Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvoboj

Rasprava o pobačaju: Pola stvari ne razumijem što je ginekologinja rekla

n1
Screenshot/N1
30.09.2018.
u 14:48

Mi se zalaženmo za život. Svaka žena ima pravo odlučiti kako će dostojanstveno živjeti', rekla je ativistica Kovačević

Ginekologinja Jasenka Grujić Koračin i Katarina Kovačević, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, raspravljale su o pobačaju, u dvoboju TNT-a N1 televizije.

"Često nas nazivaju konzervativcima, da želimo vratiti u vrijeme kočija. Mi se zalažemo za život. Svaka žena ima pravo odlučiti kako će dostojanstveno živjeti", rekla je Kovačević.

"U našem udžbeniku stoji da je početak života proces koji počinje oplodnjom. To je proces, ne eksplozija. Mi ne možemo u isti rang staviti oplođenu jajnu stanicu i jedno formirano ljudsko biće. To je posebnost toga da suradnja između ploda i majke je nevjerojatno komplicirana. Mi ginekolozi smatramo da je pobačaj moguć dok postoji ovisnost ploda o majci, dok ne postoji mogućnost ex-uteralnog života. Taj proces danas određuje uvelike tehnologija... 

To je negdje do kraja drugog tromjesječja, oko 24. tjedna. Tek je nakon toga omogućeno extrauterilno disanje. Mogu preživjeti i mlađi plodovi. Ravnamo se prema spoznajama o neuroanatomskim datostima, koje omogućuju razvoj osobnosti tjedna, to se ne događa prije 24. tjedna", pojasnila je liječnica Grujić Koračin.

Kovačević pak kaže da život počinje začećem.

"Znanstvenici su potvrdili, čak mnoge bolnice u Zagrebu i cijelome svijetu. Pola stvari ne razumijem što je ginekologinja rekla jer sam laik. Majkama i ženama je teže razumjeti ove pojmove. Sve je dosta kazano u neistini. Od početka plod ovisi o majci. U Americi plod pobacuju s devet mjeseci, govoreći da plod, ne dijete ne ovise o majci. Do zakona o pobačaju nije trebalo doći. Svaka žena se može dovesti u situaciju da ima ili nema dijete, zbog plodnih dana. Ne trebaju nam stvari poput zakona o kojem razgovaramo, previše je laži", rekla je protivnica zaključivši da  "Znanstvene stvari nisu temeljene na istini".

Jasenka Grujić Koračin pak ističe da se mora definirati što znači život i što je istina: "Razvoj se događa oplodnjom... Za vjernika je istina Božja objava, za nas sekulariste je istina ona koja je znanstveno dokazana istraživanjima koja se može mijenjati ovisno o dokazima. Božja objava to nije. Katolički kler slavi pedesetu godinu enciklike koja kaže da je jedina svrha spolnog života začeće. Prije donošenja enciklike mnogi katolici su se nadali da će se Crkva otvoriti svijetu i prihvatiti mogućnost efikasne kontracepcije. Prirodne metode dovode do trudnoće u roku od dvije do tri godine. To nije pouzdana metoda", poručila je liječnica. 

Kovačević pak rekla da je protiv kontracepcije koja se ne odvija prirodnim putem i da je protiv pobačaja.

"Hrvatska nije katolička, niti židovska, niti bilo kakva država. Ona je sekularna država. Pozivam se na Ustav RH. Država je odvojena od Crkve. Molim Vas nemojte nazivati prekid trudnoće, pobačaj, ubojstvom jer to ubojstvo nije. Ubojstvo je po Kaznenom zakonu kažnjivo na taj i taj način", na kraju je rekla liječnica.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

 

 

Komentara 140

BA
bakulušić
14:56 30.09.2018.

Suluda zamjena teze! Netko mora umrijeti da bi dama imala dostojanstven život!? Pa neka prije "zabave" razmišlja o dostojanstvenu životu.

LU
lunar777
15:24 30.09.2018.

Dovoljno je otići na internet i upisati "abortus" i kada se vide te grozne brutalne slike i informacije koje pokazuju što abortus doista jest, mislim da je dovoljno 10 minuta da čovjek postane pro-life.

DU
Deleted user
15:50 30.09.2018.

Abortus je sebičnost i točka! Kako narodna izreka kaze; nema kajanja poslije kar**a... Zar moramo pričati uopće o nijansama razlike dali djetetu kuca ili ne kuca srce. To je živo biće kad tad, ako nije u prvom tjednu, u 9. Mjesecu sigurno je. I što je to drugo nego ubojstvo. Ako te volja, možemo ga nazvati spriječavanjem mogućnosti života. Jedino mi je žao što ti što se zalažu za abortus nisu bili dio njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije