Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak suđenja Mamićima

'Eduardo da Silva primio je pozajmicu od Dinama čiju je potvrdu Zdravko Mamić preda mnom poderao'

Zagreb: Svečana loža tijekom utakmice UEFA Europa Konferencijske lige, GNK Dinamo - FC Viktoria Plzen
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/14
30.10.2023.
u 14:45

Obuhvaćeni su optužnicom transferi desetak igrača Dinama, a među njima Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača...

Prema optužnici, Zdravko Mamić ostale je okrivljenike povezao u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna. Činili su to, tereti ih se, preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima...

Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Krota i Stipančić. Kao čelni čovjek Dinama Zdravko Mamić, navode tužitelji, dogovarao je sklapanje ugovora između spomenutih tvrtki i Dinama, i to od prosinca 2004. pa sve do prosinca 2015. Prema optužnici, ugovori su sklapani za usluge posredovanja pri transferima igrača, a koje uopće nisu obavljene. Novac je tako isplaćivan s računa Dinama, tereti ih se, bez ikakve osnove.

Obuhvaćeni su optužnicom transferi desetak igrača Dinama, a među njima Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača...

Tijek događaja: :

14:43 'Za mene je novi moment u ovom procesu što smo danas imali svjedoke Vlatku Peras i Mirka Barišića koji su potvrdili da je račun u Austriji otvoren i korišten za svrhe spašavanja kluba Dinamo i da bi bez njega Dinamo vrlo vjerojatno propao. Isto tako su oboje potvrdili da je Zdravko Mamić bio taj koji je nastupao u funkciji spašavanja nogometnog kluba Dinamo i da nije bilo njega upitno je što bi se dogodilo s Dinamom i upitno je bi li on postojao kao što postoji danas', rekao je nakon današnjeg ročišta Filip Glavaš, odvjetnik Zdravka Mamića. 

Na sporazum Nikkyja Arthura Vuksana s USKOK-om nema posebnih komentara, kaže, jer je u ovom postupku branitelj Zdravka Mamića i ne može ulaziti u razloge zašto je Vuksan zaključio sporazum. 'Mogu samo nagađati što ga je ponukalo na to, a moguće je to da je do njega došla neka bojazan da će biti presuđen u ovom postupku bez obzira na stvarno utvrđene činjenice tijekom ovog postupka, kao što to uglavnom biva u ovakvim postupcima, uotalom tome sam svjedočio i u petak, na slučaju mog oca. Tako da s neke ljudske strane ga možda mogu i razumjeti, ako je to bio njegov motiv za to. U neke druge motive ja ne mogu ulaziti'. 

VIDEO Filip Glavaš, odvjetnik Zdravka Mamića

'Ne vidim razloga zašto bi to otežavalo poziciju mojeg branjenika. U ovom slučaju će se Nikky Vuksan pojaviti kao svjedok u ovom postupku, gdje je dužan govoriti istinu. I ako bude govorio istinu samo će potvrditi navode da Zdravko Mamić sa ovim djelima za koje ga se tereti nema nikakve veze.' 

Odvjetnik je potvrdio kako službeno nije imao saznanja za nagodbu Nikkyja Vuksana, ali su postojale neke naznake da bi moglo ići u tom pravcu i to posebno nakon što je prošlog tjedna došlo do znakovitog odvajanja postupka, bez ikakve dodatne reakcije suda. 'To nam je ukaziavlo na to da očito postoji određeni dogovor između tužiteljstva, suda, a očito sada i optuženog Vuksana, da je postupak razdvojen s ciljem stvaranja preduvjeta za zaključenje sporazuma', zaključio je.

12:49 - Naša situacija u to doba bila je u financijskom pogledu vrlo teška. Predsjednik uprave kluba Zdravko Mamić obavijestio me da je situacija takva da nismo u stanju osnovne obveze izvršavati, posebice prema igračima, i predložio je da se otvori devizni račun u Klagenfurtu. Računu Dinama u Hrvatskoj prijetila je blokada, a na naplatu su dolazila brojna potraživanja, pa je iz tog razloga otvaranje računa u inozemstvu bilo opravdano. Potpisao sam akt, kao predsjednik kluba, s kojim se taj račun mogao otvoriti, a isključivo pravo raspolaganja sredstvima s tog računa imao je Zdravko Mamić. Ja osobno nisam imao više nikakvih kontakata po pitanju tog računa, osim što me Zdravko Mamić povremeno obavještavao kako se raspolaže novcem s tog računa. Nije mi poznato iz kojih je izvora dolazio novac na taj račun. No, znam da je firma za koju sam radio, Siemens, uplatila 500.000 eura sponzorstva na taj račun. Ja sam intervenirao u Siemensu da to učine, započeo je svoje svjedočenje Mirko Barišić, predsjednik Dinama.

- Znate li vi ijednu konkretnu situaciju da je s tog računa plaćena neka obveza Dinama? - upitao ga je sudac Davor Mitrović.

- To ne znam – odgovorio je Barišić.

- Zdravko Mamić je izvijestio da su neki igrači isplaćeni preko tog računa u Klagenfurtu – dodao je svjedok.

Pretpostavlja, kazao je, kako su se sve uplate i isplate morale bilježiti u poslovnim knjigama kluba. Detaljnije o svjedočenju Mirka Barišića pročitajte OVDJE

11:45 – Čula sam priče da je Zdravko Mamić plaćao i nekim drugim osobama, ne samo igračima, no ja neposredna saznanja o tome nemam, čula sam samo priče – dodala je Vlatka Peras.

– Mislim da Dinamo ne bi opstao bez tog računa u Austriji – izjavila je.

Na upit branitelja Stanića, odgovorila je kako ne zna je li Mamić posuđivao novac Dinamu prije nego što je došao u klub.

– Mislim da je Dinamo dugovao i Ćiri Blaževiću, a mogu samo pretpostaviti da je to i plaćeno. Jednako tako i Josipu Kužeu, njemu je Mamić platio. Neki igrači su i tužili Dinamo, poput Dražena Ladića – navela je Peras.

11:40 – Odvjetnik Marija Mamića, Ivan Stanić, jutros je pitao suca Davora Mitrovića na početku rasprave što je sa slučajem Nikkyja Arhura Vuksana s obzirom na to da ga nema u sudnici. Zatražio je i da se njegov nedavno izdvojeni predmet ponovno pripoji ostatku spisa, a na to je sudac Mitrović kazao kako će nakon svjedočenja Vlatke Peras obznaniti odluku oko Vuksana. Dalo je to naslutiti da se nešto događa, a uskoro je "procurilo" i što.

Naime, Nikky Arthur Vuksan u tajnosti se nagodio s USKOK-om! Osuđen je na godinu dana zatvora, s rokom kušnje od pet godina, a dužan je platiti i 10.000 eura troškova kaznenoga postupka. 

Od početka postupka nogometni menadžer Vuksan tvrdi kako nije ništa kriv, baš kao i ostali optuženici. 

Vuksana je do sada branila poznata zagrebačka odvjetnica Ksenija Vržina, no nedavno joj je otkazao punomoć. 

11:30 – Svjedočila Vlatka Peras

Vlatka Peras već je 2017. iskazivala u prostorijama USKOK-a tijekom istrage.

– U razdoblju između 2002. i 2004. godine Dinamo je bio u kriznoj financijskoj situaciji. Mirko Barišić je sa Zdravkom Mamićem, otvorio 2002. godine račun u Klagenfurtu. Preko tog računa isplaćivane su naknade igračima u gotovini. Kako to znam? Sjećam se kada je u Dinamo došao igrač Jens Nowotny, čiji su transfer dogovarali Zdravko i Zoran Mamić, čak mislim da su Nowotny i Zoran Mamić igrali zajedno u klubu. Nowotnyjeva plaća u Dinamu iznosila je 1,2 milijuna eura neto godišnje. A onda se igrač ozlijedio. Potom je Zdravko Mamić s Ivanom Brlekovićem dogovorio odštetu za Nowotnyja u iznosu od 400.000 eura. Moj posao je bio taj da sam, po nalogu Zdravka Mamića, sačinjavala potvrde o tome koji je igrač i koliko novca primio – započela je Vlatka Peras.

Na upit tužitelja kazala je i kako nije osobno prisustvovala primopredaji novca između igrača i Zdravka Mamića, a da se to dogodilo, obavještavao ju je sam Mamić.

– Onda se sjećam kad je Boško Balaban, kada je drugi put dolazio u Dinamo, tražio bianco zadužnicu, ali ne od kluba, nego od Zdravka Mamića osobno. Tome sam prisustvovala, ali ne znam što je dalje bilo, čak mislim da mu je i dao. Kada su dolazili u Dinamo, igrači su bili nesigurni jer je klub bio u lošoj financijskoj situaciji pa su htjeli imati određenu garanciju. Igrač Eduardo da Silva primio je pozajmicu od Dinama, o čemu je potvrdu Zdravko Mamić preda mnom poderao. Nije mi poznato je li da Silva u stvarnosti tu pozajmicu dobio. Pretpostavljam da je ta pozajmica bila potpisana, jer je ona došla kao službeni dokument iz računovodstva – navela je Peras.

– Vezano za račun u Klagenfurtu, kada je krenula istraga, predsjednik Barišić bio je pozvan u USKOK i počeo se raspitivati gdje su otišla sredstva od Siemensa. Ispostavilo se da je taj novac na tom računu. Zašto se on interesirao gdje je novac od Siemensa, to morate njega pitati. Ali isto tako znam da je tim računom isključivo raspolagao Zdravko Mamić. Njih dvojica su zajedno otvorila račun, ali je njime raspolagao Mamić – dodala je Peras.

Na upit jesu li se knjigovodstveno provodile potvrde koje su govorile da je određeni igrač dobio određeni iznos novca, odgovorila je kako ona nema tih saznanja.

– Ne sjećam se da bih ja još u nekim situacijama sačinjava potvrdu da je neki igrač dobio novac, osim ovih koje sam navela. Bilo je uobičajeno da su igrači i treneri dobivali novac u gotovini tako što su potpisivali potvrdu o primitku. Upravo je zbog situacije kakve smo imali od 2002. do 2004. firma je otišla u stečaj 2004., nakon čega smo postali udruga građana – ispričala je Peras. Prisjetila se i kako jedno vrijeme u to doba Dinamo nije imao novca ni da podmiri račun za struju. Dugovao je dobavljačima, ali najveći problem su bili igrači koji su imali visoka primanja, a pravila su bila takva da, ako tri mjeseca ne dobiju plaću, mogu bez odštete otići u drugi klub – ispričala je.

– Zdravko Mamić mi je rekao da je, kako je klub bio u lošoj situaciji u doba njegova dolaska davao svoje osobne garancije, i to u vidu nekretnina, imovine njegove obitelji, znam da je i davao novčane pozajmice Dinamu, ali ne sjećam se iznosa – kazala je Peras na upit Mamićeve obrane.

10:39 – Rasprava je ponovno počela burno. Branitelj Marija Mamića, odvjetnik Ivan Stanić postavio je ponovno pitanje slanja cijelog predmeta, odnosno sudskog spisa na Visoki kazneni sud, a radi odlučivanja o žalbi Marija Mamića na odluku osječkog suda o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja imovinom.

– Spis se ne može uobičajenim putem prevoziti na Visoki kazneni sud jer je on, fizički, jedna cijela soba. Ponovno se mora angažirati dostavno vozilo. Ništa se ne događa, samo se o tome radi. Ali moramo imati kontinuitet rasprave, kada suci toga suda dobiju predmet u rad, spis će cijeli ići u Zagreb – objasnio je sudac Davor Mitrović.

– Svaki put provjeravate moj rad, svaka rasprava počinje s vašim komentiranjem što sam ja radio. Imate Ured predsjednika Županijskog suda u Osijeku pa se njemu obratite – nastavio je sudac Mitrović.

VEZANI ČLANCI 

– Komentirat ću dok god je ove rasprave, ja sam ovdje branitelj – kazao je odvjetnik Stanić.

Predložio je i da se ponovno spoji kazneni postupak protiv Arthura Nikkyja Vuksana, a sudac je rekao kako će o tome objaviti odluku nakon saslušanja svjedoka. Naime, na prethodnoj se raspravi Nikky Arthur Vuksan nije pojavio, a dan ranije otkazao je punomoć svojoj odvjetnici Kseniji Vržini. Stoga nije bilo uvjeta za raspravu, a kako se ne bi odugovlačilo suđenje, sudsko je vijeće donijelo odluku o izdvajanju postupka protiv Arthura Vuksana.

VIDEO Dubrava uz 'odsutne': Traže povratak uhićenih Boysa iz Atene

 

Komentara 34

SP
Spezzi
11:36 30.10.2023.

Eto birajte, hoćete li majstore koji znaju kako se radi novac i kako stvari stoje u svjetkom nogometu ili ćete gledati ovakve Dinamo i Hajduk koji su kante za napucavanje u ligi za bedake u Europi ?! Naša duboka država izmišlja toplu vodu; pa zašto Španjolci nisu strpali u zatvor Ronalda, Messija ili Neimara zbog sličnih poreznih smicalica; nisu ludi zbog jedne šnicle ubiti kravu. Opale ih po džepu i nek dalje zarađuju za sebe i za državu. Tako to rade pametni sustavi, a ovako to radi hrvatski sustav, cjepaj pa taman da ne ostane ni kamen na kamenu više. Zašto nisu u zatvoru najveće zvijerke te iste duboke države, npr. Mesić ili Šeki, njima "frendovi iz čista mira posuđuju" lovu za vile i stanove u elitnim kvartovima, pa se dalje nesmije istraživati ! Zašto se ne smije suditi zločincima za ratne zločine u RH, pa valjda je veći zločin ubiti ženu ili dijete nego maznuti lovu ?!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
11:51 30.10.2023.

Peras priznaje da je sve znala, i da je sudjelovala u makinacijama. Zašto se ne sudi i njoj?

MI
misho32
15:30 30.10.2023.

čime se to krivosuđe bavi , u ovoj državi nema važnije stvari od uništavanja uspješnog europskog kluba Dinamo , gdje samo pronalaze takve individue koji vode te sudske postupke u kojima se bjelodano dokazuje da je Mamić spasio Dinamo io i stvorio respektabilni klub , a sudac ga okrivljuje da je opljačkao Dinamo. To mogu raditi i podržavati samo neprijatelji Dinama i Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije