Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ravnatelj zaposlenima od plaća uzeo 625 kuna zbog isplaćenih božićnica

spomenka
Arhivska fotografija
13.01.2010.
u 20:04

Vratit ćemo zaposlenima novac u ožujku, kako je rečeno u odluci Vlade RH. Novac je osiguran, tvrdi T. Majić, ravnatelj Zavoda.

Prepolovljene božićnice u javnim službama korak su bliže sudskim tužbama. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” ovih je dana zaposlenima bez njihova pristanka ustegnuo od plaće po 625 kuna. Polovica je to svote božićnice zajamčene im kolektivnim ugovorom koju su primili u prosincu.

– Je li na pomolu bezakonje?! – ogorčeno se pita Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, za sutra najavljujući konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o koracima koje će sindikat i zaposleni poduzeti.

– Isplatili smo 1250 kuna u prosincu, a potom je Vlada donijela odluku da u javnim ustanovama božićnica iznosi 625 kuna. Morao sam tako postupiti i uskladiti isplatu s odlukom Vlade. Prema odluci, u ožujku ćemo to uskladiti pa ćemo tada isplatiti drugu polovicu. Novac je za tu isplatu osiguran – ističe dr. Tihomir Majić, ravnatelj ZZJZ-a. Podsjetili smo ga da je taj postupak protivan kolektivnom ugovoru i da je on kao ravnatelj na meti mogućih tužbi svojih zaposlenika.

Naime, u jeku afere s božićnicama pravni su se stručnjaci očitovali da nema zakonskog načina za jednostrano ustezanje od plaća. Također, takvih je slučajeva bilo podosta nakon neisplate božićnica 2000. i 2001. godine, a sav su ceh platile ustanove koje su zaposlene zakinule i za božićnice i druga materijalna davanja iz KU.

– Uskladili smo sve s Vladinom odlukom, javna smo ustanova i nisam se mogao oglušiti. Novac je osiguran – ponovio je Majić.

Komentara 20

RI
rina
22:27 13.01.2010.

ZALOSNO...........

DO
doktorica
20:10 13.01.2010.

Bijedno

OV
obi van kanobi
20:37 13.01.2010.

pazite sad ovo. Trebaju im isplatiti 1250kn. Oni to naprave. No pošto vlada doniejla odluku da moraju isplatiti 625 kn ravnatelj ide smanjivati plaće! I onda uspješno kaže kako će im vratiti drugi dio božićnice. A što je sa 625kn iz plaće?!?!?!? Iz šupljeg u prazno i kako god okreneš sindikati u gubitku 625kn. Eto ti vlade koja postupa po svojim nekim kvazi zakonima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije