Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naglasak stavljen na decentralizaciju sredstava

Razvoj turizma treba vratiti na lokalnu zajednicu

Zagreb: Sabor raspravlja o prijedlogu zakona o turizmu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.10.2023.
u 12:31

Socijaldemokrati novi Zakon o turizmu drže dokumentom ispunjenim lijepim željama, neprovedivima u praksi

Novi Zakon o turizmu koji je prošlog tjedna raspravljen u Saboru predstavlja nedorečen dokument ispunjen lijepim željama koje neće moći biti provedive u praksi. Piše to u priopćenju stranke Socijaldemokrati, u kojoj, kako kažu, snažno podržavaju razvoj održivog turizma, uz poseban naglasak na decentralizaciju sredstava prema malim sredinama koje razvijaju turističke manifestacije temeljene na tradiciji, lokalnoj kulturi i prepoznatljivosti.

– Smatramo to ključnim kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela koristi od turizma i promicalo autentično hrvatsko iskustvo – smataju Socijaldemokrati. Poseban naglasak, dodaju, stavljaju i na potrebu poticanja razvoja cjelogodišnjeg kontinentalnog turizma, koji “još uvijek ostaje zapostavljen zbog prioriteta koji se daju razvoju morskog turizma u ljetnim mjesecima”. Drže da bi se na taj način stvorila nova radna mjesta i napravila ravnoteža između različitih sektora turizma.

– Smatramo da se turistički sustav mora razvijati u sinergiji s nacionalnim i lokalnim strategijama, na održiv način, a pritom osigurati dostatna financijska sredstva i poticaje. Tradicija, povijest, kultura, gastronomija, prirodne ljepote i potencijali naše zemlje predstavljaju temelj razvoja raznih oblika turizma i diverzifikacije turističke ponude. Stoga ćemo vratiti paradigmu razvoja turizma na lokalnu zajednicu i osnažiti lokalne kapacitete – priopćili su Socijaldemokrati, koji su i svojim nedavnim aktivnostima, ističu, upravo i dali podršku raznolikim lokalnim turističkim manifestacijama te razgovarali s građanima i predstavnicima lokalnih zajednica kako bi provjerili mogućnost provedbe novog zakona uoči drugog čitanja.

Turizam je, naglašavaju, ključna grana našeg gospodarstva i Socijaldemokrati će zbog toga raditi na ostvarenju navedenih ciljeva i unapređenju turističke industrije za boljitak svih građana Hrvatske te njezinoj kontinuiranoj promociji u svijetu. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Milanović o sukobima u Izraelu: 'Pravo na obranu ne uključuje pravo na osvetu i ubojstva civila'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije