Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez otpada do 2020.

Rekorderi u Prelogu u odvojene kante skupljaju 60 posto otpada

otpad
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
08.06.2015.
u 21:00

Uveli su smeđe kante za biorazgradivi otpad, od malih nogu djecu uče o ekologiji, planiraju nagrađivati najosvještenije građane

Dvadesetak učenika osnovnih škola u sortirnici otpada u ogromnom hangaru u Prelogu odgovaralo je na 30 pitanja o održivom gospodarenju otpadom.

Testiralo se i koliko poznaju zakon. Nakon polusatnog pisanog dijela kviza, natjecali su se tko će u što manje vremena reciklirati što više smeća. Nagrade najboljima bila su računala i digitalni fotoaparat.

Rade sa 6944 kućanstva

O gospodarenju otpadom u Prelogu uči se i ranije, još u vrtiću. Čak 500 djece bilo je uključeno u radionice “Ne dvoji, nego smeće odvoji”. Podijeljene su im brošure te letci na koje je utrošeno 10.000 kuna.

To što se u tom gradu i okolnim donjomeđimurskim općinama od malih nogu uči o ekologiji, pomoglo je da se u tom dijelu Hrvatske odvojeno skuplja od 53,44 posto otpada, koliko je zabilježeno u općini Kotoribi, pa do rekordnih 59,67 posto u gradu Prelogu.

Hrvatski je prosjek, da slika bude jasnija, jedva 15 posto. Udruga Zelena akcija iz Zagreba, koja je analizirala sustav gospodarenja otpadom u donjem Međimurju, tvrdi da se to područje prema rezultatima u četiri mjeseca ove godine može svrstati u sam vrh odvojenog prikupljanja u Hrvatskoj i postati uzorni model za ostale gradove i općine. – Kad bi se naši rezultati prenijeli na cijelu zemlju, tada bi se godišnje odlagalo svega 500.000 tona otpada umjesto 1,769.725 tona, koliko je lani završilo na 149 aktivnih odlagališta - kaže direktor Pre-koma Siniša Radiković.

Gradska tvrtka Pre-kom usluge prikupljanja otpada obavlja u Prelogu i šest donjomeđimurskih općina s ukupno 6944 kućanstava. Na odlagalište u Totovec odveze se 138 kilograma otpada po stanovniku godišnje, odnosno 0,38 kg dnevno.

I dok je prošle godine odvojeno skupljeno 22 posto, u prvom tromjesečju ove godine brojka je naglo skočila na 44 posto posto, jedan posto više od prosjeka EU, a u travnju su rezultati bili još i bolji, između 50 i 60 posto. Posljedica je to uvođenja smeđih kanti za biorazgradivi otpad.

Kućanstva tako danas drže dvije kante, crnu i smeđu, te pet vreća.

Prikupljeni otpad odvozi se u reciklažno dvorište, sortira i balira. U Zelenoj akciji napominju da do 2020. Hrvatska mora odvojeno skupljati najmanje 50 posto otpada za recikliranje, od papira i metala do plastike i stakla.

Cilj manje od 50 kg otpada

U Prelogu pak žele dostići standard gradova bez otpada, tzv. zero waste cities, do 2020., i skupljati manje od 50 kilograma po stanovniku godišnje, čime će, ističu u Zelenoj akciji, biti prepoznatljivi na europskoj i svjetskoj razini zaštite okoliša.

– Rezultat od 60 posto odvojeno prikupljenog otpada i smanjenje ukupnih količina trebao bi biti ostvaren uvođenjem naplate po količini već u 2016. godini – tvrde Marijan Galović i Marko Košak iz Zelene akcije. Osim naplate prema količini, u planu su i stimulacije te nagrade ekološki najosvještenijim građanima.

>> Holy: Od stare odjeće i ostataka materijala napravite nove kreacije

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Resničan
Resničan
14:08 10.06.2015.

Neka Bandić radije posjeti Prelog i vidi kako se zbrinjava otpad i prestane nam bacati prašinu u oči sa prčama o Beču i spalionicama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije