Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAVLJENE BRANE

Nezabilježene poplave diljem Europe, Dunav se izlio iz korita kod Budimpešte: 'Ovo smo viđali samo u proljeće'

Dunav se izlio iz korita u Budimpešti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.12.2023.
u 12:59

Vodostaji u Budimpešti dosegnuli su najvišu razinu u posljednjem desetljeću, a u srijedu navečer najviša razina Dunava iznosila je čak 6,93 metra.

Nakon što je u četvrtak pala obilna kiša, dijelovi sjeverne i središnje Europe i dalje se suočavaju s poplavama. Brane protiv poplava postavljene su stoga diljem Europe, među ostalim u Nizozemskoj, Njemačkoj i Mađarskoj.

U Njemačkoj je prvi put u ovom desetljeću postavljena brana u blizini Magdeburga kako bi se smanjio pritisak rijeke Elbe, a neke su životinje uklonjene iz svojih nastambi u safari parku na sjeveru Njemačke, piše Euronews. Dodatno, velik je problem što je u Njemačkoj tlo natopljeno, što značajno otežava odvodnju vode.

Zabrinjavajuća je situacija i u Mađarskoj. Vodostaji u Budimpešti dosegnuli su tako najvišu razinu u posljednjem desetljeću, a u srijedu navečer najviša razina Dunava, koji se izlio iz korita, iznosila je čak 6,93 metra. Iz ureda gradonačelnika apelirali su na građane da se svi automobili koji se nalaze na zatvorenim dijelovima nasipa moraju ukloniti zbog porasta vodostaja. Dijelovi Budimpešte poplavljeni su na nekoliko mjesta, a obilne kiše i snijeg, koji se potom istopio zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo vrijeme godine, dodatno su pogoršali poplave.

U Nizozemskoj je problematična rijeka IJssel, u kojoj je razina vode u nekim trenucima rasla brzinom od jednog centimetra po satu. S obzirom na očekivane obilne kiše u idućim danima, predviđa se porast vodostaja i u zapadnoj Litvi. Iako su vodostaji počeli opadati na određenim područjima, zabrinutost izaziva prognoza od 15-25 mm kiše. U tom dijelu zemlje nalazi se delta rijeke Njemen koja se s poplavama uglavnom susreće u proljeće. Međutim, ove zime već je drugi put dosegnuta kritična razina vode.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Nezabilježene poplave Dunava u Budimpešti

Komentara 3

OT
otrovnijezik
13:33 30.12.2023.

Prvo cendrate da nema vode i riječna korita prazna a sada vam je previše. Daj se odlučite već jednom. Da li zbog globalnog zatopljenja ima više vode ili manje.

Avatar razmaknica
razmaknica
14:11 30.12.2023.

Meni se nekako čini da je količina vode na kugli zemaljskoj je konstanta, teško da će otići u svemir....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije