Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica u petak

Reiner: Orešković će svoju vladu predstaviti u Saboru 22. siječnja

Željko Reiner
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.01.2016.
u 13:08

Na toj sjednici bi mandatar Tihomir Orešković trebao parlamentu predstaviti sastav svoje Vlade.

Predsjednik Sabora Željko Reiner najavio je prvu redovnu sjednicu Sabora za petak 22. siječnja. Na toj sjednici bi mandatar Tihomir Orešković trebao parlamentu predstaviti sastav svoje Vlade. Osim toga, čelnici Klubova zastupnika dogovorili su da će vladajućima pripasti 18 radnih tijela, a oporbi 15, a o njihovom sastavu trebalo bi se dogovoriti do sredine idućeg tjedna.

Sjednica Sabora u idući će petak početi imenovanjem Odbora za izbor i imenovanja, kaže Rainer.

- Uslijedit će stanka kako bi taj Odbor mogao predložiti ostale odbore, njihove čelnike i sastav koji će biti usuglašeni ovih dana. Nakon izbora svih odbora, možda će biti i izbor izaslanstava u međunarodnim organizacijama, ali nakon toga će uslijediti govor mandatara koji će predočiti program nove Vlade i predstaviti svoju Vladu. Nakon toga će biti rasprava, pa glasovanje o povjerenju Vladi – pojasnio je Reiner procedure. Zasad, dodaje, još niti jedno ime za potencijalne potpredsjednike Sabora nije pouzdano, a očekuje da bi se sve detaljnije trebalo znati idući tjedan.

- Sjednicu smo odlučili sazvati u petak da se dovrše sva usuglašvanja, jer bismo, da smo ju sazvali u srijedu, mogli izabrati samo odbore, a to bi bio trošak. U ovom času mislim da se nitko ne zalaže za povećanje troška – kazao je Reiner te dodao kako zasad nema nikakvih problema oko slaganja odbora. Zaključuje kako će Sabor nakon potvrđivanja Vlade nastaviti s radom i u sljedećem tjednu.

- Nastavit ćemo s izvješćima za 2014. koja nisu prođena u prošlom sazivu, očekujem da će već pristići neki prijedlozi zakona, znam da oni postoje – rekao je Reiner. .

Njegov stranački kolega i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker zadužen je za vođenje pregovora o sastavu Vlade.

- Od 29 stalnih radnih tijela, 16 ide vladajućima, a 13 onima koji nisu vladajući, plus toga Izaslanstvo vijeća Europe u NATO-u ide vladajućima, a OSS i Nacionalno vijeće za borbu protiv korupcije ide onima koji nisu vladajući, pa od ta 33 tijela raspored je 18-15. Dogovorili smo i drugi zaključak da s jedne strane ja u ime Kluba HDZ-a, a s druge strane kolega Dragovan u ime onih koji nisu vladajući se izdogovaramo kome idu predsjednička odnosno potpredsjednička mjesta, a s obzirom da većina odbora ima 13 članova, vladajuća većina ima 7, oporba 6, tamo gdje vladajući imaju predsjednika, oporba ima potpredsjednika i obrnuto, to sve treba izdgovarati unutar jednih i drugih, dogovor je da se to sve izdogovara do utorka u 12 sati. Nama je interes da na prvoj sjednici Sabora saberemo sva radna tijela i pokažemo da smo odradili svoj dio posla – objasnio je Šuker nakon sastanka čelnika Klubova zastupnika.

Čelnik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan zamjera novoj vladajućoj većini što još nije i službeno sazvala sjednicu Sabora već od novinara doznaje za kada se ona planira.

- Još se ne zna dnevni red, ne zna se kad će biti sazvana sjednica, barem smo danas uspjeli utvrditi da parlamentarna većina ima 79 zastupnika, što je bilo jako bitno i preduvjet da uopće krenemo u dogovore oko raspodjele. A da, dogovoreno je da je pozicija i opozicija podjela 18-15 što se tiče radnih tijela i izaslanstava koja u tu podjelu idu, a na nama u opoziciji je da napravimo taj dogovor. Hoćemo li to napraviti do ponedjeljka, utorka ili srijede, to ćemo se mi između sebe dogovoriti, a drago mi je da sam sad saznao da je u petak sjednica – kaže Dragovan.

I on kaže da se unutar stranke još nisu dogovarali tko će koju funkciju preuzeti, pa tako još nisu dogovorili ni da Milanka Opačić bude potpredsjednica Sabora.

- Mi ćemo razgovarati o našim prijedlozima, to još nismo napravili, kad za to dođe vrijeme, ta će odluka biti donesena. Kao što znate, još uvijek su i premijer i ministri na pozicijama na kojima jesu dok god se u parlamentu ne izglasa nova Vlada. Kada će to biti, ne znam, znamo da je sjednica u petak, a što je na toj sjednici, još uvijek ne znamo. Oni se žure samo da popune sva radna tijela, bojim se da bi to mogao biti jedini sadržaj sjednici. A može se glasati i o Vladi i o programu Vlade i svi to čekamo da vidimo – naglasio je Dragovan.

SDSS-ov Milorad Pupovac kazao je da njegov Klub SDSS-a i Reformista očekuje dobiti barem jedan odbor koji će voditi.

- Taj interes za odbor će biti kasnije iskazan, tako da još se nije došlo do te točke da se razgovara o konkretnim odborima, niti je došlo do točke da bi netko iskazivao svoj interes oko pojedinih odbora. To se sve mora dati do sredine tjedna, moraju se vidjeti prijedlozi o članstvu u odborima i predsjednicima i potpredsjednicima – zaključio je Pupovac.  

>> Predsjednik Sabora Željko Reiner pravoslavnim vjernicima čestitao Božić 

>> Bi li Reiner bio iskren da je na skijanje krenuo sa sarmom

Komentara 16

KA
KaNiDora
13:14 14.01.2016.

Očekivani pad režima, do pada komunizma treba još pričekati-

Avatar Bruno
Bruno
16:00 14.01.2016.

Sretno gosp. Reiner , ne zaboravite vratiti ime Hrvatski Državni Sabor ! Bez tog nije ono Pravo!!!

JK
ja-kan
16:46 14.01.2016.

Uh, koliko će uhljeba HNS i SDP uhljebiti do tada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije