Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURKINA FASO

Regija pod opsadom džihadista: Oteli više od 50 žena koje su tražile hranu

Burkina Faso's self-declared new leader Ibrahim Traore arrives at the national television in Ouagadougou
Foto: VINCENT BADO/REUTERS
1/3
16.01.2023.
u 14:22

U sjeveroj regiji Burkine Faso, više od 50 žena oteto je dok su tražile hranu . Pokrajina je već 8 godina poprište sukoba sa islamističkim skupinama povezanima s al-Qaedom i Islamskom državom.

Vlasti sjeverne Burkine Faso obavještavaju da su džihadisti ovoga četvrtka i petka oteli preko 50 žena. Sve se dogodilo nedaleko od grada Arbinda, gdje je u četvrtak oteto 40-ak žena, a zatim na drugom kraju njih 20-ak. Nekoliko žena je uspjelo pobjeći i otići do svojih sela gdje su mještane obavijestile o događajima. Ova se afrička zemlja od 2015 suočava s militantnim džihadističkim skupinama povezanima sa al-Qaedom i Islamskom državom, čije je djelovanje rezultiralo smrti više desetaka tisuća osoba i rastjeralo dva milijuna.

"Žene se okupljaju i odlaze u potragu za lišćem i voćem jer nemamo što jesti" rekao je mještanin jednog od sela, nadodavši: "Ovoga četvrtka, kada se nisu vratile, mislili smo da su imale problem s kolima, ali troje njih se vratilo i rekli nam što se dogodilo." Vlasti su organizirale potragu za nestalima, ali nisu uspjeli pronaći tragove žrtava, prenosi The Guardian. Mještani pretpostavljaju da su ih militanti otpremili u svoje baze.

Cijela je sjeverna regija pod konstantnim napadima i opsadom džihadista koji nerijetko napadaju i civilne mete. Zalihe hrane u gradovima cijele regije su vrlo male, a zbog tla koje uslijed oružanih sukoba više nije prikladno za njen uzgoj, ovisni su o vanjskim izvorima.

>> VIDEO: Snježna idila na Sljemenu, pogledajte prave zimske prizore

Komentara 2

Avatar El Indio
El Indio
14:26 16.01.2023.

Europa je trenutno zaposlena sa trofaznim dzihadistima koji vjeruju da je Ukrajina vjekovna Ruska zemlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije