Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH OD POPLAVE

VIDEO Izlila se Sava u Zagrebu, Dobra poplavila ceste u Ogulinu. Očekuju se daljnje oborine

Foto: Kristina Štedul Fabac/Goran Kovačić/PIXSELL
1/20
30.09.2022.
u 13:41

Kolnici su jutros mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle, javio je Hrvatski autoklub (HAK) koji upozorava na mogućnost odrona te vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog pojačanih oborina rastu vodostaji rijeka diljem Hrvatske, a službe na terenu pripremaju se na najgore. Brojne ceste zatvorene su za promet.

Tijek događaja:

15:59 - Vodostaj Kupe kod Ozlja i Karlovca stagnira ili lagano opada, no Kupa i dalje pokazuje zastrašujuću snagu na vodostaju većem od 720 cm, dakle sedam metara višoj nego za normalnog vodostaja u Karlovca. Nanosi pred mostom u Ozlju postoje još od silnih kiša prije dva tjedna. Vodostaj se nije dovoljno smanjio da ih Hrvatske vode očiste, javlja naša reporterka Snježana Bičak.


15:53 -  HAK je izvijestio najnovije stanje u prometu.

Zbog vode na kolniku (ili odrona) za sav promet zatvorene su:

  •     DC36 Karlovac-Šišljavić u mjestu Koritinja;
  •     ŽC3143 u mjestu Levkušje;
  •     ŽC5028 Podhum-Soboli (od raskrižja LC58021 do DC3);
  •     ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko;
  •     LC50066 Vrh-Marčenegla;
  •     LC50069 od mjesta Juradi do ŽC5013;
  •     LC58032 Zapeć-Blaževci.

13:45 - Vodostaj Korane kod Karlovca u 13 sati je bio 653 cm.

Foto: Hrvatske vode


13:30 - Dobra je poplavila ceste u Ogulinu. Kao i prije dva tjedna, veći dio prometnica u Gorskom kotaru ponovno je pod vodom.

- Nama je voda ušla u kuću 16 centimetara makar smo imali pregrade s najlonima. Nije pomoglo, treba čekati da se voda povuče, rekao je Zdravko Mihelčić iz mjesta Blaževci za HRT.

- Ovakve poplave se rijetko dogode, vidim da ćemo morati kroz nove operativne programe voditi računa kako najbolje zaštititi ljude, rekao je Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog.

U Severinu na Kupi ponovno se podigao vodostaj. Padaline se očekuju popodne i tijekom noći.


11:30 - Svi vodostaji rijeke Kupe uzvodno od Karlovca od noćas su u laganom padu, no još uvijek se bilježi porast u Karlovcu i prigradskom naselju Brodarci. Vodostaj Kupe u Karlovcu danas, 30. rujna u 7 sati je iznosio +702 cm uz porast od 5 cm, stoga je od 7 sati na snazi mjera redovne obrane od poplave, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Prema prognozi Hrvatskih voda, vodostaj u Karlovcu tijekom dana bi trebao doseći 750cm. Na tom području su zatvorene pojedine prometnice , ali postoje alternativni pravci koje možete pratiti na stranici HAK-a ovdje.

1/7

Također, jučer u večernjim satima je održana još jedna sjednica Stožera civilne zaštite grada Karlovca. Dodatno je jučer napunjeno 2500 vreća s pijeskom koje su podjeljene mjesnim odborima.
 
Članovi Stožera su u kontinuiranom kontaktu s predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, odnosno povjerenicima civilne zaštite, na područjima ugroženim od poplava, prate situaciju i međusobno koordiniraju daljnje aktivnosti. Sve operativne snage i komunalne službe su i dalje na terenu te u pripravnom stanju kako bi promptno reagirali.


10:59 - Vodostaj Kupe - Karlovac u 10 sati je bio 718.

Foto: Hrvatske vode


10:49 - Iz korita se na području metropole izlila Sava

Pogledajte fotogaleriju

1/11

10:20 -  Nastavljaju se vatrogasne intervencije u sanaciji posljedica nevremena i obilnih padalina koje su 28. rujna zahvatile područje Primorsko-goranske i Istarske županije, navodi Hrvatska vatrogasna zajednica.

"Tijekom cijelog jučerašnjeg dana zabilježen je veliki broj dojava za potrebom angažiranja vatrogasaca na području Rijeke. Vatrogasne intervencije uključivale su uklanjanje prepreka s prometnica te ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, a zabilježeno je oko 150 tehničkih intervencija na kojima sudjeluje JVP Rijeka kao i DVD-ovi s riječkog područja.

Na ovim intervencijama ukupno je sudjelovalo 120 vatrogasaca, a vatrogasne snage su i dalje na terenu i nastavljaju sa sanacijom poplavljenih objekata.

I na području Istre vatrogasci su imali pune ruke posla s ispumpavanjem vode iz poplavljenih objekata i uklanjanja stabala s prometnica.

"Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Buzeta, Umaga, Pule i Pazina sanirali su prodiranje vode u postrojenje vodoopskrbe Butoniga gdje je došlo do ugrožavanja pumpi postrojenja. Vatrogasci su sa sanacijom završili sinoć, a trenutno rade osiguranje i prate postrojenje da ne bi došlo do ponovnog prodiranja vode“, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Ukupno je u sanaciji posljedica nevremena i obilnih kiša na području Istre zabilježeno 20 tehničkih intervencija na kojima su sudjelovale vatrogasne snage iz JVP Umag, Pazin, Poreč, Pula i Buzet te DVD Oprtalj", navodi Hrvatska vatrogasna zajednica.


9:33 -  Rijeke Kupa i Korana i dalje rastu, te se očekuje vrhunac vodnog vala u Karlovcu. Vodeni val je noćac prošao kroz Ozalj.

U 9 sati rijeka Kupa je na 914 centimetara i na snazi su redovne mjere obrane od poplave, tendencija rasta Kupe je 4 centimetra na sat pa se svi nadaju da će danas rijeka ući u stagnaciju te da nećemo svjedočiti posljedicama poplave kao prije dva tjedna, javlja KaPortal.


9:23 -  U protekla 24 sata do osam sati u petak u Rijeci je palo još 81,9 litara kiše na četvorni metar. Vatrogasci su drugu noć za redom imali brojne intervencije.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance kazao je za HTV da su protekle noći vatrogasci su intervenirali u četiri slučaja, zbog prodiranja vode u podrumske prostorije ili prokišnjavanja. Uz to, u tijeku su dugotrajnija crpljenja vode na dvjema lokacijama, zbog stalnog pritjecanja vode iz podzemlja. 

Podsjetite se kako su izgledale posljedice nevremena u srijedu


8:39 - Vodni val prolazi Karlovac gdje je vodostaj Kupe u Karlovcu viši od 7 metara. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Vjeruje se da će Kupa u Karlovcu ostati na toj razini, ona će rasti još nekoliko centimetara na sat. Stožer civilne zaštite podijelio više od 6000 vreća s pijeskom za područje Karlovca i Ozlja, javlja HRT.

Situacija je nešto kompliciranija uzvodno od Karlovca. Zatvorena je župaijski cesta Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac te nekoliko cesta prema mjestima Levkušje, Pravutina, Brihovo.

- Poplavljenih objekata na ozaljskom području zasad nema. Voda se izlila i u naselju Zelengaj na području Gornjeg Pokupja.


8:35 -  Više se izlilo Save u Zagrebu nego prije dva tjedna kad se slično dogodilo, javlja nam čitatelj.

Više o tome, pročitajte OVDJE


8:28 -  Hrvatske vode objavile su u 8h kakvo je stanje na hrvatskim rijekama.

Vodostaj Sutle-Zelenjak je 364 cm, te su tamo prema klasifikaciji Hrvatskih voda uvedene izvanredne mjere. Izvanredne mjere su proglašene i za rijeku Kupu kod sela Kupa gdje je izmjereno 361 cm vodostaja.

Foto: Hrvatske vode

Redovne mjere protiv poplava su na Kupa-Kupari (227 cm).

Pripremno stanje je na sljedećim lokacijama: Kupa-Zapeć (406 cm), Gornja Dobra-Turkovići (203 cm), Donja Dobra-Lešće Toplice (240), Korana - Karlovac (623 cm), OK Kupa Kupa - Donja Kupčina (512 cm), Kupa -Jamnička Kiselica (505 cm), OK Kupa Kupa - Mahično (253 cm), Sava Zagreb (288 cm), Sava Podsused (316 cm), Zelina Božjakovina (229 cm), Krapina Kupljenovo (423 cm).


8:12 -  Kolnici su jutros mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle, javio je Hrvatski autoklub (HAK) koji upozorava na mogućnost odrona te vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog vode na kolniku i odrona za sav promet zatvorene su: DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac na dionicama Donji Bukovac Žakanjski-Jurovski Brod i Jurovski Brod-Kamanje; ŽC3140 Brihovo-Pravutina; ŽC3143 Levkušje; ŽC5028 Podhum-Soboli (od raskrižja LC58021 do DC3); ŽC5033 Brod na Kupi-Čedanj-Lokvica i Brod na Kupi-Hrvatsko; LC34099 Vitunj-Hreljin Ogulinski; LC50066 Vrh-Marčenegla; LC50069 od mjesta Juradi do ŽC5013; LC58032 Zapeć-Blaževci; LC58033 Brod Moravice-Vrbovsko; LC58201 Iševnica-Brodski Zakrajc.

8:00 -   Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za petak.

Umjereno do pretežno oblačno danas, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, češća kiša, ponajprije na Jadranu, osobito sjevernom te uz njega, a obilnije oborine ponovno su moguće krajem dana i u noći na subotu.

Po prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni, kratkotrajno u okretanju na sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar.

7:00 -  Hrvatske vode objavile su kako je stanje bilo u četvrtak.

"U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku (primjerice na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno  je 161 mm, Delnice 94 mm), što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku na području Primorsko-goranske županije, te su noćas od 1:15 sati na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja. Zbog izlijevanja rijeke Kupe i odrona za sav promet zatvorene su ŽC5033 Brod na Kupi-Čedanj i Brod na Kupi-Hrvatsko i LC58032 Zapeć-Blaževci. Može se reći kako je situacija na terenu više-manje slična kao i prilikom proteklog poplavog događaja od prije 2 tjedna.

Na postaji Kupa Selo Kupa u 5:50 sati 29.9.2022. zabilježen je novi maksimalni vodostaj u povijesti od  +517 cm (dosadašnji max. iznosio +482 cm od prije 2 tjedna).

Novi maksimalni vodostaj u povijesti u iznosu +536 cm izmjeren je i na postaji Kupa Zapeć (100-njak kilometara uzvodno od Karlovca), čime je dosadašnji rekord iz 2005. godine premašen za 9 centimetara.

Najviše kiše u proteklih 24 sati palo je na području grada Rijeke (čak 287 mm). Prosječna količina oborine u rujnu za Rijeku iznosi 170 mm, a samo u dva sata jučer navečer palo je 140 mm kiše. Kanalizacijski sustav grada Rijeke, naravno, nije mogao prihvatiti ovu ekstremnu količinu kiše pa su poplavile brojne prometnice. Ceste su se pretvorile u bujice, a poplavljeni su i brojni podrumi, sutereni i prizemni objekti.

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se tijekom današnjeg dana 29.9.2022., s tendencijom premašivanja razine redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći 29.9.2022. Trenutačni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu 29.9.2022. u 9:00 sati iznosi +332 cm", navode u priopćenju.

Komentara 7

Avatar EU-JOHN
EU-JOHN
11:25 30.09.2022.

Raste vodostaj Kupe i Korane, čeka se vrhunac vodenog vala u Karlovcu i uz pola Piranskog zaljeva imaćemo dovoljno vode, vlage, mokroće i poplave kao svoji na svome poplavljenome jer imamo prave hrvate.

PV
prcko.vita
10:19 30.09.2022.

Važno da mi građani uredno plaćamo komunalne naknade a to što su nam ceste i upravljanje vodama na nivou Burundi države nikom ništa. Tuga i sramota, i mi se zovemo dio Europe!?

TM
trade_mark
09:20 30.09.2022.

sva sreća da hadezeovci vladaju tim područjima 30 godina pa su izgradili sustave za zaštitu od poplava. bravo karlovčani, birajte i dalje kriminalnu organizaciju!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije