Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KB Dubrava

Ravnatelj po statutu koji ne postoji

Ministar Rajko ostojić i dr. Korolija Marinić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
02.04.2014.
u 07:29

Novi statut zamijenio je onaj iz 2009. godine, pri čemu se sporni statut koji je omogućio izbor ravnatelja ni ne spominje

Klinička bolnica Dubrava dobila je novi statut čijim stupanjem na snagu prestaje važiti onaj iz 2009. godine, kako piše u prijelaznim i završnim odredbama novog dokumenta. Međutim, taj pravni slijed ne spominje spornu verziju statuta koja se dogodila u međuvremenu, a po kojoj se donijela jedna od najvažnijih odluka za bolnicu – izbor ravnatelja.

U srpnju 2012. godine, naime, na čelo KB-a Dubrava izabran je dr. Dragan Korolija Marinić (lijevo na slici), kirurg s Rebra, koji po važećem statutu nije mogao biti izabran jer nije imao znanstveno nastavno zvanje. Zbog toga je Upravno vijeće KB-a Dubrava iz statuta uklonilo taj uvjet za izbor ravnatelja pa je Korolija izabran, unatoč tomu što novi statut nije zaživio jer nije prošao propisanu proceduru.

Nelegalan je izbor izazvao salvu nezadovoljstva pa i sudsku tužbu prof. dr. sc. Anđelka Korušića, voditelja Odjela za anesteziologiju KB-a, koji se također natjecao za ravnateljsko mjesto. Sud je u veljači 2014. nepravomoćno odlučio da je izbor bio nezakonit. Korolija je u međuvremenu imenovan sanacijskim upraviteljem KB-a Dubrava pa je njegov ostanak na čelnom mjestu političko, a ne pravno pitanje. Međutim, ostaje činjenica da ga se ravnateljem imenovalo prema nelegalnom statutu. I prije pravomoćne sudske odluke, novi statut to potvrđuje pa se postavlja pitanje odgovornosti za nelegalan izbor ravnatelja te velike bolnice, tim više jer ministar mora dati suglasnost na svaki statut.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da su 2012. donesene samo izmjene kao sastavni dio statuta iz 2009. godine, a donošenjem novog statuta prestaje važiti stari skupa s izmjenama pa je “posve jasno da ministar nije potpisao bilo kakav protuzakonit dokument”.

A novi statut ponovno traži znanstveno nastavno zvanje za izbor ravnatelja. 

>> Dr. Korolija Marinić izabran ilegalno, a ostat će šef bolnice

>> Kardiologa se u KB Dubrava sad čeka 47 dana, a lani čak 351 dan

Komentara 2

DU
Deleted user
10:34 02.04.2014.

Ništa kod njih nije protuzakonito, samo se malo zažmiri!

Avatar superhik74
superhik74
19:47 02.04.2014.

Ha, ha, ha...da ovaj tip ravnatelj. Pa ovo je stvarno Alan Ford.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije