Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
144 23°C
Povratak na članak

Rat na mostu preko Ibra u Mitrovici Srbi i Albanci vode – narodnjacima

Život u podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici trpi pod valovima napetosti koje izaziva politika
21. studenoga 2018. 7859
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
45
 • Neonacionalist:

  Pa imamo i mi svoju Mitrovicu a to je Mostar koji je podjeljen grad između Hrvata i Muslimana , te su ratne podjele grada iako formalno nepostojeće de facto itekako vidljive i postojeće , Zapadna Hercegovina je svojevrsno naše Sjeverno ... prikaži još!no Kosovo dakle etnički čisti hrvatski kraj koji se naslanja na Hrvatsku i čije stanovništvo želi da bude u svojoj matičnoj državi Hrvatskoj ali su prisiljeni biti u neželjenoj državi sa Muslimanima kao i Srbi sa Kosova s Albancima i imamo i mi u Srednjoj Bosni naše stare franjevačke samostane poput onog u Kraljevoj Sutjesci , Fojnici ili Kreševu koji podsječaju na srpske manastire , i tamo su Hrvati stješnjeni u enklavama okruženi muslimanskom većinom kao i Srbi na jugu Kosova . Dakle situacija sa Hrvatima u BIH je poprilično nalik onoj sa Srbima na Kosovu , i povjesno gledajući srednjovjekovna Bosna je najvećim djelom bila dio Hrvatskog kraljevstva i naseljena hrvatskim življem , negdje u isto vrijeme potkraj 17.st. kada je oko 40 000 bosanskih Hrvata iselilo iz Bosne u Slavoniju pod Eugenom Savojskim su i Srbi sa Kosova iselili u otprilike istom broju u Vojvodinu pod patrijarhom Arsenijem Černojevićem i da dalje ne nabrajam povjest je dosta slična , turska osvajanja i ratovi s njima su napravili velike etničke promjene kako na Kosovu tako i u Bosni i dr.krajevima a ujedno i velike probleme koje osječamo do danas a i osječat ćemo još dugo , bez Turaka bi etnička slika Balkana bila bitno drugačija i jednostavnija .

  3 21. 11. 2018. u 12:11
 • Metohija:

  Mitrovica je jedini grad na Kosovu gde Srbi nisu proterani,zato i izaziva ovoliko paznje,da se etnicko ciscenje definitivno zavrsi.

  21. 11. 2018. u 16:32
 • kamenjar0404:

  Umjesto da toj maloj državici Kosovo pomognete da se uključe u sve medjunarodne organizacije i stvarate dobrosusjedske odnose sa Kosovom i ostalim državama u okruženju vi bi u rat !!! Sramite se a rat ako započnete opet ćete izgubiti,kao i ... prikaži još! sve prethodne !!! Bolje je biti susjed i sa djavolom nego s vama !!! Ma stidite se jos jednom prokleti a ne nebeski narode !!!

  22. 11. 2018. u 18:23
 • Avatar Musashi
  Musashi:

  Srbija ima ovaj problem sa Kosovom zbog vlastite demografije, naime kada je završio Prvi svjetski rat Srbija je imala 1,7 milijuna ljudi manje a teritorijalno se je proširila na Makedoniju, Crnu goru, Vojvodinu, Kosovo i Sandžak. Tako su Srbi u ... prikaži još! toj proširenoj Srbiji jedva bili nad polovična većina, dakle već nemaju demografski potencijal da ovladaju tim teritorijem, mogu ga držati jedino silom. No oni će još ući i u zajedničku državu sa Hrvatima i Slovencima, time će im se demografski potencijal da ovladaju tom zajedničkom državom dodatno smanjiti, s toga će pribjegnuti sili Aleksandrovom diktaturom da je drže na okupu, znamo kako će završiti. Nakon Drugog svjetskog rata, još dodatno stradali glede ljudstva, opet ulaze u zajedničku državu koja je glede političkog uređenja, federacija, još nepovoljnija za njih da njome ovladaju. Krajem osamdesetih prošlog stoljeća upustiti će se u pokušaj da to poprave, prvo političkim putem, kako im neće uspjeti zbog ustavnih prava republika i pokrajina, posegnuti će za silom, kako je završilo znamo, tako im je nastao i ovaj problem sa Kosovom.

  1 21. 11. 2018. u 12:38
 • kamenjar0404:

  Samo vi zahebavajte Albance ali pazite da vam ne dodju do Nisa pa će biti kuku lele !!!

  21. 11. 2018. u 15:27
 • Marsijanac:

  Ilirska plemena su naseljavala krajeve sve do rijeke Po u danasnjoj Italiji , pa od Slovenije do juzne Grcke. Slovenci ,Hrvati, Crnogorci i "bosnjaci" imaju od 45% -75% ilirskih gena. Samo Srbijanci na ovim prostorima nemaju ilirske gene, on su ... prikaži još!su dotepenci ,Turkmeni, pristigli sa sibirskih stepa. Ustvari imaju vise turkmenskih gena nego sami Turci.

  1 21. 11. 2018. u 21:02
 • Avatar puky
  puky:

  Za koji dan naša braća Albanci iz R. Kosovo neće za ratovanje protiv opančara imati samo narodnjake već i svoju narodnu vojsku. Vrlo brzo će biti primljeni u NATO savez a ova srbijanska enklava na teritoriju R. Kosovo i gazde ... prikaži još!e iz uže srbije samo će trebati narikača i to jako puno.

  1 21. 11. 2018. u 11:46
 • Avatar lovre von Bratsch
  lovre von Bratsch:

  Puna po drška kolu srpskih sestara....osobito onima 30 do 35 godina ..... izuzev plastičarki....

  2 21. 11. 2018. u 11:59
 • Avatar SheriffWoody
  SheriffWoody:

  Za VL ne postoji svijet zapadno od Bregane

  21. 11. 2018. u 12:06
 • tramontana:

  Drugi svit, druge vire i kultura. Ča dalje od nas i naše štampe, bija bi pravi izraz.

  21. 11. 2018. u 11:40
 • Krotila3:

  zaboli me za prčijU

  21. 11. 2018. u 12:00
 • SoloHan:

  Načertanije 3.0 TDI, svi Srbi u jednu opštinu.

  21. 11. 2018. u 12:26
 • Picgauer:

  Srpska majka crnu vunu prede, kosovska vojska u vrecama vracat ce im cede....

  21. 11. 2018. u 12:01
 • Deleted user:

  Pravog Hrvata ne zanimaju ni jedni ni drugi. Bravo VL.

  21. 11. 2018. u 11:32
 • Avatar lovre von Bratsch
  lovre von Bratsch:

  HR daje doprinos ovom ratu cajkama, te žurno na dugotrajni boravak u Mitrovicu šalje svoju izaslanicu Višnju...crnu Višnju... Višnju koja peva...

  21. 11. 2018. u 12:15
 • Immanuell:

  Kakva je to razina tvrdoglavosti, neće priznati neovisnost Kosova, a to je činjenica protiv koje više nikako ne mogu. Umjesto da svakako sjednu za stol i najozbiljnije nađu poveznice koje će ih vremenom približiti većinskom albanskom stanovništvu, Srbi i dalje ... prikaži još! tjeraju mak na konac. Zašto toliko mrzite te Albance? Dijelili bi teritorij i preseljavali čitave dijelove naroda........ Bolesna politika i još bolesniji zagovornici te politike, netko je svoj na svome više stoljeća kroz pokoljenja i sad bi trebao otići negdje gdje nikad nije bilo ništa njegovo. Pružite ruku drugoj strani, ne možete ni na koji način spriječiti da Kosovo bude neovisno. Trebate živjeti na tom Kosovu, prihvatite više pravila igre. Nadglasani ste na svaki način, prilagodite se situaciji.

  10 21. 11. 2018. u 12:11
 • TEUTA:

  Na Kosovo, kao i u svim drugim albansim teritorijama na Balkanu ,zivjeli su albanci vecinom katolicke ali i ortodoksne vjere. Za vrijeme okupacije cara Dusana albanske crkve pretvorene su u srpske a za vrije okupacije Turske albanske crkve pretvorene su ... prikaži još! u dzamije. Sada i Turska i Srbija , kao bivsi okupatori traze Kosovo. Pa svatko zna da su albansku kulturu i pismo sacuvali su ,kroz povjesti, katolicki svecenici. Dio Albanaca, koji su dobili muslimansku vjeru, poslije izgubili su i jezik i pistali bosnjaci: Plav, Gusinje, Rozaje, Novi Pazar itd.

  2 21. 11. 2018. u 14:34
 • TEUTA:

  Na Kosovo, kao i u svim drugim albansim teritorijama na Balkanu ,zivjeli su albanci vecinom katolicke ali i ortodoksne vjere. Za vrijeme okupacije cara Dusana albanske crkve pretvorene su u srpske a za vrije okupacije Turske albanske crkve pretvorene su ... prikaži još! u dzamije. Sada i Turska i Srbija , kao bivsi okupatori traze Kosovo. Pa svatko zna da su albansku kulturu i pismo sacuvali su ,kroz povjesti, katolicki svecenici. Dio Albanaca, koji su dobili muslimansku vjeru, poslije izgubili su i jezik i pistali bosnjaci: Plav, Gusinje, Rozaje, Novi Pazar itd.

  2 21. 11. 2018. u 14:34
 • cigrovski.darko:

  I kod nas, i kod nas, samo naši tutleki to još nisu skužili, a izgleda ni neće.

  21. 11. 2018. u 11:26
 • Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.