Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRA REAKCIJA

Redateljica o dekanovoj izjavi: 'Opet laži, ja sam napisala prijavu, i moj kolega je, i moj otac'

Zagreb: Studenti dramske umjetnosti prosvjeduju i traže otkaz dekana
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
30.10.2023.
u 20:41

Dekan Akademije dramskih umjetnosti Davor Švaić danas je, nakon prosvjeda studenta protiv vraćanja u nastavu profesora prijavljenog za seksualna uznemiravanja, izjavio da od studenog 2021. godine nema sličnih prijava

Rajna Racz, redateljica koja je završila studij kazališne i radijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na svom je Facebook profilu komentirala izjavu dekana Akademije dramskih umjetnosti Davor Švaić koji je izjavio da "nema sličnih prijava od studenog 2021. godine, što pokazuje da ovakvo i slično ponašanje nije moguće". Naime, studenti su danas održali prosvjed protiv vraćanja u nastavu profesora Ozrena Prohića prijavljenog za seksualna uznemiravanja

"Opet laži, ja sam napisala prijavu, a i moj kolega je, kao i moj otac, znači novih prijava za toksično i neprimjereno ponašanje na ADU bilo je nakon prosinca 2021. godine. Ja ih znam bar nekoliko. Nasilje, spletke i igre moći nad studentima su očito toliko normalizirane da dekanat misli da će im ovakve izjave proći. U tom istom dekanatu imala sam sastanak kada mi je dotični dekan rekao ako mi se ne sviđa kako se stvari rade na ADU, zašto uopće želim tu diplomu, da se slobodno ispišem", započela je svoje iskustvo.

"To je sve bilo nakon prosinca 2021. godine. Možda je vrijeme da se svi koji štite nasilnike i drugi nasilnici razotkriju. Eto, toliko. Ne nije normalno vrijeđati studente. Ne nije normalno ugošćivati studente nuditi ih alkoholom i drugim opijatima u svojim velikim stanovima u centru grada. Ne nije normalno da studenti budu kolateralne žrtve dugih netrpeljivosti i sukoba nekih profesora. Ne nije normalno da se bilo koji student boji svojih profesora. 

Nije normalno da se na tebe deru, da te ucjenjuju, manipuliraju, ponižavaju kako bi otkrili tvoj talent. Nasilje u kazalištu i u obrazovanju toliko je normalizirano da ponekad ga ni ne primjećujemo. Godinama i generacijama gaslightani smo, ponižavani i psihičko uništavani da je jako puno od nas u raznim situacijama reagiralo krivo jer nismo znali da moramo drugačije da ovo ne moramo trpiti. Dosta!", napisala je Racz u svojoj objavi koju su u komentarima dočekale riječi podrške.

Studenti Akademije dramske umjetnosti u ponedjeljak u 13 sati organizirali su prosvjed pred zgradom akademije na Trgu Republike Hrvatske 5. Prosvjedu se priključilo više stotina studenata, ali i profesora i njihovih podržavatelja. Podsjetimo, profesor Prohić je dvije godine bio suspendiran zbog optužbi za seksualno nasilje nad studenticama.. "Povjerenstvo je dalo ostavku jer je Prohić mojom i odlukom Općinskog državnog odvjetništva vraćen na posao. Sutra ću ponuditi svoju ostavku da vidim kako mene vide moji kolege i kako me prepoznaju te vrednuju rad moje Uprave", izjavio je dekan Davor Švaić. 

VIDEO Dekan ADU-a o prosvjedu studenata: Stavljam mandat na raspolaganje. Profesor ostaje

VEZANI ČLANCI:

 

Komentara 1

NO
normalac
07:22 31.10.2023.

Sve školske institucije u RH su organizirane kriminalne organizacije. Pune su mobinga, nepotizma i kriminala općenito. Ravnatelji, notorni kriminalci, su trajno u tom zvanju. Rade što ih volja. Inspekcijske službe služe za prikrivanje kriminala. Radim u školstvu dugi niz godina i znam o čemu pričam. Ministarstvo sve zna, ali sve se zataškava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije