Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenija ne odustaje od ekskluzivnog prava

Rasprava o teranu na Općem sudu EU 3. prosinca

Ilustracija
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
14.11.2019.
u 00:30

Europska komisija hrvatskim je proizvođačima omogućila korištenje imena teran, s tim da na etiketama mora stajati i veći natpis “Hrvatska Istra”

Opći sud Europske unije u Luksemburgu zakazao je za 3. prosinca raspravu u povodu slovenske tužbe protiv Europske komisije zbog terana, kojom Ljubljana traži poništenje odluke kojom je hrvatskim vinarima u Istri priznato pravo na proizvodnju terana, tvrdeći da je odluka nezakonita i da će prouzročiti štetu slovenskim proizvođačima. Samo tjedan dana kasnije pred istim sudom bit će objavljeno mišljenje nezavisnog odvjetnika Suda EU Priita Pikamäea, inače predsjednika estonskog Vrhovnog suda, o tome je li Europski sud nadležan za hrvatsko-slovenski arbitražni spor u povodu slovenske tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke.

Slovenska tužba protiv Europske komisije zbog terana svjedoči o nepopustljivosti i nespremnosti Ljubljane na kompromis. Slovenija u sporovima s Hrvatskom ne odustaje ni kada izgubi, kao što je to bio slučaj u apsurdnom sporu pred Europskom komisijom o pravu na teran, koristeći baš svaku priliku za suprotstavljanje Hrvatskoj zbog hrvatskog neprihvaćanja arbitraže, ovaj put tužbom protiv Europske komisije zbog terana.

Slovenija se Općem sudu EU obratila 2017. godine, nakon što je Europska komisija hrvatskim proizvođačima omogućila korištenje imena teran, s tim da na etiketama vinskih boca uz natpis teran mora stajati i veći natpis “Hrvatska Istra”.

Slovenija je na sve moguće načine pokušala spriječiti takvu odluku, uloživši silan politički i diplomatski napor u zadržavanje ekskluzivnog prava na teran. Slovenija je zaštitu terana izborila još prije ulaska u EU, zaštitivši teran kao autohtoni slovenski proizvod, a od osporavanja prava Hrvatskoj na teran nije odustala ni kada u dugotrajnom postupku nije uspjela uvjeriti Europsku komisiju da je Hrvatska krivotvorila svoju dokumentaciju kojom je tražila izuzeće, kao što sada ne odustaje od tužbe protiv Europske komisije unatoč brojnim sumnjama u uspjeh tužbe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije