Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAVGRAD Općina i EP čekaju suglasnost pučana

Referendum o gradnji termoelektrane Kongora

26.03.2009.
u 23:00

Izgradnja termoelektrane u Kongori kod Tomislavgrada dogodit će se jedino uz suglasnost većine stanovnika te općine. Naime, načelnik općine Ivan Vukadin kazao je kako će se to pitanje riješiti referendumom.

Dopuštenje OV-a
Odluka o mogućoj gradnji termoelektrane najprije će morati dobiti dopuštenje Općinskog vijeća, a onda bi uslijedio referendum, kaže načelnik Vukadin, koji nije želio prognozirati moguće rezultate referenduma. On ističe da je Elektroprivredi dana suglasnost da se mogu vršiti istražni radovi na lokaciji u Kongori. I nama je cilj znati što je pod zemljom, ali o termoelektrani će konačni sud dati naši građani, jer to ne može učiniti ni načelnik niti Općinsko vijeće, kaže Vukadin. No, i iz Elektroprivrede HZHB iznose slične stavove.

Generalni direktor Matan Žarić navodi da su u tijeku istražni radovi koji će pokazati kakvim se resursima raspolaže, a tek će se onda govoriti o daljnjim fazama. Mi ništa nećemo učiniti bez suglasnosti lokalne zajednice, kaže Žarić navodeći da je izgradnja termoelektrane veliki projekt i nitko ga neće raditi na brzinu i bez odobrenja stanovnika. Mi moramo imati stabilan izvor energije, a stabilan je izvor termo ili nuklearna elektrana.

Ni Hercegovina ni Dalmacija nemaju stabilnih izvora i na tome jednostavno moramo raditi, jer i hidro i vjetroelektrane nisu stabilne s obzirom da ovise o vremenskim prilikama, kaže generalni direktor Elektroprivrede HZHB. On također ističe da imaju poziv iz Livna da kod njih vrše istraživanja o mogućnosti gradnje termoelektrane i vjerojatno će se skoro pristupiti istraživanjima na tom području.

Prihvaćanje gradnje
Žarić s druge strane odbacuje tvrdnje pojedinih udruga kako bi izgradnja termoelektrane uništila okoliš u duvanjskom kraju, pa i na Blidinju, jer kaže, za sve postoje pročistači, a termoelektrane u Europi rade u samim gradovima.

Na kraju ostaje vidjeti čiji će argumenti prevagnuti u ovom pitanju. Pitanje je hoće li kod Duvnjaka prevladati stroga ekološka svijest ili će pak oko tisuću novih radnih mjesta i gospodarsko jačanje općine, uz dokaze o nevelikoj štetnosti termoelektrane, pridonijeti prihvaćanju gradnje tog objekta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije