Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najviše otkad postoji

Rekordna dobit nakon preuzimanja Sberbanke: HPB Grupa zaradila 128 milijuna eura

Hrvatska poštanska banka postaje vlasnik Sberbanke u Hrvatskoj
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
31.03.2023.
u 13:59

Zabilježen je rast imovine Grupe od 1,84 milijardi eura i matice za 0,88 milijardi eura čime su zauzeli 6. mjesto na hrvatskom bankarskom tržištu

Čak 128 milijuna eura (962 milijuna kuna) neto dobiti ostvarila je HPB Grupa u 2022. prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, što je, kako su priopćili, najbolji poslovni i financijski rezultat u povijesti njihova poslovanja. Za rezultat je velikim dijelom zaslužno brzometno preuzimanje bivše Sberbanke d.d. nakon uvođenja sankcija Rusiji, a banka je u okviru grupe nastavila poslovanje kao Nova hrvatska banka d.d.

Zabilježen je rast imovine Grupe od 1,84 milijardi eura i matice za 0,88 milijardi eura čime su zauzeli 6. mjesto na hrvatskom bankarskom tržištu. Ističu kako je zadržana stabilna razina depozita uz trend neprekinutog rasta osam tromjesečja uzastopno, no ne iznose i u kojem iznosu. 

- Kao rezultat rasta novog volumena kreditiranja poboljšana je kvaliteta kreditnog portfelja uz kontinuirano smanjenje neprihodujućih izloženosti. Rast bruto kreditnog portfelja za 10,1 posto i depozita za 26,1 posto odražava napore koje HPB ulaže u stvaranje kvalitetnog odnosa s klijentima – kažu u HPB-u. Bruto kreditni portfelj poslovanja sa stanovništvom dominira im u ukupnim kreditima što je rezultat strateškog usmjerenja matice na ovaj segment klijenata, posebice u dijelu stambenih kredita gdje je ostvaren rekordan rezultat sudjelovanja HPB-a u APN tranši čime se revitalizirala baza klijenata.

- Akvizicijom društava Nova hrvatska banka d.d. i Pronam Nekretnine d.o.o. dodatno je ojačana najšira poslovna mreža s ponudom bankarskih usluga u Hrvatskoj, stečen ljudski kapital, ostvarene financijske sinergije i proširena baza klijenata što je ubrzalo rast i razvoj HPB Grupe – ističu u priopćenju. U 2023. godini se kane fokusirati na razvojne aktivnosti te prema mlađim klijentima jačanjem digitalnih kanala. 

>> VIDEO Propala je moćna američka banka: 'I neki hrvatski start-upovi imali tamo depozite?'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije