Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabirnjavajuće

Razvodi: Sve je više roditelja s psihičkim teškoćama, a djeca im služe za osvetu partneru

razvod
Foto: Shutterstock
1/2
12.11.2014.
u 00:15

U visokokonfliktnim razvodima majke su 82,1% slučajeva aktivno ometale odnos s ocem, dok je otac to činio u 17,9 % slučajeva

– U visokokonfliktnim razvodima ima sve više roditelja s psihičkim teškoćama koji se preko djeteta osvećuju partneru koji ih je ostavio, otišao s ljubavnicom ili ljubavnikom i koji, nažalost, ne vide da im se djeca zbog toga osjećaju manje vrijedno, nevoljeno i ugroženo – sažela je sutkinja Lana Petö Kujundžić zaključke stručnjaka okupljenih na tribini, kojom je moderirala, na temu “Manipulacija djecom u razvodu braka”.

Na tribini, koju je organizirala Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade, govorilo se o manipulaciji i posljedicama manipulacije djece čiji se roditelji razvode, a procjene govore da je 20% razvoda manipulativno. Prof. dr. sc Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja, kazala je da je manipulacija djecom u razvodu braka emocionalno zlostavljanje djece. Djeca kojom roditelji manipuliraju osjećaju se neželjeno, kao da s njima nešto nije u redu, kao da vrijede samo ako ispunjavaju nečije potrebe.

Iskustva vještaka zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece koji su radili vještačenja visokokonfliktnih razvoda pokazuju da je 38,4% djece svjedočilo obiteljskom nasilju, 30,2% djece je odbijalo kontakt s drugim roditeljem, a u konfliktu lojalnosti prema roditelju bilo je čak 39,5% djece. U visokokonfliktnim razvodima, iznijeli su podatke psihijatar dr. Domagoj Štimac i prof. Buljan Flander, majke su u 82,1% slučajeva aktivno ometale odnos s ocem, dok je otac to činio u 17,9% slučajeva. I u pasivnom ometanju odnosa djeteta s ocem prednjačila su majke, i to u 40% slučajeva, a očevi su to isto radili u 32% slučajeva.

>>Razvod i djeca: Ne objašnjavajte razloge samog razvoda!

>>Plan o skrbi: Razvod koji djecu manje boli

Komentara 21

Avatar abakus
abakus
07:13 12.11.2014.

"Sve je više roditelja s psihičkim teškoćama koji se preko djeteta osvećuju partneru koji ih je ostavio, otišao s ljubavnicom ili ljubavnikom..." Stvarno neobično ponašanje, čudom se čudim. Čovjek bi valjda trebao biti sretan i smiren nakon što je "partner" kojeg je volio, kojem je vjerovao, s kojim je želio proživjeti život i s kojim ima djecu odlučio svemu tome okrenuti leđa i otići s drugom, u pravilu mlađom osobom, neizrađenom i neopterećenom djecom. Naravno, to nije situacija u kojoj bi se čovjek psihički slomio, nakon što su mu brutalno smrskani svi ideali i povjerenje u čovjeka i čovječnost. I onda im u svemu tome još dođu i naše "moderne" napirlitane "stručnjakinje" koje ili nemaju vlastitu obitelj ili su se udale za znatno starije muškarce isključivo iz interesnih razloga (karijera i novac) pa mu krenu tumačiti da je kriv što se osjeća skrhano i da bi trebao sa svojim bivšim imati smiren, "zreo odnos odrasle osobe" te ne govoriti išta negativno o njemu djeci već ih uredno slati njemu i njegovoj novoj "partnerici" tako da djeca imaju dobar primjer i shvate kako su prevara i napuštanje bračnog druga nešto sasvim ok.... Da. Ponekad se stvarno pitam koje su granice licemjerja ovog "modernog i urbanog" svijeta i ima li ih uopće.

KO
kojesta
11:12 12.11.2014.

pa velika je i odgovornost domacih medija koji o takvim problemima uopce ne pisu, a trebali bi ljude informirati odn. educirati sto je prihvatljivo a sto neprihvatljivo ponasanje. pogotovo kada se radi o djeci. a ne kakve severina ima stikle, ili kakav miris da metnem za posebne svrhe na sebe. uopce u ovom podneblju mediji se premalo bave stvarnim zivotom.

DU
dundo1
03:09 12.11.2014.

Pozdrav gospođo kujundžič-pa ako več raspolažete sa tim i takvim podacima zašto ne spriječite takva ponašanja,tko to treba raditi?-pa vi ste ti uz podršku gđe.flander i ostalih stručnjaka.vi nam tu plasirate kojekakve podatke a u stvarnosti se događa sasvim nešto drugo.evo vam primjer iz samobora gdje psihologinja u centru za soc. skrb očeve proglašava utomatizmom šizofreničarima pa ako koji od njih i progovori nešto u svoju obranu znate što mu odgovori?-ja imam dovoljno mogučnosti da vam zagorčam život-dali se i to uzima u tu vašu statistiku.a evo i za gđu.FLANDER koju riječ.ta ista psihologinja daje testove(koji su stroga tajna ženama na rješavanje kod kuče,naravno sa rješenjima)dali su i takvi primjeri uzeti u obzir ovaj slučaj o kojem govorim baca veliku sjenu na sve vas zbog neobjektivnosti .djelatnici u tom centru rabe sve svoje mogučnosti da bi ocrnili i diskreditirali oca iako je majka osuđena obiteljska nasilnica.to ide tako daleko da ga sutkinja koja vodi razvod kažnjava skračenjem vremena viđanja sa djecom.u zagrebačkoj poliklinici čak neče razmotriti vapaje oca za pomoč starijem djetetu jer ima fizioloških problema(mokri i kaka u gače)8 godišnjak.ne znam kakvu nam to poruku šaljete i čemu služe svi ti podaci koje ste nam iznijeli? dali zbog same statistike ili mislite stvarno našto promjeniti u cijelom sistemu,jer to u tim centrima smrdi do boga--MITO --KORUPCIJA--MA KAJ GOD.ali ipak... ne pišem vam ovo da bih vas samo kritizirao več u dobroj vjeri da čete te podatke upotrijebiti da pronjenite nešto na bolje u tom dijelu socijalne politike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije