Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobrotvor iz amerike

Razvio softver za rendgen i daruje ga hrvatskim bolnicama

josip čermin
Tomislav Miletić/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
29.06.2012.
u 12:00

Josip Čermin prekinuo je s 25 godina studij i osmislio softver za pohranu i kompjutorsku obradu rengenskih snimki kojim je oduševio američko tržište. Lani je takav softver, vrijedan 250.000 dolara, darovao i zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.

Svi oni koji ne vjeruju da je američki san moguć pokolebali bi se pred tvrdnjama Josipa Čermina (44), američkog poduzetnika iz Sjeverne Karoline, hrvatsko-čeških korijena, koji nas je u srijedu, dan uoči primanja kod predsjednika Ive Josipovića, uvjeravao u suprotno.

– U Americi je sve moguće. Samo treba imati kliker i raditi – ustvrdio je Čermin koji je 1993., s 25 godina, prekinuo studij i osmislio softver za pohranu i kompjutorsku obradu rengenskih snimki s kojim je oduševio američko tržište, a lani je takav softver, vrijedan 250.000 dolara, darovao i zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.

Traži ga i američka vojska

Tvrtka koju je tad pokrenuo ovim je kompjutorsku programom počela opskrbljivati američku vojsku, a ubrzo i bolnice diljem Amerike.

– Za samo tri godine tvrtka je ostvarila promet od 18 milijuna dolara, pa sam 1999. osnovao novu i lansirao još bolji program koji se može ugraditi u sve vrste radioloških uređaja – otkrio je. Danas, kaže, zapošljava 80 ljudi, a tvrtka ima godišnji promet od 50 milijuna dolara. Ideju za posao, priznaje Čermin, dobio je od prijatelja Zagrepčanina, koji je želio takav softver prodavati u inozemstvu, no nije uspio, a njemu samom je fakultet u Americi ionako bio „gubitak vremena“.

– Do 4. osnovne pohađao sam talijansku školu u Puli, a onda se obitelj, jer su i otac i majka pomorci, preselila u Nigeriju. Završio sam privatnu srednju školu u švicarskom St. Gallenu i upisao ekonomiju na sveučilištu Jacksonville, dogurao do treće godine i shvatio da me fakultet koči – prisjetio se. Isprva se, kaže, bavio kupnjom kompjutorskih dijelova i sklapanjem gotovih PC-a, no onda je uvidio da se dobra ideja u Americi više cijeni.

– Ovaj je program omogućio radiolozima ne samo pohranu tisuća snimki već i mogućnost da se odmah nakon pretrage vidi je li snimka uspjela, te da je radiolog poveća i vidi detalje koje u originalnoj veličini ne bi primijetio – pojašnjava Čermin i dodaje da je time otvoren put da se snimke kompjutorski za nekoliko minuta šalju diljem svijeta, pa se radiolozi iz jedne bolnice mogu lako konzultirati i s drugim stručnjacima.

U proizvodnju je krenuo s partnerom iz Izraela koji je imao osmišljen hardver, a danas konkurira najvećim proizvođačima, jer njegov program može se ugraditi u sve vrste uređaja.

– Svoj program darovao sam i za vrijeme potresa na Haitiju, ali i za vrijeme rata u Iraku kako bi liječnici što brže mogli slati s terena snimke ozlijeđenih, a 2005. godine Amerikanci su me odlikovali medaljom Ellis Island za humanitarne zasluge – nastavio je. S partnerom poslovanje planira proširiti u Tajlandu i Kini, no poslovni mu uspjeh više nije jedino čemu teži u životu.

Dosad ga odbijali

U međuvremenu se, kaže, rastao i otac je troje djece, pa iako ne vjeruje da će se vratiti, Hrvatsku nosi u srcu.

– Dugo sam pokušavao svoj program darovati hrvatskim bolnicama, no nitko nije bio zainteresiran – tuži se Čermin i pita se je li moguće da je razlog to što su mu konkurenti tvrtke poput Shimatzua, General Electricsa i Siemensa.

Nudio je program Vinogradskoj i riječkoj bolnici, no nitko od ravnatelja nije bio zainteresiran. Njegova prva donacija programa tako je 2010. završila u Banjaluci.

Komentara 6

NJ
Noćni jahač
12:22 29.06.2012.

Čovjek hoće besplatno dati, a ne smije. Tu nema logike... Ili ima?

Avatar ylodi
ylodi
12:53 29.06.2012.

Nema provizije na besplatno, u tome je valjda problem?

TM
trade_mark
13:10 29.06.2012.

eehhhh... ti bi poklonio... e ne može. reko je čačić da sve što se daje badava ne valja, pa prema tome - hvala ne treba. mi smo bogata i prosperitetna država, i ne trebaju nama milodari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije