Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 204
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
životna prekretnica

Razmišljate o pokretanju svog biznisa? Sanja iz Zagreba ima važne savjete

Foto: Shutterstock
1/2
27.10.2023.
u 16:33

Nakon više od 20 godina rada po korporacijama, Sanja Matasić odlučila je otvoriti svoj obrt i pokrenuti vlastiti mali posao. Podijelila je s nama na što valja obratiti pozornost ako se i vi odlučite za ovakav korak u životu.

Odlučiti se za promjenu u životu, nikad nije jednostavan korak. Pogotovo ako vas ta odluka ne vodi na sigurno radno mjesto, sigurnu plaću i ne jamči vam uspjeh. No ponekad se kockice u životu poslože tako da odlučite riskirati, svjesni mogućih posljedica, napornog rada i truda koji ćete morati uložiti, ali ispred sebe imate neku, za sebe i svoju obitelj, širu sliku. Pogotovo ako ta obitelj egzistencijski ovisi isključivo o vama. Upravo iz toga razloga, moj iskorak u samostalni posao smatrala sam neminovnim potezom ako želim prestati “krpati kraj s krajem” u korporacijskom svijetu, u kojem nisam pronašla prostora za bilo kakav napredak, niti profesionalni, a niti onoliko financijski koliko bi mene, kao samohranu majku dvoje djece, to i zadovoljilo.

S druge strane, tijekom pandemije i “prisilnog” rada od kuće, shvatila sam da, eto, i nisam tip osobe koji uživa u random ritmu od 9 do 5 i da mi više odgovara raditi, pa ako je potrebno i više sati, onako kako odgovara mome vlastitom tempu i rasporedu.

Iako to nije bila jednostavna i lagana odluka, shvatila sam da je vrijeme otići iz “sigurnosti” korporacijskog svijeta u samostalne, za početak obrtničke vode.

Foto: Shutterstock

Na što obratiti pozornost kod pokretanja vlastita obrta?

Paušalni obrt za mene je bio rješenje i dobar početak dok ne vidim u kojem ću se poslovnom smjeru kretati dalje. Obrt takvog tipa možete jednostavno otvoriti – s otvaranjem računa, izradom pečata i ako vam organizacija nije jača strana, kao meni – za manje od tjedan dana. Obrt Mataling registrirala sam na sve djelatnosti koje sam i dotad obavljala na svojim poslovima po raznim korporacijama, a jedino je bilo važno ispuniti jedan uvjet – imati nekoliko klijenata, jer ako radite samo za jednoga, to se gleda kao “prikriveno zapošljavanje”.

S paušalnim obrtom nije teško niti voditi samostalno svoje računovodstvo; vi izdajete fakture (koje su šablonske), klijenti plaćaju na račun, imate online uvid u Poreznu, a knjigovođa vam je potreban jednom godišnje, da pošaljete završni obračun. Oni vještiji mogu to i sami obaviti, samo ja, nažalost, ne ulazim u ovu skupinu.

Naravno, nikako ne zaboravite da nitko umjesto vas neće platiti niti mirovinsko niti zdravstveno pa je jedna od stavki čekanje na redu u Mirovinskom, ali ni to nije bilo strašno iskustvo.

Foto: Shutterstock

Nekoliko poslovnih savjeta

Možda se pitate tko sam ja da vam govorim savjete o uspješnom poslovanju. Ne, nisam ekstremno bogata poslovna žena niti godišnje prijeđem onaj prag od maksimalnih 39.816,84 eura (300.000 kuna), inače bih već otvorila j.d.d.o. No ako me usporedite s prosječnim Hrvatima i Hrvaticama, klinci i ja imamo više nego dovoljno, pa čak i bolji standard nego prije, i više ne moramo “štrikati” do kraja mjeseca. Što se, priznajte, u našim hrvatskim prilikama, ako ste pošteni platiša poreza i niste “muljator”, može nazvati uspjehom.

Dakle, da biste mogli živjeti, i to dobro živjeti, kao paušalac, lakše je raditi na onome području gdje ste se već pokazali, dokazali i gdje možete doći lakše do klijenata. Prije negoli se odlučite na ovaj korak, dobro je proširiti glas da prelazite u “samostalne vode”, a ako iza sebe imate dobre preporuke bivših kolega i kolegica, to će vam biti velik vjetar u leđa. Također, dobar portfolio ili lijepo uređen CV pomoći će kod traženja novih klijenata.

Ako ste prije surađivali s nekim, javite se mailom i ponovno uspostavite kontakt. Nikad ne znate kome vas može preporučiti. I još nešto, prije negoli krenete u otvaranje vlastita posla, bilo bi odlično kada biste neke klijente već imali dogovorene.

Pobrinite se za logistiku i organizaciju posla

Jednom, kada krenete u samostalni posao, najteže je sam sebi postaviti granice. Naime, uvijek “čuči” u vama taj neki strah da “ne smijete odbijati poslove” jer što ako vam sljedeći mjesec ne bude tako dobar. I, znate li kako završite? Uopće ne spavate, radite po 18 sati, a na kraju ste frustrirani, nervozni i anksiozni. Radije, odaberite bolje klijente, s kojima možete dogovoriti suradnju na duže staze i pogoditi dobru cijenu posla, nego mahnito uzimati tko god vam ponudi posao. Budite strpljivi u traženju i postavljajte “mudre” uvjete.

Stavka pod obavezno je – nemojte si dopustiti da budete nedostupni jer imate loš internet ili lošu telefonsku vezu. Osobno, koristim A1 usluge, na mobitelu imam beskonačan internet po odličnoj tarifi i ne mogu vam opisati koliko mi to olakšava posao. Primjerice, oduševila me je MultiSIM usluga kojom sam uspjela sve svoje uređaje, koji su mi potrebni za posao, poput laptopa i tableta, ali i mobitela povezati sa svojom mobilnom tarifom. Ovo sam ljeto, primjerice, provela radeći u prirodi, daleko od grada, gotovo mjesec dana. Veza nijednom nije “pukla”, a ja sam uspjela sa svakim klijentom iskomunicirati posao, na obostrano zadovoljstvo i korist. Uz to, iako sam bila usred šume, uspjela sam tijekom večernjih sati pogledati i filmove koje dugo imam na svojoj listi jer sam se samo na smart TV aplikaciji A1 Xplore Tv prijavila na svoj korisnički račun i imala dostupno čak 220 TV kanala.

Kao freelancer, često mijenjam mjesto rada pa se dogodi da otputujem do susjedne BiH ili Srbije, gdje je roaming izuzetno skup, a bez Interneta ne mogu. Nove A1 tarife donose više roaming minuta i podatkovnog prometa pa mi tako osiguravaju bezbrižan rad.. Od usluga još koristim A1 Wallet, pa sada imam točan uvid u budžet koji mogu potrošiti za nove uređaje, a mogu ga iskoristiti kad god poželim. Kako, u konačnici, imam sve usluge A1, spojila sam ih u MOZAIK, i time ostvarila uštedu od 5 eura po svakoj usluzi.

Jesam li požalila? Gotovo godinu dana je prošlo od trenutka od kada sam donijela odluku da postanem sama sebi zaposlenik i sama sebi poslodavac i, neću lagati, bilo je panike, bilo je trenutaka u kojima sam “pucala od opterećenja”, čak i onih kada bih “zaboravila” riješiti neke administrativne sitnice, ali ne žalim za svojom odlukom. Moj mali posao i ja, iz dana u dan zajedno napredujemo i učimo se novim vještinama. Samo je trebalo malo hrabrosti…

Sadržaj donosimo u suradnji s A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije