Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJE IKAD NEGO NIKAD Britanski ministar Miliband osudio Bushovu doktrinu

'Rat protiv terorizma' – greška

15.01.2009.
u 18:33

Terorizam je smrtonosna taktika, a ne institucija ili ideologija. Ponuditi pojam “rat protiv terorizma” kao odgovor na napade 11. rujna bila je pogreška koja je prouzročila više zla nego dobra – konstatirao je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u dosad najotvorenijem napadu nekog britanskog političara na vladajuću doktrinu administracije Georgea Busha. Miliband je svoje viđenje predstavio u komentaru objavljenom u Guardianu, a potom ga je podcrtao i u izjavama koje je danas dao u indijskom hotelu Taj Mahal u Bombayu, koji je u studenome bio poprištem terorističkog napada.

– Doktrina “rata protiv terorizma” ostavljala je dojam o unificiranom, transnacionalnom međunarodnom neprijatelju utjelovljenom u figuri Osame bin Ladena i njegove Al-Qa’ide, dok su u realnosti snage nasilna ekstremizma bile različite – kazao je Miliband obazlažući kako je takvo povezivanje nespojivog, pravljenje pojednostavnjene granice između dobra i zla samo išlo u prilog onima koji su nastojali ujediniti grupe koje međusobno nemaju mnogo toga zajedničkoga.

– Demokracije na terorizam moraju odgovoriti promicanjem vladavine prava, a ne zatiranjem prava – smatra Miliband i u tom kontekstu spominje Guantanamo.

Na pitanje nije li malo zakasnio s tim hrabrim istupom, Miliband se brani da se Velika Britanija još prije nekoliko godina prestala koristiti terminom “rat protiv terorizma”. (S. D.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije