Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Merkel kod Camerona:

'Razočarat ću sve koji žele reformu EU na britanski način'

Angela Merkel i David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
27.02.2014.
u 22:44

Merkeličina poruka protumačena je tako da Bruxelles neće vratiti dio ovlasti Londonu

Službeni London priredio je danas njemačkoj kancelarki poseban tretman, ali Angela Merkel nije obećala da će podržati “poseban tretman”, kakav premijer David Cameron želi za Veliku Britaniju ispregovarati unutar Europske unije. U govoru pred zastupnicima oba doma Parlamenta kancelarka Merkel pozvala je Britance da ostanu “snažan glas” u EU, naglasila da Njemačka smatra Veliku Britaniju važnim saveznikom u reformi Unije, koja neminovno slijedi.

Poseban tretman

Ali, Merkel je poslala i poruku koja je odmah protumačena kao hladan tuš za Cameronova nastojanja promjene Lisabonskog ugovora i vraćanja dijela ovlasti iz Bruxellesa na nacionalne vlasti u London.

– Rečeno mi je da postoje posebna očekivanja od moga govora. Neki očekuju da moj govor otvori put temeljitoj reformi europske arhitekture, koja bi zadovoljila razne britanske želje. Bojim se da ću ih razočarati – rekla je njemačka kancelarka. Dodala je kako mora razočarati i one koji od njezina govora očekuju upravo suprotno, no kad se ta poruka usporedi s politikom koju je britanski premijer definirao u siječnju 2013. godine u svome slavnom govoru o reformi EU – “Trebamo temeljitu, dalekosežnu promjenu” – čini se da Britanci ne mogu računati na bezrezervnu podršku najvažnije i najbogatije države u EU.

Trebamo snažno Ujedinjeno Kraljevstvo sa snažnim glasom unutar EU

Ipak, kancelarka Merkel nije propustila naglasiti koliko bitnim smatra članstvo Velike Britanije u EU. Nekoliko puta u svome je govoru ponovila da Njemačka i Velika Britanija moraju djelovati “ujedinjeno i odlučno”.

– Trebamo snažno Ujedinjeno Kraljevstvo sa snažnim glasom unutar EU. Budemo li to imali, moći ćemo provesti potrebne promjene na korist svih nas – rekla je Merkel.

Iz njezinih poruka u Londonu čini se da obje zemlje smatraju da se Europa mora reformirati kako bi bila konkurentna i kako bi nastavila ostvarivati gospodarski rast, no da Njemačka ne smatra da to treba izvesti tako što će zemlje izvan eurozone, poput Velike Britanije, dobiti poseban tretman.

Tople riječi, hladna utjeha

Oporbenjaci iz Laburističke stranke njezin su govor komentirali kao “tople riječi, ali hladnu utjehu za Camerona”. Premijer iz redova Konzervativne stranke nadao se da će kancelarka u Londonu reći da podržava promjenu Lisabonskog ugovora, što je ključan preduvjet bez kojeg se Cameronov plan vraćanja ovlasti iz Bruxellesa ne može ostvariti. No, Merkel je samo nejasno poručila da će se promjene upravljanja u eurozoni, što je njezin glavni cilj u reformi EU, dogoditi “potrebnim pravnim instrumentima”. Merkel je potkraj 2011. u praksi pokazala da je spremna natjerati zemlje EU da sklapaju međuvladine ugovore mimo Lisabonskog ugovora, koji je komplicirano promijeniti jer svaka država ima pravo veta, a mnoge države imaju obvezu da odluku o promjeni prepuštaju biračima na referendumu, što je dug i neizvjestan proces.

Komentara 3

BB
brle brkić
11:24 08.03.2014.

englezi misle izač iz eu kao iz gostione kad hočeš,dobiče oni scenarijo smišljen kao i ukraina,nače se i tamo neki kličko.

T6
Toni 66
08:33 28.02.2014.

'Razočarat ću sve koji žele reformu EU na britanski način. Ja kao rođena demokratkinja u DDR-u znam samo to što ja hoču i radim je čista demokracija a ne neka druga kombinacija ; recimo diktatura cijeloj eu dolazi od menee pametne žene i zato je sva narod u eu presretan bogat i uživa sve veču demokratsku slobodu iz dana u dan . Radi brže duže više i opet loše ti se piše...

T6
Toni 66
07:19 28.02.2014.

'Razočarat ću sve koji žele reformu EU na britanski način' ovaj moj "način" ne razočara političare i tvorničare ali zato cijeli radni narod u svim zemljama članicama "eu" nama .. Kako vidite ovaj Njemački sistem je super kod nas us u Njemačkoj se živi a ostali gladuju jaduju stenju plaču i uživaju au što nje fina eu ..,,,,, Više rade duže rade i nemaju nikakovu sigurnost za sebe dijecu i sitrašnjicu ali zato uživaju slobodu da odu !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije