ali sam grad nije bio ugrožen.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije